Danıştay Kararı 2. Daire 2019/2568 E. 2019/6861 K. 04.12.2019 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2019/2568 E.  ,  2019/6861 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/2568
Karar No : 2019/6861

DAVACI: …
VEKİLLERİ: …
DAVALI: …
VEKİLİ: …

DAVANIN KONUSU: Davacı Sendika tarafından, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 12/10/2009 günlü, 174 sayılı kararı uyarınca uygulamaya konulan Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinin Mesleki Eğitim Uygulamalarına İlişkin Yönerge’nin ”İşletmede beceri eğitimi dersi öğretmeninin görev ve sorumlulukları” başlıklı 8. maddesinin 1. fıkrasının (ö) bendinin iptaline hükmedilmesi istenilmektedir.

DAVACININ İDDİALARI: Davacı Sendika tarafından; dava konusu Yönerge maddesi ile Sağlık Meslek Liselerinde görev yapan koordinatör öğretmenlerin, işletmelerde yapmış oldukları görevlerin ücretten sayılmayacağı, maaş karşılığı okutulan derslerden sayılacağı, diğer meslek liselerinde bu tip bir uygulama yok iken Sağlık Meslek Liselerinde bu uygulamanın yapılmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturacağı, Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ile Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinde, bu tarz bir düzenlemenin bulunmadığı, Yönerge ile düzenleme yapılması ve hakkın Yönerge ile ortadan kaldırılmasının hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek dava konusu bendin iptal edilmesi gerektiği iddia edilmiştir.

DAVALININ SAVUNMASI: Davalı idare tarafından; usule ilişkin olarak, öğrencilere yönelik işlemin iptali talebiyle davacı Sendika tarafından açılan davanın ehliyet yönünden reddine karar verilmesi gerektiği; esas yönünden ise, Sağlık Meslek Liselerinin, mesleki eğitim uygulamalarının diğer mesleki ortaöğretim kurumlarının mesleki eğitim uygulamalarından farklı olduğu, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 267. maddesine ek (h) bendinde, Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin işletmelerdeki mesleki eğitim ders uygulamaları ve koordinatörlük görevlerine ilişkin esasların, ilgili birimce belirleneceğine yer verilmesi nedeniyle anılan dava konusu Yönergenin yürürlüğe konulduğu, Sağlık Meslek Lisesi meslek dersi öğretmenlerinin ders yükümlülüklerini, sağlık işletmelerinin servis ve laboratuvarlarında fiilen yapan öğretmen olduklarından, iptali istenilen bendin hukuka uygun olduğu gerekçeleriyle davanın reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ: Dava konusu Yönergenin, Ekim 2013 tarih ve 2673 sayılı Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün 28/09/2013 günlü, 2720264 sayılı Bakan Olur’lu işlemi ile yürürlükten kaldırılması nedeniyle, konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi gerektiği düşünülmektedir.

DANIŞTAY SAVCISI: …
DÜŞÜNCESİ: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 12.10.2009 günlü ve 174 sayılı kararı uyarınca uygulamaya konulan Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinin Mesleki Eğitim Uygulamalarına İlişkin Yönergenin 8/ 1-ö maddesinin iptali istenilmektedir.
Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların (1) kapsama dahil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin haftada aylık karşılığı kaç saat ders okutmakla yükümlü oldukları ve bu yükümlülüğün nasıl yerine getirileceğine ilişkin 5. maddesi hükmü gereği Bakanlığın diğer mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında görev yapan atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmenleri; aylık karşılığı ders yükümlülüklerini tamamladıklarında Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 267 nci maddesi esaslarına göre koordinatör öğretmen olarak görevlendirilmekte olup, bu öğretmenlere” İşletmede Meslek Eğitimi ” adı altında ek ders ücreti ödenmektedir.
16.12.2006 günlü ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulunun, Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararının, 1. maddesinde, bu kararın amacının, nın yönetici, öğretmen, uzman ve usta öğreticileri ile diğer görevlilerinin aylık ve ek ders ücreti karşılığında okutacakları ve okutmuş sayılacakları haftalık ders saatlerinin sayısını, ders görevi alacakların niteliklerini ve diğer hususları düzenlemek olduğu, belirtilmiş, 2. maddesinde, bu kararın, nın merkez ve taşra teşkilatı ile Bakanlığa karşı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarını, hizmet içi eğitimleri, kurs ve seminerleri kapsadığı, kurala bağlanmış, aynı Bakanlar Kurulu Kararının “Tanımlar” başlıklı 4. maddesinin (n) bendinde, Yüz Yüze Eğitim: İşletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamında yapılan ders görevleri hariç olmak üzere, ilgili mevzuatı çerçevesinde belirlenen müfredat kapsamında öngörülen teorik ve uygulamalı derslerin eğitiminin derslik, bölüm, atölye ve laboratuvar gibi eğitim ortamlarında, öğretmen-öğrenci bütünlüğünde yapılmasını ifade ettiği, şeklinde tanımlanmış, yine aynı Bakanlar Kurulu Kararının 15/1 maddesinde, işletmelerde meslek eğitimi yapılan okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlerin, öğrenci, çırak ve aday çırakların, işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemek , programa uygunluğunun ve sistemin iş yerindeki işlerliğini sağlamak, mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları bu görevlerin ek ders görevi sayıldığı, belirtilmiştir.
Yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde; Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinin Mesleki Eğitim Uygulamalarına İlişkin Yönergenin işletmede beceri eğitimi dersi öğretmeninin, görev sorumluluklarının belirlendiği 8. maddesinin 1. fıkrasının (ö) bendinde yer alan; beceri eğitimi dersi öğretmeninin, görevlendirildiği sürede, kendi dersinin beceri eğitimini, ” Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar” hükümlerince yüz yüze eğitim kapsamında öğretmen-öğrenci bütünlüğünde yapacağı kuralında, kamu yararına ve hizmet gereklerine aykırılık bulunmadığından davanın reddine karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesi’nce; Danıştay Onikinci Dairesinin 10/07/2019 günlü, E:2018/3695, K:2019/5633 sayılı gönderme kararı ile Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, davalı idarenin usule ilişkin itirazı yerinde görülmeyerek işin esasına geçilip gereği görüşüldü:

MADDİ OLAY:
Davacı Sendika tarafından; Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 12/10/2009 günlü, 174 sayılı kararı uyarınca uygulamaya konulan Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinin Mesleki Eğitim Uygulamalarına İlişkin Yönergenin 8. maddesinin 1. fıkrasının (ö) bendinin iptali istenilmektedir.

İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava dosyasının incelenmesinden, Ortaöğretim kurumlarının eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişle ilgili iş ve işlemlerini düzenleyen dava konusu Yönergenin de aralarında bulunduğu onbir Yönetmelik ve dört Yönergede yer alan mevzuat hükümlerinin sadeleştirilip güncellenerek 07/09/2013 günlü, 28758 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği adı altında toplandığı, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle hükmü kalmayan dava konusu Yönergenin de, Ekim 2013 tarih ve 2673 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 28/09/2013 günlü, 2720264 sayılı Bakan Olur’lu kararıyla yürürlükten kaldırıldığı anlaşılmıştır.
Bu durumda, dava açıldıktan sonra uyuşmazlık konusu Yönergenin yürürlükten kaldırılması nedeniyle dava konusuz kaldığından, dava konusu Yönergenin 8. maddesinin 1. fıkrasının (ö) bendinin iptali istemi hakkında, davanın esası hakkında karar verilmesine hukuken olanak bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Konusu kalmayan dava hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA;
2. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam …-TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine;
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen …-TL vekâlet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine;
4. Posta gideri avansından artan tutarın, kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na temyiz yolu açık olmak üzere, 04/12/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.