Danıştay Kararı 2. Daire 2012/8315 E. 2013/1481 K. 15.03.2013 T.

2. Daire         2012/8315 E.  ,  2013/1481 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No:2012/8315
Karar No:2013/1481

Temyiz Eden (Davalı): Manisa Valiliği
Karşı Taraf(Davacı): …
İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
Cevabın Özeti:Cevap verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 09.08.2011 günlü, 28020 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikle değişik 22. maddesinde düzenleme yapıldıktan sonraki bir tarihte bir üst norm olan KHK’da aynı düzenlemeye açıkça yer verilmiş olmasının önceden yapılan düzenlemenin yasal dayanağının bulunmadığı veya KHK’ya aykırı olduğu anlamına gelmeyeceği açık olup, anılan Yönetmelik hükmü uyarınca, davacının alanı itibariyle durumuna uygun bir eğitim kurumuna atanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığından işlemin iptali yolundaki Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesi’nce işin gereği düşünüldü:
Dava; … İli, … İlçesi, … İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı olan davacının, zorunlu yer değiştirme kapsamında aynı İl, … İlçesi, … İlköğretim Okulu Müdür Yardımcılığına atanmasına ilişkin 29.09.2011 günlü, 31766 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi’nin … günlü, E: …, K: … sayılı kararıyla; okul ve kurum müdür başyardımcıları ile müdür yardımcıları için rotasyon uygulaması 02.11.2011 tarihi itibariyle yasal zemine kavuşturulduğundan, bu tarih öncesinde yasal dayanaktan yoksun yönetmelik maddesine dayanılarak tesis edilen işlemde yetki, konu ve sebep yönleriyle hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Davalı idare tarafından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek İdare Mahkemesi kararının bozulması istenilmektedir.
Anayasa’nın 124. maddesinin 1. fıkrasında; “Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelik çıkarabilirler.” hükmü yer almıştır.
652 sayılı KHK ile yürürlükten kaldırılan 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 56. maddesinin 2. fıkrasında; “Yönetim görevlerine atanma ve bu görevlerde yükselmede kariyer ve liyakat esas alınır.”, aynı maddenin 3. fıkrasında ise; “Yönetim görevlerine atanacaklarda aranacak nitelik ve diğer şartlar Bakanlıkça yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.” hükmüne yer verilmiştir.
14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 37. maddesinin 7. fıkrasında; “İl millî eğitim müdürü, ilçe millî eğitim müdürü, okul ve kurum müdürü olarak görev yapanların yer değiştirmeleri, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak bölge hizmeti ve rotasyon esasına göre yapılır. Bunların yer değiştirmelerine ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.” hükmüne yer verilmiş olup, anılan hükme 02.11.2011 tarih ve 28103 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname’nin 78. maddesinin (e) bendiyle “okul ve kurum müdür başyardımcısı ve yardımcısı” ibaresi eklenmiştir. 652 sayılı KHK’nın geçici 6. maddesinde ise; “Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasına ilişkin düzenlemeler bir yıl içinde yürürlüğe konulur. Bu düzenlemeler yürürlüğe girinceye kadar mevcut düzenlemelerin bu Kanun Hükmünde Kararnameye aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.” düzenlemesi yer almıştır.
13.08.2009 günlü, 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 09.08.2011 günlü, 28020 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikle değişik 22. maddesinin 3. fıkrasında; “Eğitim kurumu müdür başyardımcıları ile müdür yardımcılarından bulundukları eğitim kurumunda görev yaptıkları yönetim kademesinde aralıksız asaleten 8 yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri, durumlarına uygun eğitim kurumları olacak şekilde bu Yönetmelik ekinde yer alan EK-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu puan üstünlüğü esasına göre değiştirilir.” kuralına yer verilmiştir.
Bir hiyerarşik normlar sistemi olan hukuk düzeninde alt düzeydeki normların, yürürlüklerini üst düzeydeki normlardan aldığı kuşkusuzdur. Normlar hiyerarşisinin en üstünde evrensel hukuk ilkeleri ve Anayasa bulunmakta ve daha sonra gelen kanunlar yürürlüğünü Anayasa’dan, tüzükler yürürlüğünü kanunlardan, yönetmelikler ise yürürlüğünü kanun ve tüzüklerden almaktadır. Dolayısıyla; bir normun, kendisinden daha üst konumda bulunan ve dayanağını oluşturan bir norma aykırı veya bunu değiştirici nitelikte bir hüküm getirmesi mümkün değildir.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik eğitim-öğretim hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli ve yeterli düzeyde eğitim kurumu yöneticisi atanması ile yönetici olarak atanacaklarda aranacak nitelikleri, bunların atama ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’a dayanılarak çıkartılmıştır.
3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun yürürlükte iken Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 09.08.2011 günlü, 28020 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikle değişik 22. maddesinin 3. fıkrasıyla müdür başyardımcıları ile müdür yardımcıları da zorunlu yer değiştirme kapsamına alınmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden; 2001 yılından bu yana … İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı olarak görev yapan davacının, zorunlu yer değiştirme kapsamında 13.09.2011 tarihli başvuru formuyla 25 tercihte bulunduğu, tercih sırası ve puan üstünlüğü esasına göre 2. tercihi olan … İlköğretim Okulu Müdür Yardımcılığına atanması üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden; 09.08.2011 tarihinde yürürlükte olan yasaya dayanılarak yönetmelikte yapılan değişiklikle getirilen müdür başyardımcıları ile müdür yardımcılarının zorunlu yer değişikliğine tabi tutulmasına yönelik düzenlemenin, aynı şekilde yasada da yer alma zorunluluğu bulunmaması karşısında, 14.09.2011 tarihinde yürürlüğe giren KHK’nin geçici 6. maddesi uyarınca yeni düzenlemeler yürürlüğe girinceye kadar uygulanacak olan Yönetmeliğin yasal dayanağının olmadığından söz etme olanağı bulunmamaktadır.
Her ne kadar anılan KHK’nın geçici 6. maddesinde yer alan “Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasına ilişkin düzenlemeler bir yıl içinde yürürlüğe konulur. Bu düzenlemeler yürürlüğe girinceye kadar mevcut düzenlemelerin bu Kanun Hükmünde Kararnameye aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.” hükmüne dayanılarak müdür başyardımcıları ile müdür yardımcılarına KHK da ilk defa 02.11.2011 tarihinde yer verilmiş olması nedeniyle Yönetmeliğin KHK’ya aykırı olduğu ve müdür başyardımcıları ile müdür yardımcıları bakımından zorunlu yer değişikliği uygulanamayacağı ileri sürülmekte ise de, Yönetmelikte düzenleme yapıldığı tarih olan 09.08.2011 tarihinden daha sonraki bir tarihte bir üst norm olan KHK’da aynı düzenlemeye açıkça yer verilmiş olmasının önceden yapılan düzenlemenin KHK’ya aykırı olduğu anlamına gelmeyeceği açıktır.
Bu durumda; yürürlükte bulunan yasaya dayanılarak Yönetmeliğin 22. maddesinde müdür başyardımcıları ile müdür yardımcılarının zorunlu yer değiştirme kapsamına alınmasına ilişkin değişiklik yapıldıktan sonraki bir tarihte KHK’da aynı düzenlemeye açıkça yer verilmiş olmasının önceden yapılan düzenlemenin yasal dayanağının bulunmadığı veya KHK’ya aykırı olduğu anlamına gelmeyeceği açık olup, söz konusu düzenlemeler nedeniyle zorunlu yer değiştirmeye tabi olan ve bulunduğu eğitim kurumunda 8 yıllık çalışma süresini tamamlayan davacının, zorunlu yer değiştirme kapsamında tercih sırası ve puan üstünlüğü esasına göre 2. tercihi olan … İlköğretim Okulu Müdür Yardımcılığına atanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin kabulüyle … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Yasa ile değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde Danıştay’a kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 15.03.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.