Danıştay Kararı 15. Daire 2017/1994 E. 2018/6609 K. 03.10.2018 T.

Danıştay 15. Daire Başkanlığı         2017/1994 E.  ,  2018/6609 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2017/1994
Karar No : 2018/6609

Davacı :
Vekili : …
Davalı :
Vekili :

Davanın Özeti : 26/05/2017 tarihli ve 30077 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca Belirlenen Çeşitli İş Kollarına Ait Asgari İşçilik Oranlarını Gösterir Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin ekinde yer alan; Çeşitli İş Kollarına Ait Asgari İşçilik Oranları Listesinin XIII – Makine – Montaj bölümünün 467. sırasında düzenlenen 18. sırasındaki “Buhar satın alınması (tesis kurulumu ve borulama dahil)” başlıklı işkolu için belirlenen %9’luk asgari işçilik oranının iptali istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Dava konusu Tebliğ’de belirlenen oranların Asgari İşçilik Tespit Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre belirlenerek tebliğ ile ilan edildiği, Tebliğ’deki oranlar belirlenirken malzeme, montaj işçiliği makine ve teknoloji kullanımı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirlediği birim fiyatların dikkate alındığı ve oranların konunun uzmanı kişilerdeden oluşan komisyon marifetiyle belirlendiği, %9’luk oran belirlenirken, işin dört aşamasının da dikkate alındığı, bu dört aşamanın; buharı üretecek kazan ve ekipmanların montajının yapılması, kazanın muhafaza edileceği binanın inşası, üretilen buharın çay fabrikasına iletimini sağlayacak boru hattının çekilmesi, sistemin tümüyle hazır hale geldiğinde sistemin işletilmesi, bakım ve onarımının sağlanması ve sözleşme sonunda tesis ve ekipmanların demontajı ve tahliyesi olduğu, bu işlerin ortalaması olarak %9 oranının belirlendiği, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi : Davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Dava; 26/05/2017 tarihli ve 30077 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca Belirlenen Çeşitli İş Kollarına Ait Asgari İşçilik Oranlarını Gösterir Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin ekinde yer alan; Çeşitli İş Kollarına Ait Asgari İşçilik Oranları Listesinin XIII – Makine – Montaj bölümünün 467. sırasında düzenlenen 18. sırasındaki “Buhar satın alınması (tesis kurulumu ve borulama dahil)” başlıklı işkolu için belirlenen %9’luk asgari işçilik oranının iptali istemiyle açılmıştır.
31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 85 inci maddesi hükmüne dayanılarak hazırlanan ve Asgari İşçilik Tespit Komisyonunun oluşturulmasına, işin yürütümü için gerekli olan asgari işçilik miktarının belirlenmesinde ve Kuruma yeterli işçilik bildirilmiş olup olmadığının araştırılmasında dikkate alınacak asgari işçilik oranlarının tespitine, belirlenen oranlara karşı yapılacak itirazların incelenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla çıkarılan Asgari İşçilik Tespit Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 5. Maddesinde, ” (1) Komisyon, Yönetim Kurulu kararı ile, Kurum teknik elemanlarından dört asıl dört yedek, Yönetim Kurulunda temsil edilen işveren konfederasyonu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince görevlendirilecek birer asıl ve birer yedek teknik eleman ile yine Yönetim Kurulunda temsil edilen işçi konfederasyonunca görevlendirilecek bir asıl ve bir yedek teknik eleman olmak üzere toplam yedi asıl ve yedi yedek üyeden oluşur.

(2) Kurumca gerekli görülmesi halinde, Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen nitelikleri taşıyacak üyelerden oluşacak şekilde ve aynı esaslar çerçevesinde, Yönetim Kurulu kararı ile aralarındaki görev dağılımı da belirtilmek suretiyle birden çok komisyon kurulabilir.
(3) (Ek:RG-25/5/2016-29722) Birden fazla komisyonun kurulması halinde 17 nci madde uyarınca asgari işçilik oranına yapılacak olan itirazı inceleyecek komisyon Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenir.
(4) (Ek:RG-25/5/2016-29722) Birden fazla komisyonun kurulması halinde komisyonlarda görevli komisyon başkanları ile konfederasyonlarca ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince görevlendirilmiş birer üyenin katılacağı istişare komisyonu oluşturulur.” hükmü yer almaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, dava konusu Tebliğ’de belirlenen oranların Asgari İşçilik Tespit Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre belirlenerek tebliğ ile ilan edildiği, Tebliğ’deki oranlar belirlenirken malzeme, montaj işçiliği makine ve teknoloji kullanımı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirlediği birim fiyatların dikkate alındığı ve oranların konunun uzmanı kişilerdeden oluşan komisyon marifetiyle belirlendiği, %9’luk oran belirlenirken, işin dört aşamasının da dikkate alındığı, bu dört aşamanın; buharı üretecek kazan ve ekipmanların montajının yapılması, kazanın muhafaza edileceği binanın inşası, üretilen buharın çay fabrikasına iletimini sağlayacak boru hattının çekilmesi, sistemin tümüyle hazır hale geldiğinde sistemin işletilmesi, bakım ve onarımının sağlanması ve sözleşme sonunda tesis ve ekipmanların demontajı ve tahliyesi olduğu, bu işlerin ortalaması olarak %9 oranının belirlendiği, anlaşılmaktadır.
Bu durumda, Yasanın verdiği görev ve yetki uyarınca yapılan dava konusu düzenlemede hukuka aykırılık bulunmadığı gibi, İdare kullanılan takdir yetkisinin kamu yararına aykırılına ve eşitlik ilkesine uygun düşmediğine ilişkin herhangi bir done ve veri söz konusu değildir.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddi gerektiği, düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onbeşinci Dairesince, tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip, dosyadaki belgeler incelenerek gereği görüşüldü:
Dava; 26.05.2017 tarihli ve 30077 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca Belirlenen Çeşitli İş Kollarına Ait Asgari İşçilik Oranlarını Gösterir Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin ekinde yer alan; Çeşitli İş Kollarına Ait Asgari İşçilik Oranları Listesinin XIII – Makine – Montaj bölümünün 467. sırasında düzenlenen 18. sırasındaki “Buhar satın alınması (tesis kurulumu ve borulama dahil)” başlıklı işkolu için belirlenen %9’luk asgari işçilik oranının iptali istemiyle açılmıştır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 85. maddesinde, kamu idareleri, döner sermayeli kuruluşlar kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ile bankalar tarafından ihale mevzuatına göre yaptırılan işlerden ve özel nitelikteki inşaat işlerinden dolayı bu işleri yapan işveren tarafından yeterli işçilik bildirilmiş olup olmadığı Kurumca araştırılacağı, Kuruma yeterli işçilik tutarının bildirilmiş olup olmadığının araştırılmasında, işin yürütümü için gerekli olan asgarî işçilik tutarının tespitinde dikkate alınacak asgarî işçilik oranlarının saptanması ve asgarî işçilik oranlarına vaki itirazların incelenerek karara bağlanması amacıyla Kurum bünyesinde; Kurum teknik elemanlarından dört üye, Yönetim Kurulunda temsil edilen işçi ve işveren konfederasyonlarınca görevlendirilecek iki üye, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden bir üye olmak üzere toplam yedi teknik elemandan oluşan, Asgarî İşçilik Tespit Komisyonu kurulacağı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.
27.09.2008 tarih ve 27010 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Asgari İşçilik Tespit Komisyonunun Çalışma Usul ee Esasları Hakkında Yönetmeliğin 10. maddesinde, çeşitli işkollarına ait işlerin asgari işçilik oranlarının komisyon tarafından tespit edilerek tebliğ ile Resmî Gazete’de yayımlanacağı, Tebliğde oranlarla birlikte; oranın belirlenmesinde esas alınan kriterler, iş kalemleri, çalışma şekilleri ve teknolojiden faydalanma durumu gibi açıklayıcı bilgilere yer verileceği düzenlenmiştir.
26.05.2017 tarihli ve 30077 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca Belirlenen Çeşitli İş Kollarına Ait Asgari İşçilik Oranlarını Gösterir Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin ekinde yer alan; Çeşitli İş Kollarına Ait Asgari İşçilik Oranları Listesinin XIII – Makine – Montaj bölümünün 467. sırasında düzenlenen 18. sırasında “Buhar satın alınması (tesis kurulumu ve borulama dahil)” başlıklı işkolu için asgari işçilik oranı%9 olarak belirlenmiştir.
%9’luk oran belirlenirken, iş dört aşama olarak değerlendirilmiş ve bu dört aşamasına ilişkin oranlar,
1-Buharı üretecek kazan ve ekipmanların montajının yapılması, kazanın muhafaza edileceği binanın inşası, %8
2-Üretilen buharın çay fabrikasına iletimini sağlayacak boru hattının çekilmesi %8
3-Sistemin tümüyle hazır hale geldiğinde sistemin işletilmesi, bakım ve onarımının sağlanması %15
4-Sözleşme sonunda tesis ve ekipmanların demontajı ve tahliyesi olduğu, %9 olarak belirlenmiş ve bu dört aşamanın ortalaması olarak da %9 olarak belirlenmiştir.
Davacı tarafından bu oranın çok yüksek olduğu iddia edilmekle birlikte iş safhalarının ve işin geneline ilişkin fahiş bir oranın belirlendiğine ilişkin bilgi ve belge sunulmamıştır.
Dava konusu Tebliğ’de belirlenen oranların Asgari İşçilik Tespit Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre belirlenerek tebliğ ile ilan edildiği, Tebliğ’deki oranlar belirlenirken malzeme, montaj işçiliği makine ve teknoloji kullanımı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirlediği birim fiyatların dikkate alındığı ve oranların konunun uzmanı kişilerdeden oluşan komisyon marifetiyle belirlendiği, bu durumda, 5510 sayılı Kanun’un verdiği görev ve yetki uyarınca yapılan dava konusu düzenlemede hukuka aykırılık bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle davanın REDDİNE, aşağıda dökümü yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen … TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine, artan posta ücretinin istemi halinde davacıya iadesine, bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 03/10/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.