Danıştay Kararı 2. Daire 2021/1698 E. 2023/1169 K. 14.03.2023 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2021/1698 E.  ,  2023/1169 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/1698
Karar No : 2023/1169

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Müdürlüğü
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem: … Müdürlüğü emrinde … rütbesinde görev yapan davacının, üst rütbeye terfi ettirilmemesine ilişkin 2015 yılı Yüksek Değerlendirme Kurulu kararının iptali isteminden ibarettir.

İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti: … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; davacı hakkında düzenlenen … günlü, …sayılı disiplin soruşturma raporlarıyla, … Dairesi Başkanlığı emrinde … olarak görevli iken, 2005-2009 yılları arasında … Ağır Ceza Mahkemesince verilen iletişimin tespit kararlarının HSYK Müfettişleri tarafından incelenmesi sonucunda, kararların bir kısmının sahte isimler üzerinden ve gerçekçi olmayan istihbari bilgiler dayanak alındığı, mağdurların telefonlarının hukuka aykırı bir şekilde dinlendiği, davacının eylemleri nedeniyle yetkisini ve nüfusunu kendisine veya başkalarına çıkar sağlamak amacıyla kin veya dostluk nedeniyle kötüye kullanmak ve kasıtlı olarak gerçek dışı rapor vermek veya tutanak düzenleyip imza etmek veya ettirmek suçundan dolayı hakkında meslekten çıkarma cezası ile tecziye edildiği, davacının tutuklu olarak ceza yargılamasının bulunduğu; bu durumda, bir üst rütbeye terfi durumu görüşülürken, emniyet hizmetinin özelliği ve gereklerine uygun olarak, geçmiş hizmetleri sırasında almış olduğu disiplin veya ceza yargılamasına konu olan tüm eylemlerinin liyakat yönünden değerlendirmeye tabi tutulması gerektiği, meslekten 24 kez ayrı ayrı çıkarılması cezasıyla ile cezalandırılmasına neden olan fiillerin niteliği, davacının halen tutuklu olarak yargılaması da dikkate alındığında; terfi döneminde liyakat açısından emsali emniyet amirlerine göre davacının yeterli görülmeyip bir üst rütbeye terfi ettirilmemesine ilişkin dava konusu işlemde, kamu yararı ve hizmet gerekleri ile mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından Mahkemece davanın reddine karar verilmesinin hukuka aykırı bir sonuca yol açtığı, dava safahatındaki iddialar çerçevesinde temyize konu kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Davalı idare tarafından istemin reddi gerektiği ileri sürülmektedir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay Beşinci Dairesinin E:2016/30203 sayılı esasında kayıtlı iken, Danıştay Başkanlık Kurulunun, Danıştay dava daireleri arasındaki iş bölümünün belirlenmesine ilişkin 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının “Ortak Hükümler” başlıklı kısmının 6. fıkrası uyarınca gönderme kararı verilmeksizin Dairemize devredilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1- DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2- … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:…sayılı temyize konu kararın ONANMASINA,
3- Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4- Dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine,
5- 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 14/03/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.