Danıştay Kararı 2. Daire 2020/2067 E. 2020/3619 K. 24.12.2020 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2020/2067 E.  ,  2020/3619 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/2067
Karar No : 2020/3619

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; Havran Belediye Başkanlığında dış ilişkiler müdürü olarak görev yapan davacının, 1. dereceli uzman kadrosuna atanmasına ilişkin 11/02/2015 günlü, 248 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararla dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiş; davalı idare tarafından temyiz isteminde bulunulması üzerine anılan karar, Danıştay İkinci Dairesinin 15/04/2019 günlü, E:2016/7288, K:2019/2036 sayılı kararıyla bozulmuştur.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : Danıştay İkinci Dairesinin anılan bozma kararına uyularak … İdare Mahkemesince verilen temyize konu kararla; 657 sayılı Kanun’un 76. maddesi ile memurların naklen atanmaları konusunda idareye takdir yetkisi tanındığı, bu yetkinin ancak kamu yararı ve hizmet gerekleri gözardı edilerek kullanıldığının kanıtlanması ya da idari yargı merciince saptanması halinde işlemin iptalini gerektireceği, dava konusu işlemin, sözü edilen mevzuat hükmü uyarınca davalı idareye tanınan takdir yetkisi çerçevesinde, hizmetin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, kamu yararı ile hizmet gereklerine uygun olarak tesis edildiği, davacının öğrenim durumu gözetilerek, takdir yetkisi çerçevesinde 1. dereceli bir kadroya atamasının yapıldığı, dava konusu atama işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Dava konusu işlem nedeniyle özlük haklarında ve maaşında kayıp oluştuğu, aynı parasal ve özlük haklara sahip, kazanılmış hak derecesiyle eşit veya daha üst bir kadroya atanması gerekirken aksi yönde işlem tesis edildiği; iddia, talep ve itirazlarının karşılanmadığı, kararın gerekçelendirilmediği; müdürlük kadrosundan, müdürlüğe bağlı memurluk kadrosuna atanması işlemine muvafakatının bulunmadığı, kamu hizmetini ifa ederken yetersizliğine ve başarısızlığına dair hukuken geçerli somut bir gerekçe sunulamadığı ileri sürülerek, Mahkeme kararının bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.