Danıştay Kararı 2. Daire 2021/18960 E. 2022/372 K. 10.02.2022 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2021/18960 E.  ,  2022/372 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/18960
Karar No : 2022/372

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Müdürlüğü
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : …. İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:.., K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Emniyet amiri olarak görev yapan davacı, 2013 yılı terfi döneminde 4. sınıf emniyet müdürü rütbesine terfi ettirilmemesine ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu kararının iptali istemiyle dava açmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla davanın reddine hükmedilmiş olup; anılan karar, Danıştay Beşinci Dairesinin 27/11/2018 günlü, E:2016/18946, K:2018/17716 sayılı kararıyla bozulmuştur.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : Bozma kararına uymak suretiyle verilen … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; davacı hakkındaki bir üst rütbeye “terfi edemez” yönünde tesis edilen 2012 yılı Yüksek Değerlendirme Kurulu işleminin Mahkemelerince iptaline karar verildiğinden, konusu davacının aynı rütbeye terfi edemeyeceği yönündeki 2013 yılı Yüksek Değerlendirme Kurulu işlemi olan işbu davanın konusuz kaldığı ve dolayısıyla esası hakkında karar verilmesine olanak bulunmadığı sonucuna varıldığı gerekçesiyle konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, mevzuat hükümleri doğrultusunda kamu yararı ve hizmet gerekleri dikkate alınarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararı uyarınca doğrudan Dairemiz esasına alınan dosyada, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, dosyanın tekemmül ettiği görüldüğünden davalı idarenin yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmeksizin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen …. günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 10/02/2022 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

(X) KARŞI OY :

… İdare Mahkemesince, Danıştay Beşinci Dairesinin 27/11/2018 günlü, E:2016/18946, K:2018/17716 sayılı bozma kararında belirtilen hususlar yönünden yeniden yapılan değerlendirme üzerine verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenmektedir.
Dosyanın incelenmesinden, 2011 yılı Yüksek Değerlendirme Kurulunca yapılan değerlendirme sonucunda davacı hakkında “terfi etmez” kararı verildiği, davacının terfi ettirilmemesinin dayanağı olarak ise, … Merkez Disiplin Kurulunun … günlü, … sayılı kararıyla “hizmet dışında resmi sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmak” fiilini işlediği gerekçesiyle Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü’nün 6/B-5 ve 15. maddeleri uyarınca 4 günlük aylık kesimi cezasıyla cezalandırıldığı ve söz konusu fiili nedeniyle … Ağır Ceza Mahkemesinin E:… sayılı dosyasında görülen davada yargılanmakta olduğu hususlarının gösterildiği, davacının 4. sınıf emniyet müdürü rütbesine terfi durumunun 2012 ve 2013 yılı Yüksek Değerlendirme Kurullarında yine gündeme alınarak davacı hakkında söz konusu iki yıl içinde aynı gerekçelerle “terfi etmez” kararı verildiği, davacı tarafından 2013 yılı terfi döneminde 4. sınıf emniyet müdürü rütbesine terfi ettirilmemesine ilişkin işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Daire çoğunluğunca, “davacı hakkındaki bir üst rütbeye “terfi edemez” yönünde tesis edilen 2012 yılı Yüksek Değerlendirme Kurulu işleminin İdare Mahkemesince iptaline karar verildiğinden, davacının aynı rütbeye terfi edemeyeceği yönündeki 2013 yılı Yüksek Değerlendirme Kurulu işlemi olan davanın konusuz kaldığı ve dolayısıyla esası hakkında karar verilmesine olanak bulunmadığı” gerekçesiyle konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığı yolunda verilen temyize konu kararın onanmasına karar verilmiştir.
İdari yargı denetimi idari işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimidir. Dava konusu edilen bir işlem hakkında hukuka uygunluk denetimi yapılarak hukuka aykırılığının belirlenmesi halinde işlemin iptaline karar verilmeli ve hukuk düzeninden kaldırılması sağlanmalıdır.
İdarenin davayı kabulü, işlemi geri alması veya davacının davasından feragat etmesi gibi hallerde Mahkemece “karar verilmesine yer olmadığı” kararı verilmesi mümkün ise de, olayımızda olduğu gibi daha önceki (veya daha sonraki) tarihli bir işlemin iptali üzerine görülmekte olan davanın konusuz kaldığından bahisle verilmesi hukuken doğru değildir. Birbirinden bağımsız olarak tesis edilmiş ve hukuk düzeninde sonuç doğurmaya devam eden iki işlemden birinin iptaline hükmedilmesi, diğeri hakkında karar vermemeyi gerektirmez.
Bu nedenle hukuka aykırı bulunan temyize konu Mahkeme kararının bozulması oyuyla, davanın konusuz kaldığına ilişkin Mahkeme kararının onanması yönünde verilen çoğunluk kararına katılmıyorum.