Danıştay Kararı 2. Daire 2005/2223 E. 2005/4055 K. 13.12.2005 T.

2. Daire         2005/2223 E.  ,  2005/4055 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2005/2223
Karar No: 2005/4055

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : Samsun Valiliği
Karşı Taraf: …
İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesi’nin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49.maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
Cevabın Özeti :Temyizi istenen kararın yöntem ve yasaya uygun olduğu, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi:İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: … Anadolu Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı olan davacının, soruşturma nedeniyle yöneticilik görevinden alınmasına ilişkin işlemin iptali istemi ile açılan davada, Anadolu Meslek Liseleri öğretmenleri hakkında İlköğretim Müfettişlerinin soruşturma yapma yetkisi bulunmadığı, bu soruşturmaya dayalı olarak tesis edilen işlemin, hukuka uygun bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden, İdare Mahkemesi kararının temyizen incelerek bozulması istemidir.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacı hakkında ilgililere döner sermayeden ödeme yapılması işlemlerinde aksamaya neden olunarak yetersiz kalınması, Norm Kadro Yönetmeliğine aykırı davranılması, çalışmanın uyum içerisinde yürütülmemesi gibi görevinden doğan işlemler nedeniyle Valilik oluru ile soruşturma açıldığı, İlköğretim Müfettişi tarafından yürütülüp sonuçlandırılan soruşturmada yer alan saptamalara dayalı olarak işlem tesis edildiği anlaşılmıştır.
Soruşturma konusu davacının, branş yeterliliği ile ilgili olmayıp yürüttüğü idarecilik görevindeki davranış ve işlemlerine ilişkin olduğundan, soruşturmanın İlköğretim Müfettişi tarafından sürdürülmesinde mevzuata aykırılık bulunmamakla, anılan soruşturma raporunda yer alan saptamalara göre davacının yöneticilik görevinden alınmasının hukuka uygun olup olmadığı hakkında idari işlemin, yargısal denetiminin yapılması gerekeceğinden aksi yönde verilen kararda isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabul edilerek İdare Mahkemesi kararının bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesi’nce dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmeksizin işin gereği düşünüldü:
Dava, … Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi Müdür Vekili olarak görev yapan davacının, yöneticilik görevinin üzerinden alınmasına ilişkin 14.01.2005 günlü, 2377 sayılı işlemin iptali ve uğramış olduğu zararların yasal faizi ile birlikte ödenmesi istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E: … K:… sayılı kararıyla; Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin 42.maddesinden bahisle, Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi Müdür Vekili olarak görev yapan davacı hakkında, yetkili olmayan İlköğretim Müfettişlerince düzenlenen soruşturma raporuna dayanılarak tesis edilen dava konusu işlemde, hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline, işlem nedeniyle uğramış olduğu zararların davalı idarece davacıya ödenmesine karar verilmiştir.
Davalı idare, davacı hakkında İlköğretim Müfettişlerinin soruşturma yapma yetkisi olduğunu ve soruşturma sonucu tesis edilen dava konusu işlemi iptal eden mahkeme kararının, hukuka uygun olmadığını öne sürmekte ve temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 53. maddesinin 3. fıkrasına dayanılarak, 13.8.1999 günlü, 23785 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği’nin, müfettiş ve müfettiş yardımcılarının görev alanlarını düzenleyen 42.maddesinin (t) fıkrasında, “Valilikçe denetimi uygun görülen diğer okul ve kurumların”, görev alanlarını oluşturduğu hükme bağlanmıştır.
Anılan Yönetmelik maddesine, göre İlköğretim Müfettişleri Valilikçe denetimi uygun görülen tüm okullarda soruşturma yapabilecekleri, ancak öğretmenlerin branş yeterliliğinin tespitine yönelik soruşturma yapamayacaklarının anlaşılması gerekir.
Dosyanın incelenmesinden, … Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi Müdür Vekili olarak görev yapan davacının da, aralarında bulunduğu okul yetkilileri hakkında, … Valiliğinin 27.09.2004 günlü onayıyla, yöneticilik görevine ilişkin iddiaları incelemek üzere İlköğretim Müfettişi görevlendirildiği, yapılan soruşturma sonucu eksiklik ve yetersizlikleri saptanan davacı hakkında, yöneticilik görevinden alınması teklifi getirilmesi üzerine de dava konusu işlemin tesis edildiği anlaşılmıştır.
Bu durumda, davacının branş yeterliliğinin tespiti ile ilgili olmayan, eylemlerinin incelenmesine yönelik tespitlere dayalı soruşturma raporu üzerine bu tespitlere göre atamaya yetkili makamca değerlendirme yapılarak tesis edilen dava konusu işlemin incelenerek bir karar verilmesi gerekli iken, soruşturma yetkisi olmayan İlköğretim Müfettişinin yaptığı soruşturmaya dayalı olduğu gerekçesiyle, işlemi iptal eden mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle davalı idarenin temyiz isteminin kabulüyle … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3.fıkrası gereğince yukarıda belirtilen hususlarda gözönünde bulundurularak yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın, adıgeçen Mahkemeye gönderilmesine, 13.12.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.