Danıştay Kararı 15. Daire 2015/9778 E. 2016/502 K. 02.02.2016 T.

Danıştay 15. Daire Başkanlığı         2015/9778 E.  ,  2016/502 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2015/9778
Karar No : 2016/502

Temyiz Eden (Davalı) :
Vekili :
Karşı Taraf (Davacılar) : 1-
2-
Vekili :
İstemin Özeti : Davacılardan ‘a ait … plakalı aracın 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek 2/3. maddesi uyarınca altmış gün süreyle trafikten men edilmesine ve diğer davacı araç sürücüsüne idari para cezası verilmesine ilişkin 09.05.2014 tarih ve 390994, 54070 sayılı işlemlerin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, … 8.İdare Mahkemesince; davacıya ait araçla ilgili kuruluştan izin alınmaksızın ticari amaçlı yolcu taşımacılığı yapıldığı hususunun hukuken kabul edilebilir bir şekilde somut olarak ortaya konulamadığı sonucuna varıldığından, dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptali yolunda verilen kararın, hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onbeşinci Dairesi’nce gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “kararın bozulması” başlıklı 49. maddesinin 1. fıkrasında; temyiz incelemesi sonucu Danıştayın; a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması, b) Hukuka aykırı karar verilmesi c) Usul hükümlerine uyulmamış olunması sebeplerinden dolayı incelenen kararı bozacağı kuralına yer verilmiştir.
Dosyadaki belgeler ile temyiz dilekçesindeki iddiaların incelenmesinden, temyiz istemine konu kararın bozulmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddine,… 8. İdare Mahkemesi’nin … tarih ve … sayılı kararının ONANMASINA, dosyanın Mahkemesine gönderilmesine, 2577 sayılı Kanunun 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 02/02/2016 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

KARŞI OY :
Dava, davacılardan …’a ait … plakalı aracın 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek 2/3. maddesi uyarınca altmış gün süreyle trafikten men edilmesine ve diğer davacı araç sürücüsüne idari para cezası verilmesine ilişkin 09.05.2014 tarih ve 390994, 54070 sayılı işlemlerin iptali istemiyle açılmıştır.
İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı 41515-41536 kod nolu trafik ekibinin Gayrettepe’de yapmış olduğu trafik kontrolü sonucu düzenlenen 9.5.2014 tarihli tespit tutanağında, davacılardan ’a ait olan ve diğer davacı ’ın sevk ve idaresinde bulunan … plakalı araçtan … isimli gece kulübü önünde inen iki bayan yolcunun; … Mahallesinden … ücret karşılığında geldiklerini, aracı … isimli korsan taksi durağından arkadaşlarının çağırdığını, araç sürücüsünü tanımadıklarını beyan ettikleri; araç sürücüsünün kendi el yazısıyla düzenlenen aynı tarihli ikinci tutanakta da “adım , … plakalı aracımla arabamda bulunan … ve … … Mahallesinden … bulunan gece kulübüne getirdim.” ibaresinin yazılı olduğu, araç sürücüsünün imzadan imtina etmesi üzerine her iki tutanağın da “imza etmedi” ibaresi yazılmak suretiyle ekipte görevli olan polis memurlarınca hep birlikte imza altına alındığı görülmektedir.
Her ne kadar davacı, olay günü araçta yolcu olarak bulunan bayanlardan birinin evlenmeyi düşündüğü kız arkadaşı olduğunu, kendisinin doğum gününü kutlamak amacıyla gece kulübüne geldiklerini, tutanağı ikrar amacıyla değil kız arkadaşlarını bir an önce durumdan kurtarma amacıyla baskı altında düzenlediğini, yetkilerini kötüye kullanan polis memurları hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını ileri sürmekte ise de resmi belge niteliği taşıyan ve dava konusu işlemin dayanağı niteliğinde bulunan söz konusu tespit tutanağındaki hususların aksi kanıtlanamadığından davacı iddialarına itibar edilmemiştir.
Bu durumda; davacının üzerine atılı “ilgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları dahilinde ticari amaçlı yolcu taşımak” eyleminin sübuta erdiği sonucuna varıldığından, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek 2/3. maddesi uyarınca aracın trafikten men edilmesine ve araç sürücüsü olan diğer davacıya idari para cezası verilmesine ilişkin işlemler hukuka uygun olup, işlemin iptali yolunda verilen İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyorum.