Danıştay Kararı 15. Daire 2017/854 E. 2017/2282 K. 08.05.2017 T.

Danıştay 15. Daire Başkanlığı         2017/854 E.  ,  2017/2282 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2017/854
Karar No : 2017/2282

Temyiz Eden (Davacı) :
Vekili :
Karşı Taraf (Davalı) :
Vekili :

İstemin Özeti : Davacının, 25.12.2016 tarihinde girdiği Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrük Müşavir Yardımcılığı yazılı sınavı sonucunda 59.494 puan alarak başarısız sayılmasına dair işlemin, sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde davalı idarece iptal edilen hatalı sorunun sınava katılan tüm adaylar için doğru kabul edilmek suretiyle puan hesaplaması yapılması gerekirken, hatalı sorunun değerlendirme dışı bırakılmasının hukuka aykırı olduğu iddia edilerek iptali istemiyle açılan dava sonucunda, … 10. İdare Mahkemesi’nce; Gümrük Yönetmeliğinin verdiği yetkiye dayanılarak imzalanan 31.10.2016 tarihli Sınav Protokolünde, sınavda hatalı soru/sorular çıkması durumunda hatalı bulunan soru/soruların değerlendirmeye alınmayacağı açıkça düzenlendiğinden ve bu hüküm uyarınca sınav sonrasında yanlış olduğu tespit edilen bir soru, davacı da dahil olmak üzere tüm adaylar için değerlendirme dışı bırakıldığı görüldüğünden, Protokolde belirlenen esas ve usullere uygun olarak gerçekleştirilen ve değerlendirme işlemleri yapılan sınav neticesinde davacının başarısız sayılmasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen kararın, hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onbeşinci Dairesi’nce, tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip, dosyadaki belgeler incelenerek gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Kararın Bozulması” başlıklı 49. maddesinin 2. fıkrasında; temyiz incelemesi sonucu Danıştayın; a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması, b) Hukuka aykırı karar verilmesi, c) Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması sebeplerinden dolayı incelenen kararı bozacağı kuralına yer verilmiştir.
Dosyadaki belgeler ile temyiz dilekçesindeki iddiaların incelenmesinden, temyiz istemine konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, kararın bozulmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle; temyiz isteminin reddine, … 10. İdare Mahkemesi’nin … tarih ve … sayılı kararının ONANMASINA, dosyanın Mahkemesine gönderilmesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B-h bendi uyarınca KESİN olarak 08/05/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.