Danıştay Kararı 2. Daire 2008/6202 E. 2010/4975 K. 20.12.2010 T.

2. Daire         2008/6202 E.  ,  2010/4975 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2008/6202
Karar No: 2010/4975

Temyiz İsteminde Bulunan(Davacı): …
Karşı Taraf: Milli Eğitim Bakanlığı / ANKARA
İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararın dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
Cevabın Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesi’nce 20.10.2010 günlü ara kararı cevabının geldiği görülerek işin gereği düşünüldü:
Dava, … İli, … İlçesi … Lisesi’nde Tarih Öğretmeni olarak görev yapan davacının, aynı … Anadolu Lisesi’ne atanmak için yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlem ile bu göreve …’ın atanmasına ilişkin 18.5.2007 günlü işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi’nin … günlü, E: …, K: … sayılı kararıyla; ataması yapılan kişinin daha önceden … Anadolu Lisesi öğretmeni olduğu ve ilgili Yönetmelik uyarınca 2007 yılı il içi sıra listesi kapsamında yer değiştirme suretiyle … Anadolu Lisesi’ne atandığı, … Lisesi öğretmeni olan ve Anadolu liseleri öğretmen seçme sınavında 79 puan alan davacının ise puan yetersizliği nedeniyle atamasının yapılamadığı görüldüğünden tesis edilen işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
Davacı, dava konusu işlemlerin hukuka aykırı olduğunu öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
Dosyanın incelenmesinden, … İli, … İlçesi … Lisesi’nde Tarih Öğretmeni olarak görev yapan ve 2007 yılı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenleri Seçme Sınavında 79 puan alarak başarılı olan davacının, 25.6.2007 günlü başvurusu ile … Anadolu Lisesi’ni tercih ettiği, ancak anılan okula puan yetersizliği nedeniyle atanamadığı, … Anadolu Lisesi Öğretmeni …’ın ise il içi sıra listesi kapsamında 18.5.2007 günlü kararnameyle anılan okula atandığını öğrenmesi üzerine de bakılmakta olan davanın açıldığı, Dairemizin 20.10.2010 günlü ara kararına davalı idarece 22.11.2010 günlü yazıyla verilen cevaptan, …’ın Anadolu lisesine ilk defa 2003 yılında atandığı ve 2000 yılında yapılan Anadolu liselerine öğretmen seçme sınavına girmediği anlaşılmaktadır.
Aralık 1999 tarihli, 2507 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin Yönetmelik ve bu Yönetmeliğin yürürlükten kaldırılmasıyla 20.10.2006 günlü, 26325 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik uyarınca Anadolu Liselerine öğretmen atamalarının sınav ile yapılması öngörülmüştür.
Bu durumda, Yönetmelikte öngörülen seçme sınavında başarılı olma şartını yerine getirmemesi nedeniyle Anadolu lisesi öğretmeni olma koşullarını taşımayan ve … Anadolu Lisesi öğretmeni olmasının kendisine kazanılmış hak sağladığından söz edilmesine olanak bulunmayan …’ın il içi sıra ataması kapsamında … Anadolu Lisesi’ne atanmasına ilişkin işlemde ve davacının atanma başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Öte yandan, bu kararın davacının doğrudan … Anadolu Lisesi’ne atanması sonucunu doğuran bir karar olmadığı, …’ın anılan okula atanmasına ilişkin işlem tarihindeki il içi sıra listesinde söz konusu Anadolu lisesine atanacak başka kimsenin bulunmaması durumunda sınav puanı üstünlüğüne göre başvuranlar arasından idarece yapılacak değerlendirme sonucuna göre davacının durumunun belirleneceği açıktır.
Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanunla değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 20.12.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.