15. Daire 2011/2654 E. , 2012/2475 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2011/2654
Karar No : 2012/2475
Temyiz Eden (Davalı) : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
Vekili : Av….
Karşı Taraf ( Davacı ) : …
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi :Temyize konu Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49 ncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme Kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbeşinci Dairesi’nce işin gereği görüşüldü:
Dava; davacı apartman yönetimine 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 140. maddesinin (b) ve (c) bentleri uyarınca 43.625,95-TL idarî para cezası verilmesine ilişkin 26.01.2007 tarih ve 8744 sayılı işleme karşı yapılan itirazın reddine yolundaki 13.02.2007 tarih ve 2007/6 sayılı itiraz komisyon kararının iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesince; davacı tarafından … İş Mahkemesi’nde açılan menfi tespit davasında, … tarih ve E:…, K:… sayılı karar ile, davalı idare tarafından davacının işçi olarak çalıştırdığı iddia edilen şahsın hizmet akdi ile SSK kapsamında çalışmadığının tespitine karar verildiğinin görüldüğü, davacı apartman yönetiminin 506 sayılı Kanun kapsamında işçi çalıştırılmadığı yargı kararı ile tespit edildiğinden, dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle iptaline karar verilmiştir.
Davalı idare tarafından kararın hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Dava dosyasının incelenmesinden, İdare Mahkemesince hükme esas alınan … İş Mahkemesi’nin … tarih ve E:.., K:.. sayılı kararının Yargıtay … Hukuk Dairesi’nin E:…, K:… sayılı kararıyla bozulduğu görülmüştür.
Bu durumda, İdare Mahkemesi’nce oluşan yeni hukuki durum değerlendirilerek bir karar verilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin kabulü ile … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:.., K:… sayılı kararının BOZULMASINA, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkeme’ye gönderilmesine, 14.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.