Danıştay Kararı 2. Daire 2005/3514 E. 2007/5077 K. 26.12.2007 T.

2. Daire         2005/3514 E.  ,  2007/5077 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2005/3514
Karar No: 2007/5077

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : Milli Eğitim Bakanlığı-ANKARA
Karşı Taraf: …
Vekili: …
İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının, dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
Cevabın Özeti: Cevap verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi: İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesi’nce işin gereği düşünüldü:
Dava, … İli, … İlköğretim Okulu Müdürü olarak görev yapan davacının, atanmak için başvurduğu münhal bulunan … Anadolu Lisesi Müdürlüğüne kendisinin yerine …’nın atanmasına ilişkin 17.12.2004 günlü, 77231 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; davalı idarece gerek hizmet süresi gerekse idarecilikteki deneyimi fazla olan davacının müdürlük görevine ataması yapılmayarak, hizmet süresi, idarecilikte deneyimi çok az olan ve değerlendirme puanı da davacıdan daha az olan …’nın atanmasında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Davalı İdare, tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğunu ileri sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
11.1.2004 günlü, 25343 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Yönetici Olarak Atanacaklarda Aranacak Genel Şartlar” başlıklı 7.maddesinin (b) bendinde, “Atanacağı kuruma branşı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak”, kuralı bulunmaktadır.
Aralık 1999 tarihli, 2507 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin Yönetmelik uyarınca Anadolu Liselerine atamaların sınav ile yapılması öngörülmüş olup, Anadolu Lisesine Öğretmen Seçimi konulu 23.8.2005 günlü, 2005/73 sayılı Genelge’ye karşı açılan davada Dairemizin 10.4.2006 günlü, E:2005/2651, K:2007/2508 sayılı kararıyla, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin Yönetmelik uyarınca Anadolu Liselerine atanmada asıl olanın “sınav” olduğu, anılan Genelgenin sınav şartını bertaraf eden hükümler içerdiği gerekçesiyle iptaline karar verilmiştir.
23.9.1998 tarihli, 23472 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 30.11.2000 günlü, 24246 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle değişik 8.maddesinin (b) bendinde “Fen liseleri ile Anadolu statülü eğitim kurumlarının müdürlüklerine atanacakların, bu kurumlarda en az bir yıl müdür başyardımcılığı veya iki yıl müdür yardımcılığı yapması ya da bu eğitim kurumlarına sınavla atanmış olmak kaydıyla en az üç yıl öğretmen olarak çalışmış ve bu süre içinde iyi derecede başarılı olması özel başvuru koşulu olarak aranır” hükmü; 11.1.2004 günlü, 25343 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin 4.3.2006 günlü, 26098 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmeliğin 22.maddesinin son fıkrasında ise; “Anadolu statülü eğitim kurumları, sosyal bilimler liseleri ile fen liseleri müdürlüklerine öncelikle bu eğitim kurumlarında görev yapan ya da yapmış olanlar arasından atama yapılması esastır.” hükmü yer almıştır.
Anılan Yönetmeliklerde Anadolu statülü eğitim kurumları müdürlüklerine öncelikle bu eğitim kurumlarında görev yapan ya da yapmış olanlar arasından atama yapılmasının esas olduğu belirtilmiştir. Her ne kadar dava konusu işlem tarihinde yürürlükte bulunan 11.1.2004 günlü, 25343 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde bu yönde açık bir hükme yer verilmemiş ise de, Anadolu Liselerinin, öğrencilere bir yabancı dil öğretmek, yurt içinde ve yurtdışında yabancı dilden faydalanarak bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilmek, öğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını sağlamak amacıyla kurulmuş okullar olmaları nedeniyle bu okullarda görev yapacak öğretmen ve yöneticilerin de 657 sayılı Yasada öngörülen kariyer ve liyakat ilkelerine uygun kişiler arasından seçilmesi gerektiği tabiidir.
Buna göre Anadolu liseleri öğretmenlerinin seçiminde farklı koşullar aranması nedeniyle Anadolu statülü kurum müdürlüğüne atanacak adaylarda da öncelikle bu eğitim kurumlarında görev yapmak ya da yapmış olmak koşulunun aranması gerekmektedir.
Öte yandan, 11.1.2004 günlü, 25343 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Müdürlüğe Atama İçin Duyuru ve Atama ” başlıklı 22. maddesinin mülakat sınavına ilişkin kısımlarının, Dairemizin 14.3.2007 günlü, E:2004/840, K:2007/1042 sayılı kararı ile; 4/i, 9/c-d, 10/h ve 11. maddelerindeki mülakata ilişkin düzenlemelerinin ve ek 3’deki Mülakat Formunun, yine Dairemizin 14.3.2007 günlü, E:2004/830, K:2007/1043 sayılı kararıyla iptal edilmiş ve bu kararlarımızda müdürlük görevlerine atamaların yapılmasında, kriterleri objektif olarak belirlenmiş bir yazılı sınav yerine sözlü sınav düzenlenmesinde hukuka uygunluk bulunmadığı belirtilmiş, eğitim kurumları müdürlüğüne atamalarda liyakatın, kriterleri objektif olarak belirlenmiş bir yazılı sınavla saptanmasının gerektiği vurgulanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; … İli, … İlköğretim Okulu Müdürü olarak görev yapan davacının, … Anadolu Lisesi Müdürlüğüne atanmak için başvurduğu, değerlendirme formu puanlarına göre davacının 108 puanla birinci sırada bulunduğu, anılan okul müdürlüğüne 31 puanla 3.sırada bulunan …’nın atanması üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Bu durumda, İdare Mahkemesince … Anadolu Lisesi Müdürlüğüne atanan kişinin ve davacının daha önce Anadolu statülü eğitim kurumlarında görev yapmış olma ve Yönetmelikteki diğer koşulları taşıyıp taşımadıkları yönünden de inceleme yapılmak suretiyle bir karar verilmesi gerekirken, hizmet süresi ve idarecilikteki deneyimi davacıdan daha az olan ilgilinin atanmasında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptali yolunda verilen kararda hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabulü ile … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinin 1/b. fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanun’la değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkeme’ye gönderilmesine, 26.12.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.