Danıştay Kararı 2. Daire 2004/7335 E. 2007/1096 K. 19.03.2007 T.

2. Daire         2004/7335 E.  ,  2007/1096 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2004/7335
Karar No: 2007/1096

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : … Sen … Şubesi Adına …
Vekili: …
Karşı Taraf : Bursa Valiliği
İsteğin Özeti : Bursa Öğretmenevi üye aidatının … TL’ye yükseltilmesine ilişkin olup Valilikçe onaylanan Öğretmenevi Yönetim Kurulunun … gün ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılan davanın reddi yolunda … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:… , K:… sayılı kararın dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
Cevabın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.
Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Dava konusu işlemin tesis edildiği tarih itibariyle … Öğretmenevinde bandrol uygulamasına henüz geçilmediği, ara kararımız üzerine uygulamanın başlatıldığı, ancak bu defa da üyelerden yılda bir kez alınması gereken bandrol ücretinin aylık olarak belirlendiği anlaşılmakta olup, bu yönüyle dava konusu işlemde ve davayı reddeden İdare Mahkemesi kararında hukuka uyarlık görülmediğinden temyiz edilen İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektdir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesi’nce işin gereği düşünüldü:
Dosyanın incelenmesinden; Danıştay Beşinci Dairesinin 15.2.1993 günlü,E:1992/27,K:1993/610 sayılı kararıyla öğretmenevi üye aidatlarının zorunluluk esasına dayalı olarak maaştan kesinti suretiyle alınamayacağının hükme bağlandığı, bu karar üzerine yurt genelinde bandrol uygulaması başlatıldığı,öğretmenevlerine istekleri üzerine üye olan öğretmenlerden Yönetim Kurulu kararı ile belirlenen miktar üzerinden bandrol ücreti alındığı, gönüllü olarak katkı yapmak istemeyenlere verilen üye kartlarının iptal edildiği anlaşılmaktadır.
Olayda dava konusu işlemle, … Öğretmenevi aidatlarının Yönetim Kurulu kararıyla … YTL olarak belirlendiği ve bu kararın Valilikçe onaylandığı, daha sonra bu ücretlerin … YTL’ye düşürüldüğü ve bu konudaki uygulamaya ilişkin olarak ara kararımıza davacı tarafından verilen yanıttan da anlaşıldığı üzere davalı idarece üye öğretmenlerden belirli bir ücret alınırken, ücret ödemek istemeyenlerin de üye kartlarının iptali yoluna gidildiği görülmektedir.
Bu durumda öğretmenlerin saygın bir ortamda birarada olabilmesine imkan sağlayan ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir işlevi olan öğretmenevlerinin hizmetlerinin sayı ve nitelik itibariyle devamının sağlanabilmesi için, ilgili Yönetmelikle gelirleri arasında sayılan bandrol ücretlerinin gönüllülük esasına göre üye olmak isteyenlerden alınmasında hukuka aykırılık bulunmadığı gibi, alınacak ücretin kurumun gelir, gider ve bilanço faaliyetlerini inceleyip onaylayan mercii olan Yönetim Kurulu kararı ile belirlenerek mülki amirin onayına sunulmasına ilişkin 2.9.2003 tarih ve 19 sayılı dava konusu işlemde de hukuka aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığına bağlı olup, … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:… , K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olduğndan ve bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen açıklamanın eklenmesi suretiyle onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, 19.3.2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.