Danıştay Kararı 13. Daire 2022/3425 E. 2023/888 K. 28.02.2023 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2022/3425 E.  ,  2023/888 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2022/3425
Karar No:2023/888

TEMYİZ EDEN (DAVACI): … Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş. (Eski Unvan: … Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş.)
VEKİLİ: Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI): … Kurulu
VEKİLİ: Av. …

İSTEMİN KONUSU: … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirkete ait “…” logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 09/04/2014 tarihinde yayınlanan “…” isimli programda, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde düzenlenen yayın ilkesinin tekraren ihlâl edildiğinden bahisle 342.111,00-TL idari para cezası verilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce Dairemizin 21/01/2021 tarih ve E:2015/4288, K:2021/230 sayılı bozma kararına uyularak verilen kararda; uyuşmazlık konusu programa ait görüntülerin incelenmesinden; peş peşe cinayet, kaza, yaralama haberlerine yer verildiği, Kars’ta cinsel istismara maruz bırakılan ve öldürülen 9 yaşındaki bir çocukla ilgili haberler izleyiciye aktarılırken yakınlarının feryatları ve acı çekme görüntülerinin kullanıldığı, Konya’da meydana gelen trafik kazasına ilişkin olarak yerde yatan yaralılar ve kan içeren olay yeri görüntüleri ile palayla vatandaşa saldıran kişinin serbest bırakıldığına dair haber aktarılırken saldırı anına ilişkin insanların korku içinde çığlık attığı anlara ilişkin görüntülerin flulaştırılarak kullanıldığı, camdan düşerek öldüğü söylenen bir kadının cinayete kurban gittiğine dair ve 11 çocuk annesi bir kadının eşi tarafından çekiçle öldürüldüğüne dair cinayet haberlerine yer verildiği, pompalı tüfekle cinnet geçirip ailesini katleden adamla ilgili haber verilirken anneannenin feryat ettiği görüntülerin kullanıldığı, üniversite öğrencisinin 6 arkadaşını ve kendini bıçakladığına dair haber verilirken sedyede yaralı ve inleyen insan görüntülerine yer verildiği, insanların yaralanma, acı çekme, ölüm anları ve benzeri durumlarının duygu sömürüsüne yol açacak biçimde verilmesinin yayın hizmetlerinde insan onuruna saygılı olma ilkesine aykırı olduğu, haber değeri taşıyan olayların topluma aktarılması sırasında öz ile biçim arasındaki dengenin korunması gerektiği, haber verilirken kullanılan dil ve ifade biçiminin haberin gerektirdiği ölçüde olmasının zorunlu olduğu; uyuşmazlık konusu yayında ise, peş peşe aktarılan olumsuz olaylara ilişkin haberlerin sadece bir kısmında kaza ve yaralama anlarına ait görüntüler flulaştırılmış olsa da genel olarak olayların izleyiciye aktarımı sırasında insanların yaralanma, acı çekme ve çaresizlik görüntülerinin haberin gerektirdiği ölçüden fazla olarak duygu sömürüsüne yol açacak biçimde kullanıldığı, haberlerin izleyiciye aktarımında öz ile biçim arasındaki dengenin sağlanmadığı, haberlerin aktarılması sırasında kullanılan ifade içeriği ve şeklinin basın özgürlüğü ile insan onurunun korunması arasındaki dengeyi basın özgürlüğü lehine adil olmayan bir şekilde bozduğu anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davacı tarafından, dava konusu yayın bir bütün olarak değerlendirildiğinde, üstün kamu yararı gözetilerek kamuoyunun haber alması amacıyla basın özgürlüğü çerçevesinde, insan onurunun korunması ile basın özgürlüğü arasında gerekli denge kurulmak suretiyle ekrana getirilen haberlerin ihlâl oluşturmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Davalı idare tarafından, İdare Mahkemesi kararının hukuka uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un Geçici 8. maddesi uyarınca, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 28/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.