Danıştay Kararı 2. Daire 2021/4022 E. 2023/1943 K. 11.04.2023 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2021/4022 E.  ,  2023/1943 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/4022
Karar No : 2023/1943

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; … Mahallesi … Caddesi … Pasajı No:… adresinde bulunan “…” unvanlı içkili lokanta işyeri ruhsatının iptal edilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; dava konusu işyerine 13/12/2013 tarihinde işyeri ruhsatı verildiği, 07/02/2015 tarihinde işyerinde meydana gelen adli olay sonrası adli ve idari soruşturma başlatıldığı, dava konusu işyerinin devir işlemleri yapılmadan işyerinin … tarafından işletildiğinin tespit edildiği ve Adapazarı Belediye Meclisince … tarih ve … sayılı kararla içkili yer bölgesinden çıkartıldığı gerekçe gösterilerek dava konusu işlemle işyeri ruhsatının iptal edildiği, dava konusu işlemin gerekçeleri arasında işyerinin Adapazarı Belediye Meclisince … tarih ve … sayılı kararla içkili yer bölgesinden çıkartıldığı belirtilmiş ise de davacının içkili lokanta ruhsatını 13/12/2013 tarihinde aldığı ve kazanılmış hakkı bulunduğu dikkate alındığında işlemin bu gerekçesinin hukuken kabul edilebilir olmadığı, dava konusu işyeri için noter huzurunda 30/01/2015 tarihli vekaletname ile …’in mesul müdür olarak tayin edildiği ve denetim esnasında mevzuat gereği mesul müdürün işletmenin başında bulunması gerektiğinden dava konusu işyerinin devir yapılmadan … tarafından işletildiği gerekçesiyle işyeri ruhsatının iptal edilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı, bu durumda, içkili lokanta işyeri ruhsatının iptali sebeplerinin gerçeği yansıtmadığı ve hukuken kabul edilebilir sebepler olmadığı anlaşıldığından dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, Adapazarı İlçe Emniyet Müdürlüğünün … isimli restoranının devir işlemi yapılmadan … tarafından işletildiğini bildirmesi üzerine işlem tesis edildiği, idare nezdinde devir işlemi yapılmadığından ruhsatın iptal edildiği, bölgenin içkili yer bölgesi olmaktan çıkarılması nedeniyle devir işlemi yapılamayacağı, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek, mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ :Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay Onyedinci Dairesi tarafından Danıştay Onuncu Dairesine, Danıştay Onuncu Dairesi tarafından da, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 6. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay’da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11/04/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.