Danıştay Kararı 2. Daire 2021/3445 E. 2023/2414 K. 02.05.2023 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2021/3445 E.  ,  2023/2414 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/3445
Karar No : 2023/2414

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Valiliği
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü … Havalimanı … Müdürlüğünde polis memuru olarak görev yapan davacı tarafından, “amir ve üstlerinin, görev ve mesleki konulara veya tutum ve davranışlarına ilişkin uyarılarına uymamak veya umursamamak,” fiilini işlediğinden bahisle Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğünün 5/A-4 ve 15. maddeleri uyarınca “kınama” cezası ile cezalandırılmasına ilişkin İstanbul Valiliği İl Polis Disiplin Kurulunun … günlü, … sayılı kararının iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; davanın reddine hükmedilmiş olup; anılan karar, Danıştay Beşinci Dairesinin 16/04/2019 günlü, E:2016/16047, K:2019/2820 sayılı kararıyla bozulmuştur.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : Bozma kararına uyulmak suretiyle verilen … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; davacı hakkında yapılan soruşturmada, isnat edilen fillerin davacı tarafından işlendiği sübuta ermediğinden ceza tayinine mahal bulunmadığı yönünde görüş beyan edildiği, yine davacı hakkında görevi kötüye kullandığı isnadıyla yapılan ön inceleme sonucu düzenlenen raporda, illegal olarak 27 düşüm işleminin yapıldığı bilgisayarlarda davacının herhangi bir işleminin bulunmadığı, işlemlerin yapılmasında kullanılan bilgisayarlarda polis memuru …’nin oturmakta olduğu ve yurda giriş yasağı bulunan Moldova uyruklu şahısların yurda giriş yasaklarının eski veya hayali evrak sayıları ile davacı ve birlikte görev yapmakta olduğu grup arkadaşlarının şifrelerini kullanmak suretiyle kaldırıldığı, düşüm işleminden davacının da aralarında bulunduğu diğer polis memurlarının sonradan haberdar oldukları belirtilerek olayda kusursuz bulundukları sonucuna varıldığı, bu rapora istinaden soruşturma izni verilmediğinin anlaşıldığı ayrıca, davacının, kendisine verilen kullanıcı kodu ve şifresini başkasıyla paylaştığı veya başkasına kullandırdığına ilişkin bir bulguya rastlanmadığı gibi şifrenin muhafazası ve korunması konusunda kusurlu bulunduğuna ilişkin bir tespite de yer verilmediği, kaldı ki olayın aydınlatılmasında davacı ve diğer arkadaşları tarafından tutulan tutanağın katkısı olduğu gibi davacı tarafından olayın ilgili mercilere intikal ettirildiğinin de açık olduğu bu durumda, davacının kullanıcı kodunu şifrelerin, tamim ve uyarılara rağmen korumakta gerekli hassasiyet ve duyarlılığı göstermeyerek üçüncü kişiler tarafından kullanılmalarına sebebiyet verdiğine ilişkin somut ve hukuken geçerli deliller bulunmaksızın tesis edilen işlemde hukuka ve ilgili mevzuata uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından; yapılan soruşturma sonucunda davacının amir ve üstlerinin, görev ve mesleki konulara veya tutum ve davranışlarına ilişkin uyarılarına uymamak veya umursamamak fiilini işlediğinin sübuta erdiği bu sebeple, hakkında tesis edilen disiplin cezasında hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay Beşinci Dairesi tarafından, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 6. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02/05/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.