Danıştay Kararı 2. Daire 2021/2298 E. 2023/813 K. 01.03.2023 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2021/2298 E.  ,  2023/813 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/2298
Karar No : 2023/813

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av….

İSTEMİN KONUSU : .. İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; polis memuru olan davacının, Manisa Emniyet Müdürlüğünde görev yaptığı dönemde, Emniyet-Sen Sendikasının faaliyetlerine katılması nedeniyle hakkında yapılan disiplin soruşturmaları sonucu, meslekten çıkarma cezasıyla tecziye edilmesine ilişkin verilen kararların iptali istemiyle … ve … İdare Mahkemelerinde açmış olduğu davalarda verilen iptal, kabul kararları üzerine, söz konusu işlemler nedeniyle uğranıldığı ileri sürülen maaşının ödenmemesinden kaynaklanan gelir azalışı sonucu kredi borçlarını yeniden yapılandırarak ödemek zorunda kaldığı faizler ve yapmak zorunda kaldığı borçlanmalar nedeniyle fazlaya ilişkin hakkı saklı kalmak üzere 110.000,00-TL maddi, meslekten çıkarılmasının doğurduğu üzüntü, statü kaybı, sağlık, sosyal ve psikolojik sorunları karşılığı olmak üzere 140.000,00-TL manevi zararının tazminine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla, davanın, manevi tazminat istemine yönelik 25.000,00-TL’lik kısmının kabulü ile anılan kısmın davalı idareden alınarak davacıya ödenmesine, manevi tazminat isteminin fazlaya ilişkin kısmı ile maddi tazminata yönelik kısmının ise reddine hükmedilmiş; söz konusu kararın taraflaca temyiz edilmesi üzerine, Danıştay Beşinci Dairesinin 08/06/2017 günlü, E:2016/25330, K:2017/16445 sayılı kararıyla, davanın reddine ilişkin kısmı onanmış, kabule yönelik kısmı ise bozulmuştur.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : …. İdare Mahkemesince (bozulan kısma yönelik olarak) bozma kararına uyularak verilen temyize konu kararla; davacının meslekten çıkarılmasına neden olan işlemlerin hukuka aykırılığı tespit edilmiş ise de, her hukuka aykırı işlem nedeniyle duyulan üzüntünün manevi tazminat verilmesini gerektirmeyeceği, olayın gelişimi ve mahiyeti değerlendirildiğinde, davacıya manevi tazminat verilmesini gerektirecek şartların oluşmadığı, bu nedenle, 25.000,00-TL’lik manevi tazminat istemi yönünden de davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından; hakkında tesis edilen meslekten çıkarma işlemleri sonrasında maddi ve manevi olarak büyük acılar çektiği, akıl sağlığının bozulduğu ve tedavi gördüğü, polislik mesleğinden alınarak sivil memur kadrosuna atandığı, şartların oluşmasına rağmen manevi tazminat isteminin reddedilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay Beşinci Dairesi tarafından, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 6. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay’da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 01/03/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.