Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2021/10565 E. , 2023/1945 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/10565
Karar No : 2023/1945
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; Manisa ili, … Mahallesi, … Caddesi, No:… adresindeki faaliyetin aile çay bahçesi olarak değiştirilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı encümen kararı ile … tarih ve … sayılı aile çay bahçesi işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; mülkiyeti belediyeye ait olup davacının kiracı sıfatıyla Manisa ili, … Mahallesi, … Caddesi, No:… adresinde aile çay bahçesi olarak yürüttüğü faaliyetin çay bahçesi-lokanta olarak değiştirilmesi talebiyle 04/02/2014 tarihinde yaptığı başvuru üzerine yerinde incelemeler yapıldığı, çay bahçesi faaliyet konulu işyerinin belediye ile yapılan kira sözleşmesinde faaliyet konusunun çay bahçesi olması ve işyerinin yapı kullanma izin belgesinin olmaması nedeniyle çay bahçesi-lokanta olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesinin uygun olmadığı yönünde görüş bildirilmesi üzerine davacının söz konusu talebinin … tarihli, … sayılı encümen kararıyla reddedildiği, ancak davacının 04/03/2014 tarihli dilekçe ile talebini yenilediği, bu sefer … tarihli … sayılı encümen kararıyla davacının talebi uygun görülerek söz konusu taşınmazın faaliyet konusunun çay bahçesi-lokanta olarak değiştirildiği, daha sonra başkanlık makamınca söz konusu faaliyet değişikliğinin yeniden incelenmesinin talep edilmesi üzerine … tarihli … sayılı encümen kararının iptaline, taşınmazın faaliyet konusunun aile çay bahçesi olarak değiştirilmesine karar verildiği ve faaliyet konusu aile çay bahçesi olan … tarihli … sayılı işyeri açma ve çalışma ruhsatının düzenlendiği, davacının aile çay bahçesi olarak yürüttüğü faaliyetin çay bahçesi-lokanta olarak değiştirilmesine ilişkin başvuru üzerine yerinde yapılan incelemeler sonrasında tespit edilen ve … tarihli … sayılı encümen kararının gerekçesini oluşturan şartlarda değişiklik olmamasına rağmen söz konusu taşınmazın faaliyet konusunun çay bahçesi-lokanta olarak değiştirilmesine ilişkin … tarihli … sayılı encümen kararının sehven tesis edildiği, başkanlık makamınca söz konusu faaliyet değişikliğinin yeniden incelenmesinin talep edilmesi üzerine bu durumun fark edildiği, taşınmazın faaliyet konusunun aile çay bahçesi olarak değiştirilmesi ve faaliyet konusu aile çay bahçesi olan … tarihli … sayılı işyeri açma ve çalışma ruhsatının düzenlenmesine ilişkin dava konusu işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, kira sözleşmesinin konusunun değiştirildiğini, 07/03/2014 tarihli yeni kira sözleşmesinin imzalandığını, idarenin re’sen inceleme yapıp işyeri ruhsatını çay bahçesi olarak değiştirilmesinin hukuka aykırı olduğu, lokanta olarak düzenlenen ruhsatın kesinleştiği, taşınmazın lokanta olarak işletilmesinin hukuken ve fiilen mümkün olduğu belirtilerek, mahkeme kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ :. …
DÜŞÜNCESİ :
Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay Onyedinci Dairesi tarafından Danıştay Onuncu Dairesine, Danıştay Onuncu Dairesi tarafından da, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 6. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay’da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11/04/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.