Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2021/14189 E. , 2023/453 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/14189
Karar No : 2023/453
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı / …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. … – Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; İstanbul ili, Beyoğlu ilçesi, … Mahallesi, … Sokak, No: … adresinde bulunan davacı tarafından işletilen “…” unvanlı işyerinde, ruhsata aykırı şekilde canlı müzik yapıldığından bahisle İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in 13. maddesi uyarınca işletmenin işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptal edilerek faaliyetten men edilmesine ilişkin Beyoğlu Belediye Başkanlığının … günlü, … sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; usulüne uygun olarak alınan ve kesinleşen ruhsata dayalı olarak işletilen bir yer ile ilgili sonradan yapılacak tespitler sebebiyle ruhsatın iptal edilebilmesi için, tespit edilen aykırılığın 2559 sayılı Kanun’un 8. maddesi kapsamında olması ve işyerinin maddede yazılı fiiller sebebiyle bir yıl içinde üç defa faaliyetten men edilip, bu fiillerin tekrarı koşuluyla ruhsat iptaline karar verilebileceği, 2559 sayılı Kanun’un 8. maddesi kapsamına girmeyen mevzuata aykırılık halinde ise 1608 sayılı Kanun’un 1. maddesi uyarınca para cezası ve aykırı faaliyetin menine dair işlem tesis edilebileceği, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in 12. ve 13. maddesi kapsamında ruhsatı kesinleşen davacının işyerinde, ruhsatın kesinleşmesinden sonra yapılan tespitlere uygulanma imkanı olmayan Yönetmelik’in 13. maddesine dayanılarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI :Davalı idare tarafından; dava konusu işyerinde 26/06/2014 günü yapılan denetimde, bar ruhsatı bulunan işyerinde canlı müzik yayını yapıldığı, yüksek sesle kayıttan müzik yayını olduğu, canlı müzik yayınına uygun ses izolasyonunun olmadığı, mevcut değişiklikler ile ruhsata aykırı faaliyette bulunulduğu tespitiyle aykırı faaliyetlerin giderilmesi, çevre mevzuatına uygun şekilde ses izolasyonu yaptırılması için davacıya 15 gün süre verildiği, süre sonunda yapılan denetimde aykırılıkların giderilmediği görüldüğünden işyerinin ruhsatının iptaline karar verildiği, dava konusu işlemin usul ve mevzuata uygun olduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay (Kapatılan) Onyedinci Dairesi tarafından, Danıştay Başkanlık Kurulunun 01/08/2016 günlü, K:2016/32 sayılı kararı uyarınca Danıştay Onuncu Dairesine; Danıştay Onuncu Dairesi tarafından ise, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 6. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen davada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay’da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 16/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.