Danıştay Kararı 2. Daire 2016/12593 E. 2019/7005 K. 10.12.2019 T.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2016/12593 E.  ,  2019/7005 K.Eş durumu mazereti – kurumlararası nakil – muvafakat verilmemesi
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/12593
Karar No : 2019/7005

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : …
VEKİLİ : …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; … Üniversitesi … Hastanesinde hemşire olarak görev yapan davacının, … Üniversitesine naklen atanması için muvafakat verilmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine yönelik … tarih … sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : … İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; davacının aile birliğinin korunması ilkesi çerçevesinde yaptığı başvurunun davalı idarece personel ihtiyacı ileri sürülerek davacıya muvafakat verilmemiş ise de; davacının stratejik personel olmadığı ve … Üniversitesinde öğretim üyesi olan eşinin görev yaptığı birim bakımından kurum değişikliği yapıp … iline gelmesinin güç olduğu dikkate alındığında, gerek Anayasa, gerekse de Kanunlar ile korunması emredilen aile birliğinin korunması ilkesinin gözardı edilemeyeceği, dolayısıyla davacının aile birliğinin sağlanmasına yönelik başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde, Anayasa ve Kanun hükümleriyle teminat altına alınmış olan aile bütünlüğü ilkesine ve hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından; … Üniversitesi … Hastanesinin hemşire ihtiyacının bulunduğu, davacının ayılması ile çalıştığı serviste hizmetin aksayacağı, kurumlararası atamaların ancak kurumların muvafakati ile olabileceği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay Beşinci Dairesi tarafından, Danıştay Başkanlık Kurulu’nun 01/08/2016 günlü, K:2016/32 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 1. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:…. sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay’da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 10/12/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.