Danıştay Kararı 15. Daire 2013/13489 E. 2018/6558 K. 02.10.2018 T.

Danıştay 15. Daire Başkanlığı         2013/13489 E.  ,  2018/6558 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2013/13489
Karar No : 2018/6558

Temyiz Eden (Davalı) :
Vekili :
Karşı Taraf (Davacı) :
Vekili :
İstemin Özeti : Davacı şirket tarafından, 6111 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçlarının Libya’da yaşanan siyasal olaylar nedeniyle tecil edilmesi istemiyle yapmış olduğu başvurunun reddine ilişkin Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün 24.01.2013 tarih ve 822535 sayılı işleminin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, …. İdare Mahkemesi’nce; Libya’da meydana gelen halk olayları nedeniyle Bakanlar Kurulu Kararı ile yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca söz konusu ülkede faaliyette bulunan işverenlerin durumunun mücbir sebep hali kapsamında değerlendirilerek bu ülkede faaliyette bulunan şirketlerin yapılandırılan borçlarının erteleme kapsamına alındığı, alacaklı idareler bakımından 6111 sayılı Kanun çerçevesinde yapılandırılan borçların ertelenmesinde “Türkiye’deki alacaklar ve Libya’daki alacaklar” şeklinde herhangi bir ayrıma gidilmediği, diğer taraftan Libya’daki halk hareketi nedeniyle mücbir sebep olarak kabul edilen durum itibariyle davacı şirketin ekonomik durumunun hem Türkiye’deki işyerleri hem de Libya’daki işyerleri bakımından olumsuz etkileneceğinin açık olduğu anlaşıldığından, davacı şirket tarafından, 6111 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçlarının Libya’da yaşanan siyasal olaylar nedeniyle tecil edilmesi istemiyle yapmış olduğu başvurunun reddine ilişkin davalı idarece tesis edilen işlemde hakkaniyete ve hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptali yolunda verilen kararın, hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onbeşinci Dairesi’nce, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlenip, dosyadaki belgeler incelenerek gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Kararın Bozulması” başlıklı 49. maddesinin 2. fıkrasında; temyiz incelemesi sonucu Danıştayın; a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması, b) Hukuka aykırı karar verilmesi, c) Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması sebeplerinden dolayı incelenen kararı bozacağı kuralına yer verilmiştir.
Dosyadaki belgeler ile temyiz dilekçesindeki iddiaların incelenmesinden, temyiz istemine konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, kararın bozulmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle; temyiz isteminin reddine, …. İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının ONANMASINA, dosyanın Mahkemesine gönderilmesine, 2577 sayılı Kanunun 18.06.2014 gün ve 6545 sayılı Kanunla eklenen Geçici 8. maddesinin 1. fıkrası ve 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02/10/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.