Danıştay Kararı 2. Daire 2021/9091 E. 2023/3119 K. 31.05.2023 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2021/9091 E.  ,  2023/3119 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/9091
Karar No : 2023/3119

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; İstanbul Emniyet Müdürlüğü emrinde polis memuru olarak görev yapan davacı, meslekten çıkarma cezasıyla cezalandırılmasına … günlü, … sayılı Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu işleminin iptali istemiyle dava açmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; soruşturma dosyası içeriğinden soruşturmaya konu silah ruhsat işlemlerine … isimli personel tarafından başlanılarak tüm GBT sorgulama süreci dahil evrakların onay safhasına kadar bu kişi tarafından hazırlandığı, davacı tarafından yalnızca onay safhasında imzasının atılmak suretiyle paraf silsilesinin gerçekleştirildiğinin görüldüğü, davacının kendisi yahut başkası için menfaat temin ettiği yolunda hiç bir somut belgeye atıfta bulunulmadığı, muhtelif suçları nedeniyle silah ruhsatı verilmemesi gerekli şahıslara ilişkin işlemlerde davacının GBT sorgulama form çıktısının fotokopi olması ve normal çıktı şablonuna uygun olmaması, daksille düzeltmeler olması dolayısıyla kendisinden önceki personel eliyle hazırlanan onay sürecini bizzat gözden geçirmemesinde kusuru bulunmakta ise de, söz konusu kusurun meslekten çıkarma cezasına esas yetkisini veya nüfusunu kendisine veya başkalarına çıkar sağlamak amacıyla veya kin veya dostluk nedeniyle kötüye kullanmak fiili olarak nitelendirmek mümkün olmadığı gibi bu fiilen sübuta erdiğine dair bilgi belge bulunmadığı; nitekim emekli polis memuru … ile davacının “rüşvet almak, görevi kötüye kullanmak ve resmi belgede sahtecilik” suçlarından yargılandığı davada davacının beraatine hükmedildiği; bu durumda, davacıya atfedilen fiilin hiç bir şüpheye mahal vermeyecek biçimde sübuta erdiği yolunda somut bilgi ve belge olmadığı halde, ölçülülük ilkesi de gözden uzak tutularak davacının meslekten çıkarma cezası ile cezalandırılması yolunda tesis olunan işlemde hukuka, hakkaniyete ve mevzuata uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı İdare tarafından; dava konusu işlemin hukuka ve mevzuata uygun olarak tesis edildiği, ceza yargılaması ve disiplin soruşturmasının birbirinden bağımsız olarak yürütüldüğü, soruşturma dosyası kapsamından davacının fiilinin sübuta erdiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Danıştay Onikinci Dairesi tarafından Danıştay Başkanlık Kurulunun 22/12/2014 günlü, K:2014/17 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 6. fıkrası uyarınca ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Danıştay (Kapatılan) Onaltıncı Dairesine, Danıştay (Kapatılan) Onaltıncı Dairesi tarafından Danıştay Başkanlık Kurulunun 01/08/2016 günlü, K:2016/32 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 1. fıkrası uyarınca ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Danıştay Beşinci Dairesine, Danıştay Beşinci Dairesi tarafından ise Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 6. fıkrası uyarınca ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay’da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 31/05/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.