Danıştay Kararı 13. Daire 2020/3611 E. 2023/1394 K. 23.03.2023 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2020/3611 E.  ,  2023/1394 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2020/3611
Karar No:2023/1394

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Medya Hizmetleri Anonim Şirketi

KARŞI TARAF (DAVALI) : …Kurulu
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirkete ait “…” logosu ile yayın yapan televizyon kanalında yayınlanan ”…” isimli dizinin 30/08/2018, 02/09/2018 ve 06/09/2018 tarihli bölümlerinde 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinin ikinci fıkrasının ihlâl edildiğinden bahisle 159.967,00-TL idari para cezası verilmesine ilişkin …tarih ve …sayılı toplantıda alınan …no.lu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: …İdare Mahkemesi’nce verilen …tarih ve E:…, K:…sayılı kararda; Mahkemelerince yaptırılan bilirkişi incelemesi neticesinde düzenlenen bilirkişi raporunda özetle, dava konusu yayınlarda yer alan ütü ile el yakma, buzdolabına kapatılma gibi işkence sahneleriyle karşılaşan bireyin belirli bir süre ve sıklıkla bu tarz şiddet sahnelerine maruz kalmasının ilerleyen süreçlerde şiddeti içselleştirmesine neden olacağı, buharlı pres ütü ile el yakma sahnesi öncesinde devlet memuru bir gardiyanın (infaz koruma memuru) şiddet ortamına göz yumması ve bu ortama zemin hazırlamasının resmî görevlilere olan güveni de zedelediği, gardiyanın olaylara müdahale ederek olayın büyümesini engellememesinin bireylerde şiddetin her yerde ve her koşulda gerçekleşebileceği korkusunu oluşturduğu, ayrıca görevi kötüye kullanmanın tespit edilememesi ve bu durumun herhangi bir cezaî yaptırımının olmamasının bireylerin sosyal yaşamlarındaki karşılaştıkları olaylara tepkisinde de olumsuz model oluşturduğu, yoğun şiddet sahnelerinin yer aldığı “…” adlı dizinin, çocukların ve gençlerin televizyonları başında olduğu saatlerde yayınlanmasının hem onları hem de diğer izleyicileri olumsuz yönde etkileyebileceği, anılan sahnelerin çocuk ve genç kitle üzerinde bırakabileceği psikolojik etki ve yaratabileceği travma üzerinde hassasiyet gösterilmeden, korumalı saatlerde ekrana yansıtılarak bu kitlenin zararlı içeriklere maruz bırakılmasının çocuk ve gençler açısından olumsuz örnek teşkil edebileceği kanaatine yer verildiği, anılan raporun hükme esas alınabilecek nitelikte bulunduğu, bu itibarla, uyuşmazlık konusu yayında yer alan şiddet içerikli ifade ve görüntülerle, 6112 sayılı Kanunun 8. madddesinin 2. fıkrasının ihlâl edildiği anlaşıldığından, davacı şirkete aynı Kanun’un 32. maddesinin 2. fıkrası gereğince idari para cezası uygulanmasına ilişkin Kurul kararında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nce; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, yayında şiddetin açıkça gösterilmesi ya da ölçüsüz şiddet sahnelerine yer verilmesi gibi bir durumun olmadığı, sahnelerin şiddetin vuku bulduğu ve şiddet içeren birtakım olayların yaşandığı hususunu izleyiciye sezdirecek ölçüde ekrana yansıtıldığı, bölümün tekrar içeriğinde kanal tarafından bir kısım sahnelerin kesilerek yayının sansürlendiği, bir çocuğun hızla akan yayın içerisinde alt psikolojik çözümlemeleri yapabilmesinin mümkün olmadığı, dizinin koruyucu semboller kullanılarak yayınlandığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının hukuka uygun olduğu, dizinin gündüz saat 09:30’da yayınlanan tekrar bölümlerinde şiddet içeren sahnelere yer verildiği, söz konusu görüntülerle şiddetin meşrulaştırılmasına ve yaygınlaşmasına sebebiyet verildiği belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemesi kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik istinaf başvurusunun reddi yolundaki …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nin …tarih ve E:…, K:…sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, anılan Bölge İdare Mahkemesi kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’ne gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine, 23/03/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.