Danıştay Kararı 13. Daire 2020/3672 E. 2023/967 K. 02.03.2023 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2020/3672 E.  ,  2023/967 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2020/3672
Karar No:2023/967

TEMYİZ EDEN (DAVACI): … Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.
VEKİLİ: Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI): … Kurulu
VEKİLİ: Av. …

İSTEMİN KONUSU: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirkete ait “…” logosu ile yayın yapan televizyon kanalında 22/11/2018 tarihinde saat 20:00’de yayınlanan “…” adlı dizi film yayınında 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesinin 2. fıkrasında yer alan ‘Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılsa dahi yayınlanamaz.’ hükmünün ihlâl edildiğinden bahisle aynı Kanun’un 32. maddesinin 2. fıkrası uyarınca 652.214,00-TL idari para cezası uygulanmasına ilişkin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (Üst Kurul) … tarih ve … sayılı kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; uyuşmazlığın teknik ve özel bilgi gerektirmesi nedeniyle anılan Mahkeme’nin 27/03/2019 tarihli ara kararı uyarınca uyuşmazlık konusu yayın üzerinde yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen raporda özetle; “Dava konusu yayında bir patlama sahnesi bulunduğu, yayındaki karakterlerden birinin bu patlama neticesinde etrafa saçılmış olan kopmuş bir bacağı elinde tutarken görüldüğü, başka bir sahnede yine karakterlerden birinin üvey annesi ile cinsel yakınlaşma içerisinde bulunduğu görülmektedir. Patlama sahnesinde gelişen olayların şiddet, saldırganlık ve korku içeren görüntüler olduğu, bu sahnede sunulan görüntülerin çocuklarda duygusal ve davranışsal tepkilere neden olabilecek ve travmatik etki yaratabilecek nitelikte olduğu, diğer sahnede geçen ve karakterin üvey annesiyle cinsel yakınlaşma içerisinde olduğu görüntülerin çocuk ve gençlerin psikososyal gelişimine olumsuz etkiler nitelikte erotizm ve müstehcenlik içeren cinsel öğeler taşıdığı düşünülmektedir. Bu değerlendirmeler ışığında, dava konusu yayının çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verecek türde olduğu kanaatine varılmıştır.” hususlarına yer verildiği, anılan raporun hükme esas alınabilecek nitelikte görüldüğü, bu durumda, dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerle, söz konusu programa ait yayın bandı ve bilirkişi raporu birlikte değerlendirildiğinde, yaptırıma konu yayının, çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek nitelikte olduğu, bu itibarla 6112 sayılı Kanun’un 8. madddesinin 2. fıkrasında yer alan yayın ilkesinin ihlâl edildiği sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nce; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davacı tarafından, davalı idarece tesis edilen idari para cezasının hem özü itibarıyla hem de miktar açısından ölçüsüz bir yaptırım olduğu, davalı idarenin takdir hakkını yüzde iki oranında kullanmasının gerekçesini açıklayamadığı, soyut ve genel ifadelerle kaleme alınan bilirkişi raporunun hükme esas alınamayacağı, bilirkişi raporunda ifade edilen görüşün aksi yönünde makale ve yayınların da söz konusu olduğu, idari yaptırıma konu dizinin kurgu olduğu ve belirlenen kurguya uygun olarak dizide yer alan sahne ve diyalogların da bunun bir parçası olduğunun gözetilmediği, anılan sahnelerde yeterli bir şekilde flulaştırma yapıldığı, ses seviyesinin düşürüldüğü, izleyicide sadece patlama sonrası âna dair hissiyat uyandırmanın amaçlandığı, Kurul kararının ölçüsüz olduğu, düşünce ve ifade özgürlüğüne Anayasa’nın 26. maddesine aykırı olarak sınırlama getirildiği, bilirkişi raporunda idari işlemin dışına çıkılarak farklı sahnelerin incelemeye alındığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Davalı idare tarafından, temyiz isteminin reddi ile Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NİN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemesi kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik istinaf başvurusunun reddi yolundaki … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, anılan Bölge İdare Mahkemesi kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’ne gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine, 02/03/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.