Danıştay Kararı 2. Daire 2016/2109 E. 2020/157 K. 08.01.2020 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2016/2109 E.  ,  2020/157 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/2109
Karar No : 2020/157

TEMYİZ EDEN (DAVACI): …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI): Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava Konusu İstem : Dava; … ili, … ilçesi, Sosyal Güvenlik Merkezinde şef olarak görev yapmakta iken 2014 yılında yapılan Görevde Yükselme Sınavını 128. sırada kazanan ve sınav sonucu yaptığı yirmi tercihten hiçbirine atanamayan davacının, tercih dışı … ili, … ilçesi, Sosyal Güvenlik Merkezine Merkez Müdürü olarak atanmasına dair 23/01/2015 günlü, 475443 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; mevzuat ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü Görevde Yükselme Atama Başvuru Duyurusundaki esaslar ve davacının başarı puanı ve tercihleri birlikte değerlendirildiğinde, davacının 20 tercihinden hiçbirine atanamadığı ve atanamadığı takdirde re’sen atamayı kabul ettiği açık olduğundan, buna bağlı olarak tesis olunan dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : : Çocuklarından birinin … Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi, diğeri yine … ili … Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi olduğu, tercih formunda ağırlıklı olarak … ilini tercih ettiği, aile bütünlüğü ve çocukların eğitim durumunun gözetilmesi gerektiği, İl Müdür Yardımcılığının sınavsız atama ile yapıldığı, kendisinin il müdür yardımcılığına atanma konusunda yazılı talepte bulunmasına rağmen … ilçesine atamasının yapıldığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI: Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 08/01/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.