Danıştay Kararı 2. Daire 2004/35 E. 2004/60 K. 16.01.2004 T.

2. Daire         2004/35 E.  ,  2004/60 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2004/35
Karar No: 2004/60

KARAR
Tetkik Hakimi: …
Hakkında Soruşturma
İzni İstenenler : 1- … – … Bakanlığı … Genel Müdürü.
2- … -Aynı yerde Genel Müdür Yardımcısı.
3- … – ” ” Daire Başkanı.
Soruşturulacak Eylemler : Yakınıcı …’in … İli, … İlçesi, … Köyünde bulunan 1.Derece Sit Alanı içinde kalan … parsel sayılı taşınmazına karşılık, Hazineye ait … ada, 7 ve 8 no’lu taşınmazların takası talebinin reddine ilişkin işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E: …, K: … sayılı kararını uygulamamak.
Eylem Tarihi: 1999-2003 yılları arası.
Yetkili Merciin Kararı : Ön inceleme yapılmamasına.
Karara İtiraz Edenler: Yakınıcı … Vekilleri Avukatlar … ve …

… Bakanlığından 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun uyarınca 7.1.2004 gün ve 00416 sayılı yazı ile gönderilen dosya ve … Bakanı tarafından verilmiş bulunan 23.9.2003 gün ve 44481 sayılı karar incelenerek gereği görüşüldü:
4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinde; “Cumhuriyet başsavcıları, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin bu kanun kapsamına giren suçlarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde ivedilikle toplanması gerekli ve kaybolma ihtimali bulunan delilleri tespitten başka hiçbir işlem yapmayarak ve hakkında ihbar veya şikayette bulunulan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesine başvurmaksızın evrakın bir örneğini ilgili makama göndererek soruşturma izni isterler.
Diğer makam ve memurlarla kamu görevlileri de bu kanun kapsamına giren bir suç işlendiğini ihbar, şikayet, bilgi, belge veya bulgulara dayanarak öğrendiklerinde durumu izin vermeye yetkili mercie iletirler.
Bu Kanuna göre memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılacak ihbar ve şikayetlerin soyut ve genel nitelikte olmaması, ihbar veya şikayetlerde kişi ve / veya olay belirtilmesi zorunludur.
Yukarıdaki fıkraya aykırı bulunan ihbar ve şikayetler, Cumhuriyet başsavcıları ve izin vermeye yetkili merciler tarafından işleme konulmaz ve durumu ihbar veya şikayette bulunana bildirilir” hükmü yer almıştır.
Aynı Kanunun 5 inci maddesinde, izin vermeye yetkili merciin, bu kanun kapsamına giren suç işlendiğini bizzat veya yukarıdaki maddede yazılı şekilde öğrendiğinde bir ön inceleme başlatacağı düzenlenmiştir.
Olayda ise “Yakınıcının … İli, … İlçesi, … Köyünde bulunan 1. Derece Sit Alanı içinde kalan … parsel sayılı taşınmazına karşılık, Hazineye ait … ada, 7 ve 8 no’lu taşınmazların takası talebinin reddine ilişkin işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve E: …, K: … sayılı kararının uygulanmadığı” iddiası ile verilen şikayet dilekçesi üzerine Maliye Bakanınca şikayetin işleme konulmayarak “ön inceleme yapılmamasına” karar verildiği anlaşılmıştır.
Sözkonusu şikayet dilekçesindeki iddialar açık olup, şikayet dilekçesinin Kanunun 4 üncü maddesinde aranılan nitelikleri taşıdığı, şikayetin somut olduğu, olay ve yer belirtildiği anlaşıldığından, Maliye Bakanınca verilen işleme koymama kararına yakınıcı vekillerince yapılan itirazın kabulüne ve verilen kararın kaldırılmasına, 4483 sayılı yasa uyarınca yetkili merci tarafından ön inceleme emri verilmesi, ön inceleme raporu düzenlenmesi ve yetkili merci tarafından soruşturma izni verilmesi veya verilmemesine ilişkin bir karar verilmesi ve gerekli tebligatın yapılması için evrakın Maliye Bakanlığına, kararın bir örneğinin bilgi için yakınıcı vekillerine gönderilmesine 16.1.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.