Danıştay Kararı 2. Daire 2021/6859 E. 2023/1225 K. 15.03.2023 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2021/6859 E.  ,  2023/1225 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/6859
Karar No : 2023/1225

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Valiliği
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; Tunceli ili, … Amirliğinde … olarak görev yapan davacı tarafından; “Görev için de ya da dışında amir ya da üstlerinin eylem ya da işlemlerini eleştirici nitelikte söz söylemek ya da yazı yazmak” fiilini işlediğinden bahisle Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü’nün 7/D-3. maddesi uyarınca “24 Ay Uzun Süreli Durdurma” cezası ile cezalandırılmasına ilişkin … Valiliği İl Polis Disiplin Kurulunun … günlü, … sayılı kararının iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; davacının … Cumhuriyet Savcılığına verdiği dilekçe açısından somut duruma bakıldığında, bu dilekçede yer alan “yakalaması olan kişinin yakalanmamasına” dair olayla ilgi soruşturma izni verildiği ve görevli ve yetkili … Cumhuriyet Savcılığı’nın … sayıyla iddianame hazırladığı, dolayısıyla bu eylem açısından disiplin suçunun unsurlarının olayda bulunmadığı, bir polis memurunun silah atması olayıyla ilgili olarak yazdıklarının ise şikayet hakkının kullanımından ibaret olduğu, amirlerin emirlerini eleştirme gibi bir durumun bulunmadığı, nitekim bu olayda davacının da dile getirdiği bir kısım eksikliklerin bulunduğu hususunun, ilgili polis memuruna ait Mahkemelerinde görülen davada verilen kararda da dile getirildiği, dolayısıyla bu yönden de herhangi bir disiplin suçu oluşmadığı, davacının diğer 2 iddiası açısından konu irdelendiğinde, bunlar için sorun olduğunu düşündüğü bazı hususların ilgili makamlarca incelenmesi talebini dile getirmiş ve şikayet hakkını kullanmış ise de, kişi yer ve zaman belirtmek dışında doğrudan, açık, somut bilgi ve/veya belge sunamamış olması, tanıklarının da iddialarının tersi beyanlarda bulunmuş olması gibi hususlar gözetildiğinde ortada haksız bir şikayetin var olduğu, bunun karşılığının ise Tüzüğün 6/A-9. maddesinde yer alan “Astlarını, aynı rütbedeki arkadaşlarını, üstlerini ya da amirlerini haksız yere şikayet etmek” fiili içerisinde değerlendirilebileceği bu itibarla, Ovacık Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianameye konu edilen olay açısından disiplin suçunun sübuta ermemesi, silah atma olayı açısından da haksız şikayetin sözkonusu olmaması, diğer eylemlerin ise suçu nitelemede hataya düşüldüğü sonucuna varıldığından, davacının, Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün 7/D-3 maddesi uyarınca cezalandırılmasına yönelik dava konusu disiplin kurulu kararında hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından; dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı, bu sebeple İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Danıştay (Kapatılan) Onaltıncı Dairesi tarafından Danıştay Başkanlık Kurulunun 01/08/2016 günlü, K:2016/32 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 1. fıkrası uyarınca ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Danıştay Beşinci Dairesine, Danıştay Beşinci Dairesi tarafından ise Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 6. fıkrası uyarınca ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 15/03/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.