Danıştay Kararı 13. Daire 2020/2421 E. 2023/1391 K. 23.03.2023 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2020/2421 E.  ,  2023/1391 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2020/2421
Karar No:2023/1391

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Kurulu
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …TV Radyo Yayıncılık Yapımcılık A.Ş.
(Devrolunan …Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş.
Eski Unvan: …Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş.)

İSTEMİN KONUSU : …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nin …tarih ve E:…K:…sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirkete ait “…” logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 13,20,27/08/2018 ve 03/09/2018 tarihlerinde yayınlanan “…” isimli dizi filmde, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan yayın ilkesinin ihlâl edildiğinden bahisle 283.940,00-TL idari para cezası uygulanmasına ilişkin …tarih ve …sayılı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen …tarih ve E:…, K:…sayılı kararda; program CD’si ve deşifre metinlerinin birlikte değerlendirilmesi neticesinde, dava konusu yayında geçen ifadelerin toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlâka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olmadığı, ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden bir söylemin de olmadığı, dizinin tamamen hayal ürünü olduğu, komedi tarzındaki dizide geçen ifadelerin hitap ettiği izleyici kitlesini olumsuz etkilemeyeceği, ayrıca dizide …karakterinin davranışlarının övülmediği, aksine eşini aldatan …karakterinin düştüğü zor durumun aktarıldığı ve birlikte olduğu …karakterinin ve …’i buna teşvik eden arkadaşının dizide antipatik sayılabilecek bir karakter olarak sergilemelerinin de bu durumu desteklediği, aksi hâlde televizyon programlarında hayatın gerçeğinden uzak bir şekilde yalnızca mutlu-mesut aile ve hayat tabloları çizilmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu, söz konusu yayının toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlâka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olmadığı, bu itibarla, dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle hukuka aykırı bulunan dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nce; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, ihlâle konu dizi her ne kadar kurgu olsa da dizilere olan yoğun ilgi ve izlenme oranları dikkate alındığında verilen mesajın kitleler üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceği hususunun göz ardı edilmemesi gerektiği, televizyon yayınlarının aile kurumuna zarar verici nitelikte olmaması ve ailenin korunması ilkesine uygun olarak yapılması gerektiği, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda mutlak boşanma sebepleri arasında sayılan aile kurumunu yok edip temelinden sarsan aldatmanın, ihlâle konu yayında adeta teşvik edildiği, bu bağlamda, davacı yayın kuruluşunun kamusal sorumluluk anlayışı ile hareket etmediği ve yayıncı sorumluluğuna özen göstermediği, dava konusu idari para cezasının, yayıncı kuruluşun fiili ve ihlâlin ağırlığı ile orantılı ve ölçülülük ilkesine uygun şekilde uygulandığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, söz konusu yayında geçen ifadelerin toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlâka ve ailenin korunması ilkesine aykırılık teşkil etmediği, toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden bir söylem bulunmadığı, yayının komedi tarzında bir dizi olduğu ve yayında geçen ifadelerin hitap ettiği kitle göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu kitlenin olumsuz yönde etkilenmeyeceği, dizide Ahmet karakterinin davranışları övülmediği, eşini aldatan Ahmet karakterinin düştüğü zor durumun aktarıldığı ve böylelikle izleyicilere olumlu bir mesaj verilmeye çalışılmadığı belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemesi kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin reddine,
2.Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptaline ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik istinaf başvurusunun reddi yolundaki …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’nin …tarih ve E:…, K:…sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, anılan Bölge İdare Mahkemesi kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davalıya iadesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi’ne gönderilmesini teminen dosyanın …İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine, 23/03/2023 tarihinde kesin olarak oyçokluğuyla karar verildi.

(X) KARŞI OY :
İdare Mahkemesi kararının karşı oyunda belirtilen gerekçelerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabul edilerek Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar verilmesi gerektiği oyu ile karara katılmıyorum.