Danıştay Kararı 13. Daire 2020/258 E. 2023/1393 K. 23.03.2023 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2020/258 E.  ,  2023/1393 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2020/258
Karar No:2023/1393

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …Medya Hizmetleri Anonim Şirketi
(… Televizyon Yayıncılık Anonim Şirketi)
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Kurulu
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesi’nin …tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirkete ait “…” logosu ile yayın yapan televizyon kanalında yayınlanan ”…” isimli dizinin 02-09/12/2011 tarihlerindeki bölümlerinde 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinin ikinci fıkrasının tekraren ihlâl edildiğinden bahisle 184.871,61-TL idari para cezası uygulanmasına ilişkin … tarih ve … sayılı toplantıda alınan … no.lu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce, Dairemizin … tarih ve E:…, K:… sayılı bozma kararına uyularak verilen kararda; Mahkemelerince yaptırılan bilirkişi incelemesi neticesinde düzenlenen bilirkişi raporunda özetle, dizinin davaya konu bölümlerinde işkence, adam yaralama, darp gibi şiddet sahnelerine ve argo-kaba konuşmalara yer verildiği, dava konusu yayının çocukların ve gençlerin izlemesi açısından uygun olmadığı, şiddet ve uygunsuz davranışlar içeren bir yapıda olduğu ve çocukları gelişimsel açıdan olumsuz etkileyebilecek şiddet öğeleri içerdiği tespitlerine yer verildiği, anılan raporun hükme esas alınabilir nitelikte bulunduğu, bu itibarla, uyuşmazlık konusu yayında, gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlâkî gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması ilkesinin ihlâl edildiği anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, dizinin sanatsal bir kurgu olduğu, bipleme ve buzlama gibi yöntemlerin kullanıldığı, kan görseline yer verilmediği, bıçaklama sahnesinde çevredeki kişilerce dahi anlaşılmayan bir kurgunun kullanıldığı, sahnelerin şiddetin vuku bulduğu ve şiddet içeren birtakım olayların yaşandığı hususunu izleyiciye sezdirecek ölçüde ekrana yansıtıldığı, dizinin koruyucu sembol kullanılarak yayınlandığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, uyuşmazlık konusu yayında çeşitli küfürlerin yer aldığı, işkence ve adam öldürme eylemlerini açıkça gösteren sahnelere yer verildiği belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un Geçici 8. maddesi uyarınca, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 23/03/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.