Danıştay Kararı 2. Daire 2018/2635 E. 2023/746 K. 28.02.2023 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2018/2635 E.  ,  2023/746 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/2635
Karar No : 2023/746

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …

DAVALI : …
VEKİLİ : Av. …

DAVANIN KONUSU : 06/07/2018 günlü, 30470 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin 1. maddesi ile; 01/09/2016 günlü, 29818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin 4. maddesinin birinci fıkrasının (e) ve (i) bentlerinde yer alan “müdür başyardımcısı” ibarelerinin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ve 10. maddesi ile aynı Yönetmeliğin 15. maddesine eklenen üçüncü fıkrada yer alan “… 20’nci madde kapsamında yapılacak izleme ve değerlendirme sonuçlarına göre …” ibaresinin iptali istenilmektedir.

DAVACININ İDDİALARI :
Davacı sendika tarafından; dava konusu olan düzenlemelerin üst hukuk normlarına uygun olmadığı ileri sürülmüştür.

DAVALININ SAVUNMASI :
Davalı idare tarafından; düzenlemelerin hukuka ve mevzuata uygun olduğu yolunda savunma yapılmıştır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği tüm değişiklikleriyle birlikte yürürlükten kaldırılmış olması nedeniyle, konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği düşünülmüştür.

DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : Dava, 06/07/2018 günlü, 30470 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin 1. maddesi ile 01/09/2016 günlü, 29818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 4. maddesinin birinci fıkrasının (e) ve (i) bentlerinde yer alan “müdür başyardımcısı” ibarelerinin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ve 10. maddesi ile aynı Yönetmeliğin 15. maddesine eklenen üçüncü fıkrada yer alan “… 20’nci madde kapsamında yapılacak izleme ve değerlendirme sonuçlarına göre…” ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.
01/09/2016 günlü, 29818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37. maddesinin 9. fıkrasına dayanılarak düzenlenmiştir.
652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 37/8. maddesinde “(Değişik: 1/3/2014-6528/22 md.) Okul ve Kurum Müdürleri, İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz.”, 9. fıkrasında “(Ek: 1/3/2014-6528/22 md.) Yurt içi veya yurt dışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programları uygulanan okul ve kurumlar ile Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılır. (Ek cümle: 2/12/2016-6764/8 md.) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 38 inci maddesi kapsamında üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarına bu okullarda okul müdürlüğü görevi verilebilir.” 10. fıkrasında “(Ek: 1/3/2014-6528/22 md.) Öğretim üyeleri ile Bakanlıkta görev yapmakta olan öğretmenlerin dokuzuncu fıkra kapsamındaki kurumlara atanma ve görevlendirilmelerinde bu Kanun Hükmünde Kararname, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer mevzuatın sınavlar ve atanmaya ilişkin hükümleri uygulanmaz. Dokuzuncu fıkra kapsamındaki kurumlara yönetici görevlendirmeleri özlük hakları, atanma ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz.” hükümlerine yer verilmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “İkinci görev verilecek memurlar ve görevler” başlıklı 88. maddesinin B/2-d bendinde “Öğretmenlere; okul ve enstitü müdürlüğü, başyardımcılığı ve yardımcılığı görevleri, ikinci görev olarak yaptırılabilir.” hükmü yer almaktadır.
01/09/2016 tarih ve 29818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 4/e maddesinde “müdür başyardımcısı”nın tanımı yapılmış, 4/i maddesinde de “müdür başyardımcısı”nın proje okullarında yönetici olarak görev yapacak unvanlar arasında sayılmış, 10/2 maddesinde müdür başyardımcısı olarak görevlendirileceklerde aranacak şartlar düzenlenmiş, ancak 06/07/2018 tarih ve 30470 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin 1. maddesiyle, Yönetmeliğin 4. maddesinde yer alan Tanımlar arasında (e) bendindeki “müdür başyardımcısı” ibaresi ve aynı maddenin (i) bendinde yer alan “Yönetici” tanımı içerisinde bulunan “müdür başyardımcısı” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Yukarıda anılan 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 37/8. maddesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında müdür başyardımcısı olarak öğretmen görevlendirileceğinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 88. maddesinde de öğretmenlere müdür başyardımcılığı görevinin ikinci görev olarak yaptırılabileceğinin belirtilmiş olduğu dikkate alındığında, müdür başyardımcısı unvanı ile de Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarında yönetici olarak görevlendirmeye imkan tanınarak bu görevlendirmeye ilişkin usul ve esasların belirlenmesi gerekirken, müdür başyardımcısı unvanlı görevin Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarında yönetici olarak görevlendirilecek görevler kapsamına alınmamasının kamu yararı ve kamu hizmeti gerekleri açısından sebep unsuru yönünden ve yasanın açık hükmüne aykırı olduğu, dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Yönetmelik değişiklinin dava konusu 10. maddesine gelince;
01/09/2016 yayım tarihli Yönetmeliğin “Yöneticilik ve öğretmenlik görevinden ayrılma” başlıklı 15. maddesinde yer alan “(1) Yönetici ve öğretmenler istemeleri hâlinde ya da görev sürelerini tamamladıklarında diğer okullara ilgili mevzuat hükümlerine göre öğretmen olarak atanabilirler. (2) Bu eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerden yurt içinde veya yurt dışında başka bir göreve altı ay veya daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirilenler, altı ay veya daha fazla aylıksız izin alanlar, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 18 inci maddesine göre aylıksız izne ayrılanlar, ilgili yönetmelik hükümlerine göre proje okulları dışındaki diğer okullara öğretmen ya da yönetici olarak atanırlar/görevlendirilirler.” şeklindeki düzenlemesine 06/07/2018 yayım tarihli Yönetmelik Değişikliğinin 10. maddesiyle “(3) Yöneticiler ve öğretmenler, haklarında yapılan inceleme, soruşturma veya 20 nci madde kapsamında yapılacak izleme ve değerlendirme sonuçlarına göre, ilgili genel müdürlüğün teklifi üzerine kapsam dışındaki eğitim kurumlarında görevlendirilir/atanır.” fıkrası eklenmiştir.
Yönetmeliğin “İzleme ve değerlendirme” başlıklı 20. maddesinde “(1) Eğitim kurumu müdürlüğü, projelerin izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla gerekli bilgileri toplar; her ders yılı sonunda bu bilgiler ile eğitim-öğretim hizmetlerine yönelik yıl boyunca yapılan faaliyetlerin, özgün uygulamaların, elde edilen kazanımların, yeni uygulamalara ait önerilerin yer aldığı bir raporu hazırlayarak bağlı bulunduğu genel müdürlüğe gönderir. Eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel müdürlük ile proje yürütücü genel müdürlükçe raporlar analiz edilir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Maddede göndermede bulunulan 20. maddenin düzenleniş amacına bakıldığında, projelerin izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla gerekli bilgilerin toplanması ve yıl boyunca yapılan faaliyetlerin ve kazanımların bir dökümünün çıkarılarak, yeni uygulamalara ait önerilerin hazırlanması amacına yönelik bir düzenleme olduğu görülmekte olup, dava konusu hüküm ile eğitim kurumu müdürlerine verilen izleme ve değerlendirme raporu hazırlama görevinin, amacını aşacak şekilde, proje okullarında görevli yönetici ve öğretmenlerin kapsam dışı okullara atanması yetkisine dönüştürülmesine yol açan dava konusu Yönetmeliğin 15. maddesine eklenen üçüncü fıkrada yer alan “… 20’nci madde kapsamında yapılacak izleme ve değerlendirme sonuçlarına göre …” ibaresinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle,06/07/2018 tarih ve 30470 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulanan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin dava konusu edilen maddelerinde hukuka uyarlık bulunmadığından iptallerine karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesi’nce; Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :
01/09/2016 günlü, 29818 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği tüm değişiklikleriyle birlikte, 08/02/2023 günlü, 32098 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’nin 17. maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu durumda, dava konusu edilen düzenlemelerin hukuksal geçerliliğinin kalmadığı anlaşılmakta olup, konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine gerek bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Konusu kalmayan dava hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA;
2. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam …-TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, posta gideri avansından artan tutarın, kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine;
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca …TL vekâlet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine;
4. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na temyiz yolu açık olmak üzere, 28/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.