Danıştay Kararı 2. Daire 2020/1510 E. 2020/3378 K. 12.11.2020 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2020/1510 E.  ,  2020/3378 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/1510
Karar No : 2020/3378

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Enstitüsü
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; Türk Standardları Enstitüsü, Eskişehir Ürün Belgelendirme Müdürlüğü’nde mühendis olarak görev yapmakta olan davacı tarafından, 2011 yılı sicil raporunun (57) puanla “yetersiz” olarak düzenlendiği gerekçesiyle, TSE Personeli Sicil Yönergesi’nin 28/b maddesi uyarınca, 2012 yılında kademe ilerlemesinin yapılmayacağına ilişkin … günlü, … sayılı işlemin iptali ve bu işlem nedeniyle maddi zararlarının tazminine hükmedilmesi istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : Danıştay İkinci Dairesi’nin 25/09/2019 günlü, E:2019/1747, K:2019/4451 sayılı bozma kararına uyularak verilen … İdare Mahkemesi’nin temyize konu kararıyla; Türk Standardları Enstitüsü Personeli Sicil Yönergesi’nin 28. maddesinde; “Yıllık değerlendirmelerden elde edilecek sicil notlarının sonucuna göre aşağıdaki işlemler yapılır. a) Başarı notları çok iyi, iyi ve orta derecede sicil notu almış olan personelin kademe ilerlemesi yapılır. b) “Yetersiz” değerlendirme puanı almış olan TSE personelinin o yıl için kademe ilerlemesi yapılmaz.” düzenlemesine yer verildiği, davacı tarafından dava dilekçesinde, 2012 yılında kademe ilerlemesinin yapılmayacağına ilişkin dava konusu işlem ile, 2011 yılı sicil raporu arasındaki bağlantının varlığı belirtilerek 2011 yılı sicil raporunun hukuka aykırı olduğu yönünde ifadelere yer verildiği dikkate alındığında, dava konusu işlemin sebep unsurunu oluşturan ve davacı hakkında (57) puan takdir edilerek “olumsuz” olarak düzenlenen 2011 yılına ait sicil raporunun hukuki değerlendirilmesinin yapılması gerektiği; bu kapsamda, her ne kadar davacının 2011 yılı sicil notunun (57) puan olarak takdir edildiği görülmekte ise de, söz konusu değerlendirmeyi haklı kılacak somut bilgi ve belgelerin davalı idare tarafından ortaya konulamadığı, hakkındaki iddialarla ilgili düzenlenmiş bir tutanak ya da disiplin soruşturmasının olmadığı, dolayısıyla davacının 2012 yılı itibariyle kademe ilerlemesinin yapılmamasına esas teşkil eden 2011 yılı sicil notunun hukuka aykırı olduğu görüldüğünden, TSE Personeli Sicil Yönergesi’nin 28/b maddesine istinaden tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline, işlem nedeniyle davacının mahrum kaldığı maddi haklarının ödenmesi isteminin ise kabulüne hükmedilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından; davacının bir önceki 2010 yılı sicil raporunun da (51) olarak takdir edildiği, personelin her hareketinin tutanağa bağlanmasının fiilen mümkün olmadığı gibi her fiilin disiplin cezası ya da soruşturma açılmasını gerektirecek ağırlıkta bulunmayabileceği, dava konusu işlemin mevzuata uygun olduğu ileri sürülmekte ve kararın temyizen incelenerek bozulması talep edilmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay’da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 12/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.