Danıştay Kararı 13. Daire 2016/1553 E. 2019/257 K. 06.02.2019 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2016/1553 E.  ,  2019/257 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2016/1553
Karar No:2019/257

TEMYİZ EDEN (DAVALI): Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu
VEKİLİ : …

KARŞI TARAF (DAVACI): …
VEKİLİ : …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … Projesi için üretim lisansı verilmesi uygun bulunan davacı şirketin, lisans başvurusuna ilişkin işlemlerin, kısmi bölünme neticesinde elektrik piyasası ile ilgili faaliyetlerinin devrettiği … Şirketi adına yürütülmesi için yaptığı başvurunun reddine ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun … tarih ve … sayılı kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen kararda; Dairemizin … tarih ve E:…, K:… sayılı bozma kararına uyularak, davacı şirketin yapmış olduğu Karapınar … projesi başvurusu üzerine davalı idarece bu talebin yerinde görülerek 49 yıllığına üretim lisansı verilmesinin uygun bulunduğu, davacı şirket tarafından davalı idarece istenilen hususlardan şirket sermayesinin arttırılması hususunun yerine getirildiği, teminat mektubunun kuruma verildiği, su kullanım sözleşmesinin imzalandığı, ÇED sürecinin ise devam ettiği, davacı şirketle Karapınar … Şirketi arasında imzalanan bölünme sözleşmesi ile elektrik üretim faaliyetleri ile ilgili aktif ve pasiflerin, hangi aşamada olursa olsun projelerin devredilmesi kararlaştırıldığı, lisans başvuru aşamasında bulunan şirketlerin bölünemeyeceği ya da bu aşamada bölünen şirketlerin hak ve yükümlülüklerini bir başka şirkete devredemeyeceği yolunda mevzuatta bir düzenleme bulunmadığı, kamu kurumunca kendisine tanınan haklar çerçevesinde lisans başvurusunu yapan ve başvurusu kabul edilen davacı şirketin bu hakkını bölünme yoluyla bir başka şirkete devretmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı, davacı şirketin başvurusunun reddi yolundaki işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 5/3. maddesi uyarınca lisans başvurusu sırasında bölünme yoluyla devrin mümkün olmadığı, anılan maddede daha önce bu doğrultuda düzenleme mevcut iken yapılan Yönetmelik değişikliği ile bu duruma son verildiği, mer’i mevzuat hükümlerine göre sadece lisans sahiplerine bu imkanın tanındığı, tesis edilen işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, şirketlerinin Türk Ticaret Kanunu’nun 159/b maddesi uyarınca kısmi bölünme yoluna gittiği ve elektrik piyasası ile ilgili faaliyetlerin … Şirketi’ne devredildiği, külli halefiyet ilkesi gereğince lisans başvuru işlemlerinin adı geçen şirkete devredilmesi gerektiği, bu duruma yasal bir engelin bulunmadığı, aksine Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 5/3. maddesinin lisans devrine izin verdiği belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NİN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 06/02/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.