Danıştay Kararı 2. Daire 2018/3039 E. 2020/3302 K. 10.11.2020 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2018/3039 E.  ,  2020/3302 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/3039
Karar No : 2020/3302

TEMYİZ EDEN (DAVACI): …
VEKİLİ: Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI): … Bakanlığı
VEKİLİ: …

İSTEMİN KONUSU: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava Konusu İstem : Dava; Konya ili, … ilçesi, … İmam Hatip Ortaokulunda “Rehberlik Öğretmeni” olarak görev yapan davacının, hakkında yapılan soruşturma sonucu idari yönden getirilen teklife istinaden öğretmenlik görevi üzerinden alınarak Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne “Memur” olarak atanmasına dair … günlü, … sayılı Milli Eğitim Bakanlığı işleminin iptali ile bu işlem nedeniyle uğranıldığı ileri sürülen mali hak kayıplarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti: … İdare Mahkemesinin … günlü, E: …, K: … sayılı kararıyla; davacının, … Üniversitesi Acil Servisinde Acil Tıp Uzmanı olarak görev yapan …’ı, yüzüne yumruk atarak darp etmesi olayına ilişkin … Asliye Ceza Mahkemesinde … esasında yapılan ceza yargılaması sonucu, adı geçen doktora yönelik görevini ifa ettiği sırada kasden basit yaralama suçunu işlediğinin sübut bulduğundan kısa süreli hapis cezası ile cezalandırılması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği, olaya ilişkin hakkında yapılan disiplin soruşturması sonucunda, muhakkikçe hazırlanan raporda da fiilinin sübüta erdiğinin görüldüğü, olayın gelişimi, darp edilen doktorun önemli bir kamu hizmeti olan sağlık hizmeti sunduğu esnada, görevi başında iken gerçekleştirilmiş olması, darp fiilinin kendisinden daha zayıf konumda olan bir bayana karşı işlenilmesi, fiilin öğrencilere rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti veren davacının görev tanımına açık aykırılık teşkil etmesi, olayın basına yansıması nedeniyle öğretmenlik mesleğinin toplumdaki imajına olumsuz etkide bulunması hususları birlikte göz önüne alındığında, davacının yürüttüğü görevle bağdaşmayacak söz konusu eylemi nedeniyle öğretmenlik mesleğinde yetersiz hale geldiğinin kabulü gerekmekte olup, davacının öğretmenlik görevinin üzerinden alınarak görev yerinin değiştirilmesinin kamu yararı ve hizmetin gereği olduğu sonucuna varılmakla, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin temyize konu kararıyla; dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle bakılmakta olan davanın açılmasından sonra, davacının, 01/09/2016 günlü, 29818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Kararname’nin ”Kamu Personeline İlişkin Tedbirler” başlıklı 1. maddesinin 1. fıkrası uyarınca hiçbir işleme gerek kalmaksızın kamu görevinden çıkarıldığının bildirilmesi üzerine yapılan incelemede, anılan Kanun Hükmünde Kararname’nin ekindeki 1 sayılı listenin Milli Eğitim Bakanlığı personeline ait 10 numaralı kısmının 19649. sırasında davacının ismine yer verildiği anlaşılmış olup, sözü edilen Kanun Hükmünde Kararname’nin 2. maddesinin 2. fıkrasında yer verilen; “Birinci fıkra gereğince kamu görevinden, (…) çıkarılan kişilerin, mahkûmiyet kararı aranmaksızın, rütbe ve/veya memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmezler; bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler; bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır.(…)” hükmü dikkate alındığında, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilmemek üzere kamu görevinden çıkarılmış bulunan davacının, hakkında yapılan soruşturma sonucunda getirilen teklif uyarınca öğretmenlik görevi üzerinden alınarak Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne memur olarak atanmasına ilişkin işleme karşı açılan davada verilen istinaf başvurusuna konu kararda sonucu itibariyle hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle istinaf başvurusunun, anılan gerekçe doğrultusunda reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davacı tarafından; … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince, davacının ihracının gerekçe yapılmasının hukuka aykırı olduğu, söz konusu davanın geri hizmete alınmaya dair olduğu, ihraca yönelik cezai yargılamada kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği; hakkında yapılan soruşturma sonucunda kınama disiplin cezası aldığı, ilk çocuğunu doktor ihmali nedeniyle kaybetmesi nedeniyle istemeden soruşturma konusu fiili gerçekleştirdiği, fiilin göreviyle ilgili olmaması ve görev yeri dışında gerçekleşmesi nedeniyle öğretmenlik mesleğinden alınarak memur kadrosuna atanmasının hukuka aykırı olduğu, mevzuatta öngörülen usulün işletilmediği, bir fiilden dolayı birçok kez cezalandırıldığı, soruşturmanın şekil, usul ve esas yönden eksik olduğu ileri sürülerek, Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması istenilmiştir.

DAVALI İDARENİN CEVABI: Davacı hakkında yapılan soruşturma sonucunda, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin ‘Hizmet sınıfının değiştirilmesi” başlıklı 58. maddesine istinaden dava konusu işlemin tesis edildiği, işlemde kamu yararı ve hizmet gerekleri ile mevzuata aykırı bir yön bulunmadığı belirtilmek suretiyle temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge İdare Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı Kanun’un 7035 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 10/11/2020 tarihinde oyçokluğuyla kesin olarak karar verildi.

(X) KARŞI OY :
Dava, Konya ili, … ilçesi, … İmam Hatip Ortaokulunda “Rehberlik Öğretmeni” olarak görev yapan davacının, hakkında yapılan soruşturma sonucu idari yönden getirilen teklife istinaden öğretmenlik görevi üzerinden alınarak Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne “Memur” olarak atanmasına dair … günlü, … sayılı Milli Eğitim Bakanlığı işleminin iptali ile bu işlem nedeniyle uğranıldığı ileri sürülen mali hak kayıplarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
17/04/2015 günlü, 29329 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin “Hizmet sınıfının değiştirilmesi” başlıklı 58. maddesinin 1. fıkrasında “Öğretmenlik görevini devamlı surette yapamayacakları resmî ve özel eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversite hastanelerince düzenlenen sağlık kurulu raporunda belirtilenlerden Sosyal Güvenlik Kurumunca raporu uygun bulunanlar ile haklarında yapılan denetim ve soruşturma sonucunda yetersizliği nedeniyle öğretmenlik görevini yapamayacağı tespit edilenler diğer hizmet sınıflarındaki durumlarına uygun kadrolara atanabilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; Konya ili, … ilçesi, … İmam Hatip Ortaokulunda Rehberlik Öğretmeni olarak görev yapan davacının hakkında yapılan soruşturma sonucu, … Üniversitesi Acil Servisinde Acil Tıp Uzmanı olarak görev yapan …’ı sol yüzüne yumruk atmak suretiyle darp ettiğinin sübuta erdiğinden bahisle disiplin yönünden; 657 sayılı Kanunun 125/B-d maddesi uyarınca kınama cezasıyla cezalandırılması, idari yönden ise; 657 sayılı Kanunun 76. maddesi ile Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 58. maddesine dayalı olarak öğretmenlik görevinin üzerinden alınarak diğer hizmet sınıflarındaki durumuna uygun bir kadroya atanmasının teklif edildiği, bu teklif uyarınca dava konusu … günlü, … sayılı Milli Eğitim Bakanlığı işlemi ile öğretmenlik görevi üzerinden alınarak Karatay İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğüne memur olarak atanması üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Dava konusu olayda; davacı hakkında, … Üniversitesi Acil Servisinde Acil Tıp Uzmanı olarak görev yapan …’ı yüzüne yumruk atarak darp etmesi olayına ilişkin … Asliye Ceza Mahkemesinde … esasında yapılan ceza yargılaması sonucu adı geçen doktora yönelik görevini ifa ettiği sırada kasden basit yaralama suçunu işlediğinin sübut bulduğundan kısa süreli hapis cezası ile cezalandırılması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği, olaya ilişkin hakkında yapılan disiplin soruşturması sonucunda da kınama disiplin cezasının verildiği görülmektedir.
Yukarıda yer verilen Yönetmelik hükmüne göre, öğretmenlik görevini devamlı surette yapamayacakları sağlık kurulu raporuyla uygun bulunanlar ile haklarında yapılan denetim ve soruşturma sonucunda yetersizliği nedeniyle öğretmenlik görevini yapamayacağı tespit edilenlerin, diğer hizmet sınıflarındaki durumlarına uygun kadrolara atanabileceği hüküm altına alınmıştır.
İşleme dayanak alınan soruşturma konusu olayın ise, davacının göreviyle alakalı olmadığı ve görev yeri dışında gerçekleştiği, mesleğini icradan mahrum bırakılmasına yetecek yetersizlik gibi somut bir tespitin bulunmadığı, mesleki olarak yetersiz kabul edilmesinin nasıl bir değerlendirme ve tespit sonucu elde edildiğinin ortaya konulamadığı, cezai ve idari soruşturmalar sonucunda sübut bulan fiil nedeniyle gerekli cezaların verildiği anlaşıldığından, aynı fiile yönelik mükerrer ceza verilemeyeceği ilkesi uyarınca, davacının hizmet sınıfının değiştirilmesi suretiyle memur kadrosuna atanmasına dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Öte yandan, dava konusu işlemin dayanağı soruşturma raporu istinaden disiplin yönünden davacıya kınama disiplin cezasının verildiği; kınama cezasını gerektiren bir fiilin, idari yönden bu kadar ağır sonuçlara bağlanmasının da ölçülülük ilkesine aykırı olduğu sonucuna varıldığından, davacı hakkında tesis edilen işlemde bu yönüyle de hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, öğretmen olarak görev yapan davacının, soruşturma raporuna istinaden hizmet sınıfının değiştirilmek suretiyle memur olarak atanmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığından, temyiz isteminin kabulü ile Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşüncesiyle çoğunluk kararına katılmıyoruz.