Danıştay Kararı 13. Daire 2020/3657 E. 2023/1645 K. 04.04.2023 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2020/3657 E.  ,  2023/1645 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2020/3657
Karar No:2023/1645

TEMYİZ EDENLER : 1- (DAVACI) : … A.Ş.
(Eski Unvan: … A.Ş.)
VEKİLİ : Av. …

2- (DAVACI YANINDA MÜDAHİL) : … San. ve Tic. A.Ş.
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF(DAVALI) : … Kurulu
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirkete ait “…” logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 03/11/2015 tarihinde yayınlanan “…” adlı programda yer alan ifadelerle, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesinin 1. fıkrasının (ç) ve (m) bentlerinin tekraren ihlâl edildiğinden bahisle, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 15. maddesinin 1. fıkrasına istinaden 6112 Kanun’un 32. maddesinin 2. fıkrası uyarınca 204.534,00-TL idarî para cezası verilmesine ilişkin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (Kurul) … tarih ve … sayılı kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; davacı şirkete ait televizyon kanalının 03/11/2015 tarihinde yayınlanan “…” adlı moda yarışması programında, yarışmacıların kıyafetleri ile ilgili yorumlar yapılması gerekirken, yarışmacıların birbirleriyle ilgili aşağılayıcı ve küçümseyici ifadeler kullandıkları, birbirlerinin kişilik haklarına saldırdıkları, programın kavga ve tartışma seyrinde devam ettiği, bu durumun program sunucusu tarafından da desteklendiği, sürekli tartışma şeklinde seyreden programda Türkçe’nin kuralları dışında düzeysiz ve kaba olarak kullanıldığı, dolayısıyla söz konusu yayında yer alan ifadelerin 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde belirtilen, yayın hizmetleri “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olmaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” ilkesi ile (m) bendinde yer alan, “Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak zorundadır; dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilemez.” ilkesine aykırılık teşkil ettiğinden, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nce, Dairemizin … tarih ve E:…, K:… sayılı bozma kararına uyularak verilen kararda; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENLERİN İDDİALARI : Davacı tarafından, uyuşmazlık hakkında bilirkişi görüşüne başvurulmadığı ve eksik incelemeyle kararın tesis edildiği, “Reality Show” formatında bir moda yarışması olan söz konusu yayında geçen konuşmaların, yarışmanın olağan seyri ve psikolojisi içinde yapılan sıradan eleştirilerden ibaret olduğu, söz konusu ifadelerin programın toplam süresine kıyasla çok az bir yer aldığı ve jüri üyelerinin olumlu eleştirilerine daha uzun süre yer verildiği, programda dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer verilmediği, yayın içeriğinden birbiriyle bütünlük arz etmeyen birkaç cümle çekildiği ve yayının bütünlüğünden tamamen soyutlanarak alt alta konulmak suretiyle ihlâle konu edildiği, tamamen katılımcıların aksanından kaynaklanan ve aslında hiçbir art niyet taşımayan dil hatalarını ya da katılımcıların doğal kullanımlarının dilin yanlış kullanımı veya telaffuzu olarak nitelendirmenin hakkaniyete uygun olmadığı, kişilerin günlük hayatta da kişilerin kendilerini ifade ederken zaman zaman dil sürçmesi, duraksama, telaffuz hatası ya da heceleri uzatarak konuşma gibi gayet masumane yanlışlıklara düşebildiği ileri sürülmektedir.
Müdahil tarafından, temyize konu kararın gerekçesiz olduğu, moda temalı bir programda yarışmacıların birbirine karşı eleştirel yaklaşımlarının programın olağan akışı içinde olduğu, davalı idarenin Anayasal özgürlükleri dikkate almadığı, idari para cezasının miktarının ölçülülük ilkesine uygun olmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, dava konusu programda küçük düşürücü ifadelerin yer aldığı, kullanılan dil ve ifadelerin davranışsal veya algısal uyuma yol açarak Türkçe’nin kaba ve argo kullanımına yol açacağı belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemesi kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacı ve davacı yanında müdahilin temyiz istemlerinin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik istinaf başvurusunun reddi yolundaki … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, anılan Bölge İdare Mahkemesi kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunanlar üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya ve müdahile iadesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’ne gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine, 04/04/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.