Danıştay Kararı 15. Daire 2015/796 E. – K. 24.02.2015 T.

Danıştay 15. Daire Başkanlığı         2015/796 E.  ,  / K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2015/796
Karar No : 2015/5704

Temyiz Eden (Davalı) :
Vekili :
Karşı Taraf(Davacı) :
Vekili :
İstemin Özeti : Davacı şirket tarafından, güzellik merkezi uygunluk belgesi ve faaliyet izni verilmesi istemiyle yapılan başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin işlemin iptali istemiyle açılan davada; …. İdare Mahkemesi’nce, Dairemizin bozma kararına uyularak dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptali yolunda verilen kararın, hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi :Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onbeşinci Dairesi’nce tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip, dosyadaki belgeler incelenerek gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “kararın bozulması” başlıklı 49. maddesinin 1. fıkrasında; temyiz incelemesi sonucu Danıştayın; a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması, b) Hukuka aykırı karar verilmesi c) Usul hükümlerine uyulmamış olunması sebeplerinden dolayı incelenen kararı bozacağı kuralına yer verilmiştir.
Dosyadaki belgeler ile temyiz dilekçesindeki iddiaların incelenmesinden, temyiz istemine konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, kararın bozulmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddine, …. İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…; K:… sayılı kararının ONANMASINA, dosyanın Mahkemesine gönderilmesine, 2577 sayılı Kanunun 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 06/10/2015 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

KARŞI OY :

Dava davacı şirket tarafından, güzellik merkezi uygunluk belgesi ve faaliyet izni verilmesi istemiyle yapılan başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
12/5/2003 tarihli ve 25106 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 4.maddesinde ‘Sağlık Kuruluşu: Güzellik ve estetik merkezi, güzellik salonu, saç ekim merkezi, güzellik enstitüsü gibi isimler altında faaliyet gösteren, güzellik ve estetik amaçlı olarak kişilere cilt ve vücut bakımı, makyaj, epilasyon ve benzeri hizmetlerin verildiği özel sağlık kuruluşlarını’ ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.
Söz konusu Yönetmeliğin 9.maddesinde; sağlık kuruluşu açacak olanların bizzat veya mesul müdürleri vasıtasıyla, hangi tür sağlık kuruluşunu açacaklarını belirten ve açılış ile ilgili işlemlerin başlatılmasını talep eden bir dilekçe ile başvuracakları, 10.maddesi ile Yönetmeliğin 9. maddesine göre gerçekleştirilen başvurunun, öncelikle dosya üzerinde inceleneceği, başvuru dosyasında eksiklik yok ise, sağlık kuruluşunun açılmasının Yönetmeliğe uygun olup olmadığının incelenmesi için Müdürlük tarafından görevlendirilen ve Yönetmelik kapsamındaki konularla ilgili olan birisi tabip olmak üzere, en az iki kişiden oluşturulan denetim ekibi tarafından yerinde inceleme yapılacağı ve inceleme sonucunda Yönetmelik hükümlerine uygunluğu tespit edilen kuruluşlara, Uygunluk Belgesi ile Mesul Müdürlük Belgesi ve Personel Çalışma Belgeleri düzenleneceği belirtilmiş, 33.maddesinde de sağlık kuruluşunun Uygunluk Belgesi almadan faaliyete geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Diğer taraftan, ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarının yapılandırılmaları, ruhsatlandırma işlemleri, faaliyetleri ve faaliyetlerine son verilmesi, denetimleri ve diğer hususlar ile ilgili usûl ve esasları düzenlemek üzere 15/02/2008 tarih ve 26788 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliği yayımlanmıştır.
Anılan Yönetmeliğin 5. maddesinde, bu Yönetmelik kapsamında bulunan sağlık kuruluşlarının tıp merkezi, poliklinik ve muayenehanelerden ibaret olduğu hüküm altına alınmış ve Yönetmeliğin 39/a. maddesi ile 9/3/2000 tarihli ve 23988 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 39.maddesinin (b) bendi ile de yukarıda madde hükümlerine değinilen 12/5/2003 tarihli ve 25106 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden; davacının 12/02/2008 tarihinde davalı idareye müracaat ederek …ilçesi … Caddesi No:… adresinde güzellik merkezi faaliyetinde bulunmak üzere müracaat ettiği, davalı idarece 13/02/2008 tarihinde mahallinde yapılan inceleme sonucu faaliyette bulunulacak yerin 12/5/2003 tarihli ve 25106 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olduğu yönünde mahal raporunun tanzim edildiği, 15/02/2008 tarihine gelindiğinde ise 15/02/2008 tarih ve 26788 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ile 12/05/2003 tarih ve 25106 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin yürürlükten kaldırıldığı ve mevzuatta meydana gelen bu değişiklik nedeniyle davacının güzellik merkezi uygunluk belgesi ve faaliyet izin başvurusunun da davalı idarece zımnen reddi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Uyuşmazlıkta, davacının 12.2.2008 tarihli başvurusu üzerine, başvuru tarihinde yürürlükte olan Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca verilmiş bir uygunluk belgesi bulunmamaktadır.
Bu nedenle, davacının talebinin zımnen reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığından mahkemenin iptal kararının bozulması gerektiği oyu ile çoğunluğun kararına katılmıyorum.