Danıştay Kararı 2. Daire 2016/14400 E. 2019/7021 K. 10.12.2019 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2016/14400 E.  ,  2019/7021 K.Milli Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü – görevde yükselme sözlü sınavında başarısız sayılma işlemi – yanıtların sınav tutanağına işlenmemesi durumu
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/14400
Karar No : 2019/7021
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : …
VEKİLİ : …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; … ili, … Ortaokulunda müdür olarak görev yapan davacının, yargı kararı uyarınca 19/01/2015 tarihinde yeniden yapılan Milli Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü görevde yükselme sözlü sınavında (30,60) puan verilerek başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; davacının 40 puanlık “sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi” sorusuyla, 20 puanlık “genel kültür ve genel yetenek” sorusuna verdiği ve yanlış olduğu değerlendirilerek “0” puan verilen yanıtların doğru olup olmadığının idarece ortaya konulamadığı, davacının sorulara doğru cevap verdiğine ilişkin iddiasının aksinin, bir diğer deyişle davacının söz konusu haneler yönünden “0” puanla değerlendirilmesinin sebebinin idarece ispat edilemediği, diğer haneler yönünden ise soruların yanıtlarına komisyon üyelerince takdir edilen ve yönetmelikte belirlenen başarı düzeyinin altında olan puanların gerekçelerinin ortaya konulmadığı ve başkaca herhangi bir sebep ve gerekçe gösterilmeksizin değerlendirme formunda yer alan diğer hanelerin 50-100 puan aralığında takdir edilerek ortalama 30,60 puanla başarısız olarak değerlendirildiğinin görüldüğü, Danıştay İkinci Dairesinin 16/02/2016 tarihli ve E:2015/7055, K:2016/708 sayılı kararında da belirtilen ve sözlü sınav için getirilen kriterlerden “gözlem ve kanaate dayalı kriterler yönünden ilgilinin başarısız olarak değerlendirilmesine etki eden hususların ortaya konulması, somut bilgi ve belgeye dayandırılması mümkün olan haneler bakımından ise başarısız olarak değerlendirilmesine etki eden hususların somut bilgi ve belge ile kanıtlanması” şartlarına uyulmadan ve davacının girmiş olduğu görevde yükselme sözlü sınavında hukuken itibar edilebilir herhangi bir sebep ortaya konulmaksızın davacının başarısız sayıldığının anlaşılması karşısında, söz konusu sınavın başarı düzeyini oluşturan puanların belirlenmesinde davacının bilgi ve yeterliliğinin objektif ve nesnel biçimde değerlendirildiğinden söz etmeye olanak bulunmadığı, bu durumda, davacının, yargı kararı uyarınca 19/01/2015 tarihinde yeniden yapılan Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü görevde yükselme sözlü sınavında (30,60) puan verilerek başarısız sayılmasına ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından; söz konusu sözlü sınavın, Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapıldığı, kurul üyeleri tarafından takdir edilen puanların ayrı ayrı olarak sözlü sınav tutanaklarına işlendiği, gözlem ve kanaate dayalı haneler yönünden takdir edilen puanların gerekçelerinin ortaya koyulmasının zorunlu olmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay’da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 10/12/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.