Danıştay 15. Daire Başkanlığı 2015/9502 E. , 2016/456 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2015/9502
Karar No : 2016/456
Temyiz Eden (Davacı) :
Karşı Taraf (Davalı) :
İstemin Özeti : … 2. İdare Mahkemesi’nin … tarih ve … sayılı kararının hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Düşüncesi : Davacı tarafından, dava dilekçesi ile duruşma yapılması isteminde bulunulduğu halde İdare Mahkemesi’nce davanın duruşma yapılmaksızın karara bağlandığı görülmüş olup; 2577 sayılı Kanun’un 17. maddesine uyulmaksızın verilen temyize konu İdare Mahkemesi kararının, usul hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbeşinci Dairesi’nce, gereği görüşüldü:
Dava; davacıya ait … plakalı aracın 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun EK 2/3. maddesi uyarınca altmış gün süreyle trafikten men edilmesine ve davacıya idari para cezası verilmesine ilişkin 03.01.2015 tarih ve 455265, 889666 sayılı işlemlerin iptali istemiyle açılmıştır.
… 2. İdare Mahkemesi’nce, dava konusu araçla, ilgili belediyeden izin veya ruhsat alınmaksızın ticari amaçlı yolcu taşımacılığı yapıldığı yolcu tarafından imzalanan tutanakla sabit olduğundan, dava konusu işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı tarafından; duruşma yapılmadan karar verildiği, Mahkeme kararının usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Duruşma” başlıklı 17. maddesinde, Danıştay ile idare ve vergi mahkemelerinde açılan iptal davalarında taraflardan birinin isteği üzerine duruşma yapılacağı kurala bağlandığından, taraflardan birinin veya her ikisinin duruşma isteminde bulunmaları halinde, davanın duruşma yapılarak karara bağlanması zorunludur.
Öte yandan, aynı Kanun’un 49. maddesinin 1/c bendinde, “Temyiz incelemesi sonunda usul hükümlerine uyulmamış olunması” bozma nedenleri arasında sayılmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden; davacının 06.01.2015 tarihli dava dilekçesi ile duruşma yapılması talebinde bulunduğu ve daha sonra bu talebinden vazgeçtiği yolunda herhangi bir dilekçe sunmadığı halde, İdare Mahkemesi’nce davanın duruşma yapılmaksızın esastan karara bağlandığı anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, 2577 sayılı Kanun’un 17. maddesine uyulmaksızın verilen İdare Mahkemesi kararında usul hükümlerine uygunluk bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, … 2. İdare Mahkemesi’nin … tarih ve … sayılı kararının BOZULMASINA, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine, 2577 sayılı Kanunun 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02/02/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.