Danıştay Kararı 15. Daire 2016/3961 E. 2016/5646 K. 22.11.2016 T.

Danıştay 15. Daire Başkanlığı         2016/3961 E.  ,  2016/5646 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/3961
Karar No : 2016/5646

Temyiz Eden (Davacı) :
Vekili :

Karşı Taraf (Davalı) :
Vekili : – Aynı Yerde
İstemin Özeti :Davacı vekili tarafından, davacıya ait … plakalı çekici ile … plakalı yarı römorkun T… idaresinde seyir halinde iken … İli, … İlçesi, … Köyü kavşağına yaklaştığı sırada köprü ve yol bakım çalışmalarında gerekli önlemlerin alınmadığından bahisle köprü inşaatına ve jeneratörlü kaynak makinesine çarparak devrilmesi sonucu meydana gelen araç hasarı ve yoksun kalınan gelirler toplamı olduğu iddia edilen …-TL zararın kaza tarihi olan 13.07.2012 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan dava sonucunda, … İdare Mahkemesi’nce; davacının kaza nedeniyle oluşan zarar yönüyle kaza tarihi olan 13.07.2012 tarihinden itibaren bir yıl içinde en son 13.07.2013 tarihine kadar, kaza sonrasında sekiz ay süreyle mahrum kalınan zarar yönüyle bu sekiz aylık sürenin sonundan itibaren yasal süresi içerisinde idarenin eyleminden kaynaklandığı iddia olunan zararın tazmini için idareye başvurması gerekirken, bu yapılmaksızın yasal süreler geçirildikten sonra, … tarihinde … İdare Mahkemesinin E:… sayılı dosyasında dava açıldığından, davanın süre bakımından reddedilmesi gerektiği gerekçesiyle süre aşımı nedeniyle reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, davacı tarafından hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Mahkeme kararının hukuka uygun olduğu, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onbeşinci Dairesi’nce, tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip, dosyadaki belgeler incelenerek gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Kararın Bozulması” başlıklı 49. maddesinin 2. fıkrasında; temyiz incelemesi sonucu Danıştayın; a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması, b) Hukuka aykırı karar verilmesi, c) Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması sebeplerinden dolayı incelenen kararı bozacağı kuralına yer verilmiştir.
Dosyadaki belgeler ile temyiz dilekçesindeki iddiaların incelenmesinden, temyiz istemine konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, kararın bozulmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle; temyiz isteminin reddine, … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA, dosyanın Mahkemesine gönderilmesine, 2577 sayılı Kanunun 18.06.2014 gün ve 6545 sayılı Kanunla eklenen Geçici 8. maddesinin 1. fıkrası ve 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 22/11/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.