2. Daire 2004/1387 E. , 2005/1151 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2004/1387
Karar No: 2005/1151
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : Bursa Valiliği
Karşı Taraf: …
İsteğin Özeti : … İdare Mahkemesinin … günlü, E: …, K: … sayılı kararının dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
Cevabın Özeti: Cevap verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi :Dosyada bulunan soruşturma raporunda belirtilen hususlar karşısında tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığından aksi yöndeki Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesi’nce işin gereği düşünüldü:
Davacı, … Lisesi öğretmenliğinden … İlköğretim Okulu öğretmenliğine naklen atanmasına ilişkin … gün ve … sayılı işlemin iptali istemiyle dava açmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E: …, K: … sayılı kararıyla; davacının aynı okulun kız bölümünde okuyan kızlarını bahane ederek kız öğrencileri kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı şekilde derslere girmeye teşvik ettiği, bu konuda okul müdürü ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle tartıştığı, bu nedenle anılan okulda görev yapmasının ileride daha ciddi boyutta sorunlara yol açabileceğinden başka bir okula tayini gerekmekte ise de, ara kararı gereği gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden davacının üç kızının İmam Hatip Lisesi 8, 10 ve 11. sınıflarında öğrenci oldukları, naklen tayin edildiği … İlçesinde İmam Hatip Lisesinin bulunmadığı ve …’ya ulaşımının da güç olduğu, anılan ilçede görev yapmasıyla aile birliğinin zedeleneceği ya da öğrenci olan üç çocuğunun okullarını bırakmak zorunda kalabileceği, davacının çocuklarının eğitim ve öğretimine engel olmayacak şekilde … Merkez ve İlçelerinde ihtiyaç olan başka bir okula atanması gerekirken bu durum dikkate alınmadan gerçekleştirilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Davalı idare; işlemin hukuka uygun olduğunu öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ” Memurların Kurumlarınca Görevlerinin ve Yerlerinin Değiştirilmesi” başlıklı 76. maddesinde kurumların görev ve ünvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68. maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilecekleri öngörülmüştür.
Anılan maddeyle idarelere kamu görevlilerinin naklen atanmaları konusunda takdir yetkisi tanınmış ise de, bu yetkinin kullanımı kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlı olup, bu açıdan yargı denetimine tabi bulunduğu İdare Hukukunun bilinen ilkelerindendir.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacı hakkında … İlköğretim Müfettişleri tarafından düzenlenen 1.2.1999 gün ve 410 sayılı Soruşturma Raporunda; davacının aynı okulun kız bölümünde okuyan kızlarını bahane ederek öğrencileri kılık- kıyafet yönetmeliğine aykırı şekilde türbanlı olarak derse girmeye teşvik ederek onları cesaretlendirdiği, bu konuda okul müdürü ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle tartıştığı, bu iddiaların tanık ifadeleriyle sübuta ermesi nedeniyle disiplin yönünden ihtar ve 1 yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezasıyla cezalandırılması, idari yönden ise 5442 sayılı Yasa’nın 8/C maddesi uyarınca, durumuna uygun başka bir okula atanmasının önerildiği, bu teklif doğrultusunda … gün ve … sayılı işlemle … İlköğretim Okulu’na naklen atandığı, bu işleme karşı açılan davada anılan Mahkemece işlemin iptaline karar verildiği anlaşılmıştır.
Olayda, 1.2.1999 günlü, 410 sayılı Soruşturma Raporunda belirtilen hususlar karşısında, davacının görev yaptığı okulda huzur ortamının bozulmaması ve ileride doğması muhtemel ciddi olayların önlenmesi amacıyla başka bir okula atanmasında hukuka aykırılık bulunmadığından, çocuklarının eğitim ve öğretimine engel olunmaması için ihtiyaç olan başka bir okula atanması gerekmekte iken bu husus dikkate alınmadığı gerekçesiyle tesis edilen işlemin iptali yolunda verilen mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabulüyle…İdare Mahkemesince verilen…günlü, E:…, K:… sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanunla değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlarda gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 1.4.2005 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.