Danıştay Kararı 2. Daire 2016/2166 E. 2020/3579 K. 23.12.2020 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2016/2166 E.  ,  2020/3579 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/2166
Karar No : 2020/3579

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …

DAVALI : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …

DAVANIN KONUSU : İstanbul İli, … İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapan davacının, annesinin sağlık özrü dikkate alınmaksızın zorunlu yer değiştirme kapsamında Kocaeli İli, … İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrine aynı unvanla atanmasına ilişkin … günlü işlem ile bu işlemin dayanağı olan ve 12/10/2013 günlü, 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 30. maddesinin 2. fıkrasında, anne ve babanın sağlık özrüne yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin iptali istenilmektedir.

DAVACININ İDDİALARI :
Davacı tarafından; bakmakla yükümlü olduğu annesinin sağlık durumunu sağlık kurulu raporları ile belgelendirdiği, ancak bu mazereti dikkate alınmadan zorunlu yer değiştirme kapsamında Kocaeli İli, … İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne şube müdürü olarak atamasının yapıldığı, üst hukuk normlarına göre, iptali istenilen “Mazerete bağlı yer değiştirmeler” başlıklı yönetmelik hükmünde anne ve babaya yer verilmemesinin eksik düzenleme oluşturduğu ileri sürülmektedir.

DAVALININ SAVUNMASI :
Davalı idare tarafından; dava konusu Yönetmelik hükmünün üst hukuk normalarına uygun olduğu, Yönetmelik hükmü çerçevesinde tesis edilen bireysel işlemde de hukuka aykırılık bulunmadığı yolunda savunma yapılmıştır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : 12/10/2013 günlü, 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 30. maddesinin 2. fıkrasında, anne ve babanın sağlık özrüne yer verilmemesine ilişkin eksik düzenleme yönünden konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına, dava konusu bireysel işlemin ise iptaline karar verilmesi gerektiği düşünülmüştür.

DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : İstanbul İli, … İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapan davacının, annesinin sağlık özrü dikkate alınmaksızın zorunlu yer değiştirme kapsamında Kocaeli İli, …ı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrine aynı unvanla atanmasına ilişkin … günlü işlem ile bu işlemin dayanağı olan ve 12/10/2013 günlü, 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 30. maddesinin 2. fıkrasının eksik düzenleme nedeniyle iptali istenilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 30. maddesinin 2. fıkrasında anne ve babaya yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin iptali istemi yönünden:
Dava konusu Yönetmeliğin 30. maddesi, 10/12/2014 günlü, 29201 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 13. maddesi ile başlığıyla beraber tümden değiştirildiğinden anılan maddenin eksik düzenleme nedeniyle iptali istemi hakkında karar verilmesine yer bulunmamaktadır.
Ancak, dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre irdeleneceği, bireysel işlemin tüm hukuki sonuçları ile birlikte ortadan kaldırılmadığı sürece, anılan işlemin dayanağı olan düzenleyici işlemin sonradan yürürlükten kaldırılmasının, söz konusu bireysel işlemle ilgili olarak açılan davanın sonuçlanmasına engel oluşturmayacağı açıktır.
Davacının, bakmakla yükümlü olduğu annesinin sağlık mazereti dikkate alınmaksızın zorunlu yer değiştirme kapsamında yer değişikliğine tabi tutularak Kocaeli İli, … İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrine aynı unvanla atanmasına ilişkin … günlü işlemin iptali istemi yönünden;
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ”Yer değiştirme suretiyle atanma” başlıklı 72. maddesinin 1. fıkrasında, kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmaların; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiyenin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılacağı düzenlenmiş, anılan maddeye 5. fıkrasından sonra gelmek üzere 19/02/2014 günlü, 28918 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6518 sayılı Kanun’un 10. maddesi ile ”İlgili mevzuatı uyarınca verilecek rapora göre kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanması için düzenlemeler yapılır.” fıkrası eklenmiştir.
657 sayılı Yasa’nın 2. ve anılan 72. maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanan ve 25/06/1983 günlü, 18088 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe giren “Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik”in dava konusu Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihteki 12. maddesinde belirtilen özürlerin belgelendirilmesi halinde, bölgelerdeki ve/veya hizmet alanlarındaki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan memurun isteği üzerine yer değiştirme suretiyle atama yapılabileceği belirtildikten sonra bu özürler: A Özür Grubu: Sağlık Durumu, B Özür Grubu: Eş Durumu olarak belirlenmiş ve öncelik sırası ile esas alınacağı düzenlenmiş olup, “Sağlık Durumunun Belgelendirilmesi” başlıklı 13. maddesinde ise, özür grubuna dayanarak memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin bulunduğu yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağını, “Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği”ne göre tam teşekküllü Devlet Hastahanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi gerekeceği düzenlenmiştir. Bakmakla yükümlü olduğu kimselerin kapsamı ile ilgili olarak ise, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Hastalık ve Analık Sigortası başlıklı 188. maddesinde sosyal sigorta yardımı sağlanacak hallerde devlet memurlarının eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve çocuklarının hastalık hali düzenlenmiş, 11/08/1973 günlü, 14622 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe giren “Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği”nin “Tedavi ve Yol Giderlerinden Yararlanacak Olanlar” başlıklı 3. maddesinde de tedavi ve yol giderlerinden yararlanacak olanlar arasında yurtiçinde ve yurt dışında devlet memurunun bakmakla yükümlü olduğu ve herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanamayan ana, babası da sayılmıştır.
Öte yandan davanın açıldığı tarihten sonra 16/08/2014 günlü, 29090 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle memurun sağlık mazeretine dayalı olarak yer değişikliği talebinde bulunabilmesi için; kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi gerekeceği düzenlenmiştir.
Dava konusu 12/10/2013 günlü, 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 29. maddesinde yöneticilerin bölge hizmetine bağlı yer değişikliğinin usul ve esasları belirlenmiş olup 30. maddesinde ise mazerete dayalı yer değişikliği düzenlemiştir. 30 maddenin dava konusu 2. fıkrasında yöneticilerin “Görev yapmakta oldukları ilde kendisinin, eşinin veya çocuklarından birinin tedavisinin mümkün olmadığını Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden son altı ay içinde alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelendiren yöneticiler, sağlık mazeretine dayalı yer değiştirme talebinde bulunabilirler. Görev yaptığı il dışında tedavisinin mümkün olmadığını Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden son altı ay içinde alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelendiren yöneticiler ise sağlık mazeretine dayalı olarak yerinde bırakılma talebinde bulunabilirler. Bakanlık, bu fıkraya göre ibraz edilen raporları değerlendirerek sağlık mazeretini kabul ettiği yöneticilerin yerinde bırakılmasına ya da tedavisinin yapılabileceği bir sağlık kurum veya kuruluşunun bulunduğu veya sağlığının olumsuz etkilenmeyeceği, öncelikle aynı veya sırasıyla üst hizmet bölgesine atanmasına karar verir.” hükmüne yer verilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden; İstanbul İli, … İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrinde Şube Müdürü olarak görev yapan ve zorunlu yer değiştirme kapsamında bulunan davacının, ilk defa 13/05/2014 tarihli başvurusunda İstanbul Beykoz Devlet Hastanesinden … tarihinde annesi adına almış olduğu sağlık kurulu raporu ile birlikte tedavisi devam eden annesinin sağlık özrü nedeniyle atamasının yapılmaması için istemde bulunduğu, ancak mazerete bağlı yer değiştirmeler kapsamında kendisinin, eşinin ve çocuklarından birinin tedavisinin mümkün olmadığı haller için alınan sağlık kurulu raporunun mazerete dayalı yer değiştirme taleplerinde esas alınabileceği gerekçesiyle başvurusunun reddedilerek, atamasının yapılması üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda yer verilen düzenlemelerin incelenmesinden, dava konusu Yönetmeliğin mazerete bağlı atamaları düzenleyen 30. maddenin sağlık mazeretini düzenleyen ikinci fıkrasında kendisi, eşi ve çocukları yönünden sağlık özrü mazeret olarak kabul edilirken bakmakla yükümlü olduğu “anne – baba” yönünden her hangi bir düzenlemenin yapılmadığı bu durumun ise dava konusu Yönetmeliğin dayanağı olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ve yine dava konusu Yönetmeliğin dayanakları arasında yer alan çerçeve Yönetmelik niteliğinde olan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğinin yukarıda yer verilen hükümlerine aykırı olduğu açıktır.
Bu durumda, davacının bakmakla yükümlü olduğu annesinin sağlık mazereti nedeniyle görev yaptığı yerde çalışmaya devam edebilmek için yaptığı başvurunun; anne ve baba yönünden sağlık mazeretine dayalı yer değişikliği talebine engel oluşturan ve hukuka aykırılığı saptanan dava konusu Yönetmeliğin 30. maddesi 2. fıkrasına dayalı olarak reddedilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle 12/10/2013 günlü, 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 30. maddesinin 2. fıkrasının eksik düzenleme nedeniyle iptali istemine ilişkin kısım yönünden konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına, dava konusu işlemin ise iptaline karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; duruşma için önceden belirlenen 23/12/2020 günü davacı vekili Av. … ile davalı idare vekili Av. …’ın geldiği görülerek Danıştay Savcısı … hazır halde açık duruşmaya başlandı. Taraflara usulüne göre söz verilip dinlendikten ve Savcının düşüncesi alındıktan sonra duruşmaya son verilip, dosyadaki bilgi ve belgeler de incelenmek suretiyle işin gereği düşünüldü:

MADDİ OLAY VE HUKUKİ SÜREÇ :
Dava dosyasının incelenmesinden; İstanbul İli, … İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrinde Şube Müdürü olarak görev yapan ve zorunlu yer değiştirme kapsamında bulunan davacının, ilk defa 13/05/2014 tarihli dilekçesiyle, İstanbul Beykoz Devlet Hastanesinden … tarihinde annesi adına almış olduğu sağlık kurulu raporu ile birlikte tedavisi devam eden annesinin sağlık özrü nedeniyle atamasının yapılmaması için başvuruda bulunduğu, ancak mazerete bağlı yer değiştirmeler kapsamında kendisinin, eşinin ve çocuklarından birinin tedavisinin mümkün olmadığı haller için alınan sağlık kurulu raporunun mazerete dayalı yer değiştirme taleplerinde esas alınabileceği gerekçesiyle başvurusu reddedilerek, … günlü işlem ile Kocaeli İli, … İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrine aynı unvanla atamasının yapılması üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

İNCELEME VE GEREKÇE :
İLGİLİ MEVZUAT :
Anayasa’nın -dava konusu Yönetmeliğin yayımlandığı tarihte yürürlükte olan şekliyle- 124. maddesinde, Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkartabileceği hüküm altına alınmıştır.
İdareler, normlar hiyerarşisine aykırı olmayacak şekilde, hizmette etkinliğin sağlanması için gerekli önlemleri alma, bu kapsamda mevzuat değişikliği yapma hususunda takdir yetkisine sahiptirler. Kamu hizmetlerinin hangi koşullar altında ve nasıl yürütüleceğini önceden saptamak her zaman mümkün olmadığı için, gelişen durumlara ayak uydurmak ve ortaya çıkan ihtiyaçları karşılayabilmek amacıyla düzenleyici işlemler üzerinde gerekli değişiklikleri yapma hususunda idarelerin takdir yetkisi bulunmaktadır.
12/10/2013 günlü, 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan -ve dava konusu olan- Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
I – 12/10/2013 günlü, 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 30. maddesinin 2. fıkrasında, anne ve babanın sağlık özrüne yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin iptali istemi bakımından;
Dava konusu Yönetmeliğin 30. maddesi, 10/12/2014 günlü, 29201 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 13. maddesi ile başlığıyla beraber tümden değiştirildiğinden, anılan maddeye ilişkin iptal istemi hakkında karar verilmesine yer bulunmamaktadır.
Ancak, dava konusu bireysel işlemin, tesis edildiği tarih itibarıyla yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre irdeleneceği; bireysel işlemin tüm hukuki sonuçları ile birlikte ortadan kaldırılmadığı sürece, anılan işlemin dayanağı olan düzenleyici işlemin sonradan yürürlükten kaldırılmasının, söz konusu bireysel işlemle ilgili olarak açılan davanın sonuçlanmasına engel oluşturmayacağı da açıktır.
II – İstanbul İli, … İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapan davacının, annesinin sağlık özrü dikkate alınmaksızın zorunlu yer değiştirme kapsamında Kocaeli İli, … İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrine aynı unvanla atanmasına ilişkin … günlü işlemin iptali istemi bakımından;
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ”Yer değiştirme suretiyle atanma” başlıklı 72. maddesinin 1. fıkrasında, kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmaların; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiyenin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılacağı düzenlenmiş, anılan maddeye 5. fıkrasından sonra gelmek üzere 19/02/2014 günlü, 28918 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6518 sayılı Kanun’un 10. maddesi ile ”İlgili mevzuatı uyarınca verilecek rapora göre kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin karşılanması için düzenlemeler yapılır.” fıkrası eklenmiştir.
657 sayılı Yasa’nın 2. ve anılan 72. maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanan ve 25/06/1983 günlü, 18088 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe giren “Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik”in dava konusu Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihteki 12. maddesinde belirtilen özürlerin belgelendirilmesi halinde, bölgelerdeki ve/veya hizmet alanlarındaki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan memurun isteği üzerine yer değiştirme suretiyle atama yapılabileceği belirtildikten sonra bu özürler:
A Özür Grubu: Sağlık Durumu,
B Özür Grubu: Eş Durumu olarak belirlenmiş ve öncelik sırası ile esas alınacağı düzenlenmiş olup, “Sağlık Durumunun Belgelendirilmesi” başlıklı 13. maddesinde ise, özür grubuna dayanarak memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin bulunduğu yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağını, “Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği”ne göre tam teşekküllü Devlet Hastahanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi gerekeceği düzenlenmiştir. Bakmakla yükümlü olduğu kimselerin kapsamı ile ilgili olarak ise, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Hastalık ve Analık Sigortası başlıklı 188. maddesinde sosyal sigorta yardımı sağlanacak hallerde devlet memurlarının eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve çocuklarının hastalık hali düzenlenmiş, 11/08/1973 günlü, 14622 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe giren “Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği”nin “Tedavi ve Yol Giderlerinden Yararlanacak Olanlar” başlıklı 3. maddesinde de tedavi ve yol giderlerinden yararlanacak olanlar arasında yurtiçinde ve yurt dışında devlet memurunun bakmakla yükümlü olduğu ve herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanamayan ana, babası da sayılmıştır.
Öte yandan davanın açıldığı tarihten sonra 16/08/2014 günlü, 29090 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle, memurun sağlık mazeretine dayalı olarak yer değişikliği talebinde bulunabilmesi için; kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi gerekeceği düzenlenmiştir.
Dava konusu 12/10/2013 günlü, 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 29. maddesinde yöneticilerin bölge hizmetine bağlı yer değişikliğinin usul ve esasları belirlenmiş olup, mazerete dayalı yer değişikliğinin düzenlendiği 30. maddenin dava konusu 2. fıkrasında, “Görev yapmakta oldukları ilde kendisinin, eşinin veya çocuklarından birinin tedavisinin mümkün olmadığını Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden son altı ay içinde alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelendiren yöneticiler, sağlık mazeretine dayalı yer değiştirme talebinde bulunabilirler. Görev yaptığı il dışında tedavisinin mümkün olmadığını Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden son altı ay içinde alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelendiren yöneticiler ise sağlık mazeretine dayalı olarak yerinde bırakılma talebinde bulunabilirler. Bakanlık, bu fıkraya göre ibraz edilen raporları değerlendirerek sağlık mazeretini kabul ettiği yöneticilerin yerinde bırakılmasına ya da tedavisinin yapılabileceği bir sağlık kurum veya kuruluşunun bulunduğu veya sağlığının olumsuz etkilenmeyeceği, öncelikle aynı veya sırasıyla üst hizmet bölgesine atanmasına karar verir.” hükmü yer almıştır.
Yukarıda yer verilen düzenlemelerin incelenmesinden; dava konusu Yönetmeliğin mazerete bağlı atamaları düzenleyen 30. maddesinin, sağlık durumu mazeretine yönelik ikinci fıkrasında, kendisi, eşi ve çocukları yönünden sağlık özrü mazeret olarak kabul edilirken, bakmakla yükümlü olduğu “anne – baba” yönünden herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı, bu durumun ise dava konusu Yönetmeliğin dayanağı olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanun’un ve çerçeve Yönetmelik niteliğinde olan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin anılan hükümlerine aykırı olduğu açıktır.
Bu durumda, davacının sağlık mazereti nedeniyle görev yaptığı yerde çalışmaya devam edebilmek için yaptığı başvurunun; anne ve baba yönünden sağlık mazeretine dayalı yer değişikliği talebine engel oluşturan ve hukuka aykırılığı saptanan dava konusu Yönetmeliğin 30. maddesi 2. fıkrasına dayalı olarak reddedilmesinde hukuki isabet görülmemiştir.
Nitekim, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 05/02/2020 günlü, E:2018/2796, K:2020/242 sayılı kararı da bu yöndedir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. 12/10/2013 günlü, 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 30. maddesinin 2. fıkrasında, anne ve babanın sağlık özrüne yer verilmemesine ilişkin eksik düzenleme yönünden KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA;
2. İstanbul İli, … İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapan davacının, annesinin sağlık özrü dikkate alınmaksızın zorunlu yer değiştirme kapsamında Kocaeli İli, … İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emrine aynı unvanla atanmasına ilişkin … günlü işlemin İPTALİNE;
3. Aşağıda dökümü yapılan …-TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, yürütmenin durdurulmasının kısmen kabulü kararına itiraz aşamasında davalı idare tarafından yapılan …-TL posta giderinin davalı idare üzerinde bırakılmasına, artan posta ücretinin aidiyetine göre taraflara iadesine;
4. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre duruşmalı davalar için belirlenen …-TL vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine;
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 23/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.