Danıştay 15. Daire Başkanlığı 2017/2692 E. , 2017/5768 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2017/2692
Karar No : 2017/5768
Temyiz Eden (Davalı) :
Vekili :
Karşı Taraf (Davacı) :
Vekili :
İstemin Özeti : Davacı şirkete ait defter ve belgelerin verilen 15 günlük süre içinde noksan ibraz edildiğinden bahisle 506 sayılı Kanun hükümleri uyarınca 7.020,00-TL idari para cezası verilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, Dairemizin bozma kararına uyularak …İdare Mahkemesince davacının işyerinde yaşanan hırsızlık olayı nedeniyle mevcut belgeler dışındaki belgeleri ibraz edemediği, bu durumda davacı şirketin bilgi ve kayıt saklama kastıyla hareket etmediği sonuç ve kanaatine varıldığından, davacının idari para cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolunda verilen … tarih ve … sayılı kararın, hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Düşüncesi : Temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onbeşinci Dairesi’nce tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip, dosyadaki belgeler incelenerek gereği görüşüldü:
2577 sayılı Kanunun 46. maddesinin 2. fıkrasında özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde, Danıştay dava daireleri ile idare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarına karşı tebliğ tarihini izleyen otuz gün içinde Danıştay’da temyiz yoluna başvurulabileceği; 48. maddesinin altıncı fıkrasında, temyizin kanuni süre geçtikten sonra yapılması halinde kararı veren mahkemenin, ilk derece mahkemesi olarak davaya bakan Danıştay dairesinin, temyiz isteminin reddine karar vereceği; mahkemenin veya Danıştay dairesinin bu kararlarına karşı, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren yedi gün içinde temyiz yoluna başvurulabileceği; aynı maddenin yedinci fıkrasında, temyizin kanuni süre geçtikten sonra yapıldığı hususlarının, dosyanın gönderildiği Danıştayın ilgili dairesi ve kurulunca saptanması hallerinde de altıncı fıkrasında sözü edilen kararın daire ve kurulca verileceği kuralına yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; temyiz edilen mahkeme kararının davalı idareye 10/05/2017 tarihinde tebliğ edildiği; davalı vekili tarafından yukarıda anılan maddede belirtilen 30 günlük süre içerisinde, en geç 09/06/2017 tarihine kadar temyiz isteminde bulunulması gerekirken, bu süre geçirildikten sonra 16/06/2017 tarihinde kayda giren dilekçe ile temyiz isteminde bulunulduğu anlaşılmaktadır.
Açıklanan nedenle, temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle reddine, dosyanın …. İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine 18/10/2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.