Danıştay 15. Daire Başkanlığı 2015/6215 E. , 2017/3147 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2015/6215
Karar No : 2017/3147
Temyiz Eden (Davacı) :
Vekili :
Karşı Taraf (Davalılar) :
İstemin Özeti :Ehliyetsiz sürücünün 16.10.2012 tarihinde direksiyon hakimiyetini kaybederek kaldırıma çıkarak davacının eşine çarpması suretiyle ölümüne neden olduğu olayda yolda bulunan çukurun da kazanın meydana gelmesinde etken olduğu, bu sebeple sürücü ile birlikte davalı idarelerin de kusuru bulunduğundan bahisle uğranıldığı iddia edilen 20.000,00.-TL maddi ve 100.000,00.-TL manevi zararın kaza tarihinden itibaren yürütülecek yasal faiziyle birlikte tazmini istemiyle açılan dava sonucunda, …. 2. İdare Mahkemesi’nce; kaza tespit tutanağı ile Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yaptırılan bilirkişi incelemesi sırasında alınan ifadeler değerlendirildiğinde kaza mevkiinde çukur olup olmadığı, dolayısıyla idarenin yolun bakım ve onarımı konusunda kusurunun bulunduğuna ilişkin kesin kanıt elde edilemediği, öte yandan araç sürücüsünün 16 yaşında olması, ehliyetsiz olarak kullandığı araçla şehir içi meskun mahalde hız limitlerine uymaması nedeniyle kazanın oluşumunda asli kusurlu olduğu dikkate alındığından yürütülen kamu hizmeti ile olay arasında illiyet bağı kurulamadığı, dolayısıyla idarelerin tazmin sorumluluğu bulunmadığı sonucuna ulaşıldığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen kararın, hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Mahkeme kararının hukuka uygun olduğu, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onbeşinci Dairesi’nce, tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip, dosyadaki belgeler incelenerek gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Kararın Bozulması” başlıklı 49. maddesinin 2. fıkrasında; temyiz incelemesi sonucu Danıştayın; a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması, b) Hukuka aykırı karar verilmesi, c) Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması sebeplerinden dolayı incelenen kararı bozacağı kuralına yer verilmiştir.
Dosyadaki belgeler ile temyiz dilekçesindeki iddiaların incelenmesinden, temyiz istemine konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, kararın bozulmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle; temyiz isteminin reddine,… 2. İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:… sayılı kararının ONANMASINA, dosyanın Mahkemesine gönderilmesine, 2577 sayılı Kanunun 18.06.2014 gün ve 6545 sayılı Kanunla eklenen Geçici 8. maddesinin 1. fıkrası ve 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 30/05/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.