Danıştay Kararı 2. Daire 2020/1225 E. 2020/3013 K. 20.10.2020 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2020/1225 E.  ,  2020/3013 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/1225
Karar No : 2020/3013

TEMYİZ EDEN (DAVALILAR): 1- … Bakanlığı
VEKİLİ: …
2- … Başkanlığı
VEKİLİ: …
KARŞI TARAF (DAVACI): …
VEKİLİ: …

İSTEMİN KONUSU: … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava Konusu İstem : Dava; … ili, … ilçesi, … Sitesi Camii’nde imam hatip olarak görev yapan davacının, yurt dışında görevlendirilecek din görevlilerinin seçimi için Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından 15/02/2012 tarihinde yapılan ve 16/04/2012 tarihinde sonuçları açıklanan mülakat sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti: … İdare Mahkemesince davanın reddi yolunda verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararın, Danıştay İkinci Dairesi’nin 03/01/2019 günlü, E:2016/15844, K:2019/55 sayılı kararı ile bozulması üzerine, anılan bozma kararına uyularak verilen … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; Mülakat Sınav Komisyonunun yaptığı mülakat değerlendirmesinin, 15/09/2011 tarihli Sınav Duyurusunun mülakat sınavının üç madde halinde düzenlenen kapsamını karşılamadığı, Sınav Duyurusunda öngörülen mülakat sınavının kapsam ve konuları ile Komisyonun değerlendirme konularının tamamen birbirinden farklı olduğu anlaşıldığından, davacının Sınav Duyurusunda öngörülen mülakat değerlendirme kriterleri uygulanmadan katıldığı mülakat sınavında başarısız sayılmasında hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI:
… Bakanlığı tarafından; dava dilekçesinde, davacıya sınavda ilan edilen konulardan soru sorulmadığı iddiasının yer almadığı, bu nedenle soyut bir değerlendirme ile mülakatın sınav duyurusuna uygun olarak yapılmadığı gerekçesine dayanılarak verilen kararın hukuka aykırı olduğu, mülakat duyurusunda sınav yapılacak konu başlıkları, sınav tutanağında ise değerlendirmenin hangi esaslara göre yapılacağının belirlendiği, bu nedenle kararın gerekçesinin dayanaksız kaldığı ileri sürülerek, Mahkeme kararının bozulması istenilmektedir.
… Başkanlığı tarafından; Mahkeme kararının gerekçesinin eksik inceleme ve yanlış değerlendirme sonucu oluşturulduğu, zira; davacının iki aşamalı olarak iki mülakat sınavına alındığı, ilk mülakat sınavının idarelerince yapıldığı ve sınav duyurusunda belirtilen konulardan sorular yöneltildiği, ikinci mülakatın ise Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından yapıldığı ve bu sınavda Tutum Davranış Kıyafet ve İfade Kabiliyeti, Genel Kültür ve Yurtdışı Temsil konularından değerlendirmeye alındığı; dolayısıyla kararda, bu iki ayrı sınavda ayrı konulardan değerlendirmeye tabi tutulduğu hususunun göz ardı edildiği, uyuşmazlık konusu net olarak ortaya konulmadan karar verildiği ileri sürülerek, Mahkeme kararının bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI: Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçelerde ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARELERİN TEMYİZ İSTEMLERİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idareler üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay’da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20/10/2020 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

(X) KARŞI OY :
Dava; … ili, … İlçesi, … Sitesi Camii’nde imam hatip olarak görev yapan davacının, yurt dışında görevlendirilecek din görevlilerinin seçimi için Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından 15/02/2012 tarihinde yapılan ve 16/04/2012 tarihinde sonuçları açıklanan mülakat sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
03/07/2003 günlü, 25157 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 05/06/2003 günlü, 2003/5753 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Çalışma Esas ve Usulleri ile Bu Komisyon Tarafından Yurtdışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin Karar’ın 4. maddesinde, “… Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde Maliye, Milli Eğitim ve Kültür ve Turizm Bakanlıklarının yetkili temsilcilerinden oluşan Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu kurulmuştur. … Başkanlığı yetkili temsilcisi, din görevlilerine dair iş ve işlemlerde Komisyona iştirak eder” hükmü, 5. maddesinin 1. fıkrasında, “Yurtdışında görevlendirilecek personelin unvanı, sayısı, nitelikleri, seçim ve esas ve usulleri, görev yerleri ve süreleri, izinleri, yurtdışındaki görevlerinin sona erdirilmesi ve diğer hususlara ilişkin işler bu Karar esaslarına göre Komisyon tarafından yürütülür.” hükmü, 7. maddesinin (j) bendinde, yurtdışında görevlendirilecek personelin yapılacak sınavda başarılı olmasının şart olduğu hükme bağlanmıştır.
… Başkanlığınca yapılan 15/09/2011 günlü, 427 sayılı duyuru ile;
– Yurtdışı teşkilatında uzun süreli ve kısa süreli olarak görev yapmak üzere sınavla bay ve bayan din görevlisi seçileceği,
– Sınavın mülakat şeklinde yapılacağı, mülakatta en az yetmiş puan alanın başarılı sayılacağı,
– Uzun süreli görev için başvuran adaylardan başarılı olanların ayrıca Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu mülakatına alınacağı,
– Mülakat sınavının;
1) Kur’an-ı Kerim (Tecvid kuralları ve uygulaması, maharic-i huruf, ezber olarak Yasin, Mülk, Fetih, Hucurat, Rahman Sureleri ile Amme cüzü)
2) Temel İslam Bilimleri (Ana konularıyla Kur’an, Meal, Kur’an Yolu Tefsiri, Tefsir ve Hadis usulü, Hadis (Riyazu’s-Salihin), İslam İlmihali, İslam Dininin Medeniyeti ve Düşünce Tarihi),
3) … Başkanlığının yapısı ve hizmet alanları, davalı idarenin yayınları, İslam’a Giriş Seti, Yaşayan Dünya Dinleri, Dinler ve kültürlerarası ilişkiler, hitabet, din hizmetlerinde iletişim ve halkla ilişkiler, Avrupa ile Avrasya’nın güncel siyasi ve sosyo-kültürel yapısı, milli tarih ve coğrafya ve genel kültür konularını kapsayacağı belirtilmiş,
– Yurtdışı hizmetinin gerektirdiği temsil yeterliliğine sahip olmak başvuru için aranacak şartlar arasında sayılmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; 15/09/2011 tarihli Yurtdışı Bay/Bayan Din Görevlisi Sınav Duyurusunda; mülakat sınavının kapsamı üç madde halinde düzenlenmiş olup, 1. maddesinde; Kur’an-ı Kerim, 2. maddesinde; Temel İslam Bilimleri, 3. maddesinde; … Başkanlığı’nın yapısı ve hizmet alanları, Başkanlığın yayınları, İslam’a Giriş Seti, Yaşayan Dünya Dinleri, dinler ve kültürlerarası ilişkiler, hitabet, din hizmetlerinde iletişim ve halkla ilişkiler, Avrupa ile Avrasya’nın güncel siyasi ve sosyo-kültürel yapısı, milli tarih ve coğrafya ile genel kültür konularını kapsayacağı ifade edilmekle beraber yukarıdaki hususlar birlikte değerlendirildiğinde; uzun süreli görev için başvuran adaylardan 16/04/2012 tarih 27 sayılı Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Kararında da belirtildiği üzere “Yurtdışında din görevlisi olarak görevlendirilmek üzere … Başkanlığınca mesleki ehliyet sınavları yapılmış olan”, sınav duyurusunda öngörülen ve … Başkanlığınca yapılan mülakat sınavının kapsam ve konularından zaten en az yetmiş puan alarak başarılı olanların ayrıca Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu mülakatına alınacağı anlaşılmakla ve mülakat sınavının nasıl yapılacağına ilişkin ilgili Bakanlar Kurulu Kararında açık bir düzenlemeye de yer verilmemiş olması karşısında, Komisyon tarafından, Tutum Davranış Kıyafet ve İfade Kabiliyeti, Genel Kültür ve Yurtdışı Temsil yönünden değerlendirmeye tabi tutulan davacının, sınav duyurusunda öngörülen mülakat değerlendirme kriterleri uygulanmadan katıldığı sınavda başarısız sayıldığından söz edilemeyeceği değerlendirilerek, davalı idarelerin temyiz istemlerinin kabulü ile … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararının bozulması gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyorum.