Danıştay Kararı 2. Daire 2016/8676 E. 2020/3399 K. 17.11.2020 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2016/8676 E.  ,  2020/3399 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/8676
Karar No : 2020/3399

DAVACI : …

DAVALI : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN ÖZETİ : Davacı tarafından, 13/01/2012 günlü, 28172 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 05/04/2014 günlü, 28963 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle değişik, (Yönetmeliğin adı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Personeli Atama, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği olarak değiştirilmiştir.) 21. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendindeki “Gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler sınava tabidir. Ancak personelin isteği üzerine Bakanlıkta daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere, sınava tabi tutulmadan atama yapılabilir.” hükmünün, eksik düzenleme nedeniyle iptali istenilmektedir.

DAVACININ İDDİALARI : Davacı tarafından; … Koruma ve Emniyet Görevlisi olarak çalışmakta iken, … tarihinde … sınıf Uzman; … tarihinde kurumlar arası nakille … Genel Müdürlüğüne Şef; … tarihinde tekrar kurumlar arası nakille … Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğüne Şef olarak atandığı, anılan Genel Müdürlüğün Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde birleştirilerek … Genel Müdürlüğü olarak faaliyetini sürdürdüğü ve burada da Şef kadrosunda görev yaptığı, … Müsteşarlığında yükselerek aldığı Uzman kadrosuna atanabilme hakkı olup olmadığını sorması üzerine idarece verilen cevabi yazılarda; dava konusu Yönetmelik maddesinden bahisle talep edilen kadroya sınavsız atanma hakkının bulunmadığı, tekrar yaptığı başvuruda ise uzman kadrosunu bakanlık mevzuatına göre elde etmediğinden kazanılmış hak teşkil etmediğinin bildirilmesi üzerine daha önce kazanılan unvanların kendi kurumlarında kazanılmış olma şartı aranmadan diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kazanılmış olsa dahi sınavsız atanma hakkını verdiği, dava konusu düzenlemenin, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik çerçevesinde, Devlet Personel Başkanlığı, Bakanlıklar ve diğer kamu kuruluşlarındaki görevde yükselme yönetmeliklerine uygun hale getirilmesi ve şahsının bundan yararlanmasına imkan sağlanması gerektiği ileri sürülmüştür.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Davalı idare tarafından, dava konusu Yönetmeliğin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğe uygun olduğu, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan farklı düzenlemelerin dava konusu Yönetmeliğin uyarlanmasını ya da iptalini gerektirmediği, davacının Uzman kadrosuna sınavsız atanmasının mümkün olmadığı savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : 13/01/2012 günlü, 28172 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Personeli Atama, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin, 10/06/2020 günlü, 31151 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ticaret Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 25. maddesiyle yürürlükten kaldırıldığı görüldüğünden, anılan düzenlemenin iptali istemi hakkında karar verilmesine yer bulunmadığı düşünülmektedir.

DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : Dava; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Personeli Atama, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 21. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendindeki “Gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler sınava tabidir. Ancak personelin isteği üzerine Bakanlıkta daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere, sınava tabi tutulmadan atama yapılabilir.” hükmünün Devlet Personel Başkanlığı Görevde Yükselme Genel Yönetmeliğine ve diğer Bakanlıklardaki yönetmeliklere uygun hale getirilmesi ve şahsının bundan yararlanmasına imkan sağlanması istemiyle açılmıştır.
Kamu Kurum Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Amaç başlıklı 1. maddesinde “Bu yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.” denildikten sonra Dayanak başlıklı 3. maddesinde; ” Bu Yönetmelik, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.” hükmüne yer verilmiştir.
Kamu Kurum Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin geçici 3. maddesinde de; “Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatları uyarınca kazananların hakları saklıdır. Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde görevde bulunanlardan iki yıllık yüksek öğrenim görenler, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilirler.” hükümleri öngörülmüştür.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin “Hizmet grupları arasında geçişler” başlıklı 21. maddesinin (b) bendinde “Gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabidir. Ancak personelin isteği üzerine Bakanlıkta daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir.” hükümlerine yer verilmiştir.
Davacı tarafından, yukarıda anılan geçici 3. maddenin kendi durumuna uygun olduğu ileri sürülmüş olup, davacının, … Müsteşarlığında koruma ve emniyet görevlisi olarak çalıştığı, burada … sınıf uzman kadrosuna yükseldiği, daha sonra kurumlararası nakil yoluyla … tarihinde … Genel Müdürlüğüne naklen geçerek şef, yine kurumlararası nakil yoluyla … tarihinde … Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğüne naklen geçerek şef unvanıyla görev yaptığı, anılan Genel Müdürlüğün 640 sayılı KHK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile birleşmesi sonucu … tarihinde davalı bakanlığa geçtiği ve burada da şef kadrosunda görevini sürdürdüğü anlaşılmaktadır.
Bu durumda, Genel Yönetmeliğin yayımından önce şef unvanı ile çalışmış olan davacının, daha sonra çıkan genel yönetmelikteki geçici bir maddenin kendisine uygulanması yönündeki talebinin reddedilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Danıştay Onuncu Dairesinin 30/05/2016 günlü, E:2016/2447, K:2016/2964 sayılı gönderme kararı ile Danıştay Beşinci Dairesine, Danıştay Beşinci Dairesi tarafından, Danıştay Başkanlık Kurulunun 01/08/2016 günlü, K:2016/32 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 1. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, 09/07/2018 günlü, 30473 sayılı Resmi Gazete’de (3. Mükerrer) yayımlanarak yürürlüğe giren 703 sayılı Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin Geçici 1. maddesinin 19. bendi uyarınca; mülga Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yerine Ticaret Bakanlığı hasım konumuna alınarak, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

MADDİ OLAY :
Dava; … Müsteşarlığında Koruma ve Emniyet Görevlisi olarak çalışmakta iken, … tarihinde … sınıf Uzman olarak atanan, … tarihinde kurumlararası nakille … İşleri Genel Müdürlüğüne Şef olarak geçiş yapan ve halen davalı idarenin … Genel Müdürlüğünde Şef kadrosunda görevine devam eden davacı tarafından; başvuru dilekçesine cevaben davalı idarece, Uzman kadrosuna sınavsız atanma hakkı olmadığının bildirilmesi üzerine dava konusu hükmün eksik düzenleme nedeniyle iptali istemiyle açılmıştır.

İNCELEME VE GEREKÇE :
13/01/2012 günlü, 28172 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Personeli Atama, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin, 10/06/2020 günlü, 31151 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ticaret Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 25. maddesiyle yürürlükten kaldırıldığı tespit edildiğinden, davanın konusuz kaldığı sonucuna ulaşılmakla, dava konusu düzenlemenin iptali istemi hakkında karar verilmesine yer bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Konusu kalmayan dava hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA;
2. Aşağıda dökümü yapılan toplam …-TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine; posta gideri avansından artan tutarın, kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine,
3. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 17/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.