Danıştay Kararı 2. Daire 2007/2913 E. 2007/3334 K. 21.08.2007 T.

2. Daire         2007/2913 E.  ,  2007/3334 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2007/2913
Karar No: 2007/3334

Davacı: …
Karşı Taraf: 1- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı-Ankara
2- Türk Eczacıları Birliği
İstemin Özeti : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan ve 1.7.2007 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol’un tümünün veya 3.6. maddesinin (d) bendinin iptali istenilmektedir.
Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3. maddesine uygun olmayan dava dilekçesinin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
2575 sayılı Danıştay Kanununun 87’nci maddesi uyarınca karar veren Danıştay Nöbetçi Dairesince işin gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun değişik 2. maddesinin 1/a bendinde, iptal davası, idari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılacak dava olarak tanımlanmış; 3. maddesinin 1. bendinde, idari davaların, Danıştay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesi başkanlıklarına hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle açılacağı kurala bağlanmış; anılan maddenin 2/b bendinde, dilekçelerde davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin gösterileceği belirtilmiş; aynı Kanun’un 14. maddesinin 3/g bendinde, dilekçeler üzerinde bu Kanun’un 3 ve 5. maddelerine uygun olup olmadığı yönünden inceleme yapılacağı kuralına yer verilmiş; 15. maddesinin 1/d bendinde, bu yönlerden Kanuna aykırılık görülür ise otuz gün içinde 3 ve 5. maddelere uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanları tamamlanmak üzere dilekçelerin reddine karar verileceği belirtildikten sonra, anılan maddenin 5. bendinde de, bu yönlerden dilekçenin reddedilmesi üzerine yeniden verilen dilekçelerde aynı yanlışlıklar yapıldığı takdirde davanın reddedileceği hükme bağlanmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacı tarafından imzalanmayan dava dilekçesinde; “Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile Türk Eczacıları Birliği arasında düzenlenen ve 1.7.2007 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol’un tümünün veya 3.6. maddesinin (d) bendinin iptaline karar verilmesinin” istenildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, dava dilekçesinin imzasız olması ve dava dilekçesinde yer alan “Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile Türk Eczacıları Birliği arasında düzenlenen ve 1.7.2007 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol’un tümünün veya 3.6. maddesinin (d) bendinin iptaline karar verilmesi” yolundaki istemlerin, terditli (aşamalı, kademeli) istem niteliğinde olması nedeniyle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3. maddesine uygun olmadığı anlaşılan dava dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 3. maddesine uygun olmayan dava dilekçesinin; anılan Kanun’un 15/1-d maddesi gereğince bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren otuz gün içinde yukarıdaki hususları gözeterek, yeniden dava açmakta serbest olmak üzere reddine, dilekçe ve eklerinin davacıya iadesine, yeniden dilekçe verilmesi durumunda belirtilen maddenin 3. bendi uyarınca harç alınmamasına ve bu dilekçede de aynı yanlışlıklar yapıldığı takdirde söz konusu maddenin 5. bendi gereğince davanın reddedileceği hususunun davacıya tebliğine, 21.8.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.