Danıştay Kararı 13. Daire 2017/1693 E. 2018/3239 K. 20.11.2018 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2017/1693 E.  ,  2018/3239 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2017/1693
Karar No:2018/3239

TEMYİZ EDEN (DAVACI): …
VEKİLİ : …

KARŞI TARAF (DAVALI): …
VEKİLİ : …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirkete ait “…” logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 12.12.2013 tarihinde, 17:08 saatlerinde yayınlanan reklam kuşağında yer alan reklam ile 6112 sayılı Kanun’un 9/6/ç maddesinin ihlâl edildiği gerekçesiyle aynı Kanun’un 32/2 maddesi uyarınca davacı şirketin uyarılmasına ilişkin 02/01/2014 tarih ve … sayılı işleminin iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda ; davacı şirkete ait, … logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 12.12.2013 tarihinde, 17:08 saatlerinde yayınlanan reklam kuşağında yer alan reklam ile 6112 sayılı Kanun’un 9/6-ç maddesinin ihlâl edildiğinin tespit edilmesi üzerine, 02/01.2014 tarih ve … sayılı kararıyla davacı şirketin uyarılmasına karar verildiği, uyuşmazlığa konu yayında, çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlâkî gelişimine zarar verebilecek, deneyimsizliklerini veya saflıklarını istismar edecek, çocukları reklamı yapılmakta olan ürün veya hizmetleri satın almak için ebeveynlerini veya başkalarını ikna etmeye doğrudan teşvik edecek türde içerik bulunup bulunmadığı hususunun anlaşılabilmesi amacıyla Mahkemenin 22/12/2015 günlü ara kararıyla bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verildiği, bilirkişilerce düzenlenen ve 14/04/2016 tarihinde Mahkeme kayıtlarına giren raporda özetle; ” İhlâl konusu yayın bir cep telefonundan çizgi film izleyen 1-2 yaş civarında bir bebeğin internet bağlantısı kesilince ağlamaya başlaması ve annesinin bu telefonu … cep telefonu ile değiştirdiğinde bebeğin gülmesi ve mutlu iadesi ekrana yansımakta ve “İnternetiniz yavaş diye canınızı sıkmaya değer mi? Bağımsız şirketler test etti onayladı. Yenilenen alt yapısıyla büyük şehirlerde en hızlı … ‘da. Onu hep gülerken görmek …’la işte bu kadar kolay” ifadelerine yer verilmektedir. Bu reklam filminde bebeğin mama sandalyesinde karşısında bir telefonla tek başına oturduğu anne ile etkileşiminin olmadığı tüm dikkatinin ekranda olduğu görülmektedir. Yetişkinlere yönelik ürünlerin üstelik çocuk kullanıcılarla ifade edildiği bu tür reklam ya da yayınların sakıncaları vardır. Kesintisiz interneti sunan ve yetişkinlerin kullanımına yönelik olması gereken bir ürünün reklamını bir bebeğin şirin ifadelerini kullanarak vermek ve alıcı kitlede duygu ve düşünce alanını bebek yoluyla etkilemek kadar kesintisiz internet ile bebeğin mutlu edileceği ve bu kullanımın mutlu bebek etkinliği olabileceği düşüncesini yansıtmak da onaylanamaz.” düşüncesinin belirtildiği, söz konusu raporun taraflara tebliğ edilmesi üzerine herhangi bir itirazın vaki olmadığı ve raporun Mahkemece de hükme esas alınabilecek nitelikte bulunduğu, bu durumda, uyuşmazlık konusu haber programında, 6112 sayılı Kanun’un 9/6-ç maddesinin ihlâl edildiği hususu düzenlenen bilirkişi raporuyla sabit olduğundan söz konusu ihlâl nedeniyle yayın kuruluşunun uyarılması yönünde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, reklamda yer alan bebeğin saflığının ya da deneyimsizliğinin istismar edilmediği, reklamda çocuklara zarar verebilecek unsurların bulunmadığı, Anayasa’nın 38.maddesinde ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 2.maddesinde düzenlenen kanunilik ilkesinin ihlâl edildiği, mobil iletişim hizmetinin kesintisiz olmasının önem arz ettiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, dava konusu işlemin mevzuata uygun olduğu, reklamda bebeğin masumiyetinden faydalanılarak ebeveynlerin ürün almaya ikna edilmeye çalışıldığı belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ…’İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemesi dava dairelerinin istinaf başvurusu üzerine verdikleri nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:.., K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine,
5. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 20/11/2018 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.