Danıştay Kararı 15. Daire 2016/4132 E. 2016/3309 K. 09.05.2016 T.

Danıştay 15. Daire Başkanlığı         2016/4132 E.  ,  2016/3309 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ON BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/4132
Karar No : 2016/3309

Davacı :
Davalı :
Davanın Özeti : Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olan davacının yetki belgesinin iptali üzerine belgesinin geri verilmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlem ile T4 yetki belgesinin geri verilmesi ve hakkında tesis edilen disiplin cezasının iptali istenilmektedir.
Danıştay Tetkik Hakimi :
Düşüncesi : Davanın görev yönünden reddi ile dosyanın, uyuşmazlığı çözümlemekle görevli ve yetkili bulunan Ankara İdare Mahkemesine gönderilmesi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onbeşinci Dairesi’nce 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca Tetkik Hâkiminin raporu ve sözlü açıklamaları dinlenildikten sonra gereği görüşüldü:
2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun’un 1. maddesinde, bu mahkemelerin “genel görevli” mahkemeler olduğu hükme bağlandıktan sonra, aynı Kanunun 5. maddesinde, idare mahkemelerinin, vergi uyuşmazlıklarına ilişkin davalarla ilk derecede Danıştay’da çözümlenecek olanlar dışındaki davalara bakacağı açıklanmış; 2575 sayılı Danıştay Kanunu’nun 24. maddesinde de, ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’da görülecek davalar tek tek sayılmıştır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 32. maddesinde ise, göreve ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla, bu Kanunda veya özel kanunlarda yetkili idare mahkemesinin gösterilmemiş olması halinde, yetkili idare mahkemesinin, dava konusu olan idari işlemi veya idari sözleşmeyi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi olduğu hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan, yine İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 15. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde, dava dilekçeleri üzerine yapılan ilk inceleme sonunda; “… idari yargının görevli olduğu konularda görevli veya yetkili olmayan mahkemeye açılan davanın görev ve yetki yönünden reddedilerek dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine …” karar verileceği kurala bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; davacının yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olduğu, kendisine tespit işlemini yaptıran yükümlü şirket ile dolaylı iş ilişkisi içine girdiği ve bu şekilde dolaylı yoldan “Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri Asgari Ücret Tarifesi”nin altında ücretlendirme yapıldığından bahisle, yetki belgesinin ve yetki kaşesinin iptal edildiği, aynı gerekçe ile hakkında ‘Uyarma’ cezası tecziye edildiği, davacı tarafından yetki belgesinin iptali üzerine belgesinin geri verilmesi istemiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvurduğu ve başvurusunun reddedildiği; idari işlemin iptali, T4 yetki belgesinin geri verilmesi ve hakkında tesis edilen disiplin cezasının iptali istemile bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
05.05.2011 tarih ve 27925 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Gümrük Genel Tebliği (Seri No:2) ‘nin 4. maddesinin (l) bendinde tanımlanan yetki belgesini, anılan maddenin (m) bendi uyarınca Gümrük Müsteşarlığı’nın düzenlemeye yetkili olduğu görülmektedir.
Açıklanan nedenlerle, Danıştay’da açılan ve ilk derece görülecek dava niteliği taşımayan davanın görev yönünden reddine, 2577 sayılı Kanun’un 15. maddesinin 1/a fıkrası uyarınca dava dosyasının Ankara İdare Mahkemesine gönderilmesine, 09/05/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.