Danıştay Kararı 13. Daire 2018/129 E. 2022/4808 K. 15.12.2022 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2018/129 E.  ,  2022/4808 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2018/129
Karar No:2022/4808

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Büyükşehir Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLLERİ : Av. …, Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nce 02/11/2017 tarihinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu uyarınca yapılması planlanan Trabzon ili, Of ilçesi, Sahil Taksi Durağı için 15 adet ticari taksi plaka satışı ihalesine ilişkin ihale ilanı ile İdari Şartname’nin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen kararda; Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) … tarih ve … sayılı kararı ve Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin … tarih ve … sayılı kararı ile, Of ilçesinde çalışmak üzere 95 adet (FY) harf grubu ticari taksi plakasından Sahil Taksi Durağı için 15 adet ticari taksi plakasının 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 35/a maddesi uyarınca kapalı teklif usulü ile satılmasına karar verildiği, buna ilişkin 19 maddeden oluşan İdari Şartname’nin hazırlandığı, ihalenin 02/11/2017 tarihinde yapılmasına karar verildiği, ihaleye ilişkin ilanın yapıldığı, davacı tarafından ihaleye ilişkin Şartname’nin satın alındığı, ihale ilanı ve şartnamenin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı; 2886 sayılı Kanun’un 7. maddesi uyarınca şartnamede gösterilmesi zorunlu olan hususların Şartname’de yer almadığı ve Şartname’nin Kanuna uygun olarak düzenlenmediği, bu Şartname esas alınarak yapılan ihale ilanı her ne kadar 2886 sayılı Kanun’un 18. maddesine uygun olarak hazırlanmış ise de, Kanun’da belirtilen zorunlu unsurlardan yoksun olarak hazırlanan Şartname’ye dayalı yapılan ihale ilanında da hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle hukuka aykırı bulunan dava konusu işlemlerin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, Mahkemece yürütmenin durdurulmasına karar verildiğinden … tarih ve … sayılı encümen kararının iptal edildiği ve ihalenin 15/11/2017 tarihinde yapılmasına karar verildiği, Şartnamenin 2886 sayılı Kanun’da aranan şartları taşıdığı, 02/11/2017 tarihinde ihale yapılmasına ilişkin Encümen kararı iptal edildiğinden ve ihale tarihi geçtiğinden davanın konusuz kaldığı, Mahkemece karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI :Davacı tarafından savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemlerin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davalıya iadesine,
5. Dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine,
6. 2577 sayılı Kanun’un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 15/12/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.