Danıştay Kararı 13. Daire 2015/6375 E. 2020/4064 K. 30.12.2020 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2015/6375 E.  ,  2020/4064 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2015/6375
Karar No:2020/4064

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Kurulu
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Radyo TV A.Ş.
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…., K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı yayın kuruluşuna ait “…” logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 07/11/2014 tarihinde yayınlanan “…” adlı haber programında, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 9. maddesinin üçüncü fıkrasındaki “Gizli ticari iletişime izin verilemez” yayın ilkesinin ihlâl edildiği gerekçesiyle 331.226,00-TL idari para cezası uygulanmasına ilişkin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (Üst Kurul) … tarih ve … sayılı toplantısında alınan … no.lu kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: .. İdare Mahkemesi’nce verilen kararda; … logolu televizyon kanalında hafta içi her gün sabahları 06.45’den itibaren yaklaşık 3 saat 15 dakika süresince yayınlanan “….” isimli programın 0711/2014 tarihinde yayınlanan bölümünde, gazetelerde yer alan haberlerin ekrana yansıtıldığı saat 08.25’te … Gazetesi’nin haberlerini okuyan …’nın “… dün …’ın kaleminden önemli bir yazı dizisine başlamıştı. Satın aldınız mı? Bugünlerde birer tane … Gazetesi satın almanızı öneririm size. Çünkü tarihi nitelikteki vesikalar bunlar. ….’in 50 yıl sonra ortaya çıkan mektup arkadaşı diye başlıyor. Onu ben okumayacağım, siz muhakkak satın alarak okuyun, ya da en kötü paranız yoksa …’ye girin.” şeklindeki ifadelerle … Gazetesi’nin alınmasını teşvik ettiği, böylece haberleri okunan bir gazetenin izleyiciler tarafından alınması yönünde çağrıda bulunularak gazetenin gizli reklamının yapıldığı gerekçesiyle dava konusu işlemin tesis edilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı, programda, bir günlük gazetede aynı gün yayınlanmaya başlayan yazı dizisinin okunmasının önerildiği, ticari kast olmaksızın yazı dizisi ile ilgili olarak kamuoyunun haberdar edilmesi amaçlandığından dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle, hukuka aykırı bulunan dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, söz konusu ifadelerle bir gazetenin isminin özellikle zikredilerek gazetenin satın alınmasının ve/veya okunmasının açıkça teşvik edildiği, gazetenin izleyiciler tarafından alınması/okunması yönünde çağrıda bulunularak gizli ticari iletişim yani reklam yapıldığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, gizli ticari iletişim yapılmadığı, yazı dizisinin başladığına yönelik bilgi verildiği, okunmasının tavsiye edildiği ve izleyicilerin genel olarak gazete okumaya teşvik edildiği, Üst Kurul’un söz konusu yayındaki toplumsal mesajı bir reklam olarak değerlendirmesinin talihsiz olduğu kadar teşvik etmesi gereken bu yöndeki faaliyetleri önleme niyetinin olduğunun da bir göstergesi olduğu, reklam yayınından bahsedilmesi için bir ürünün pazarlanması ve kâr amacının olması gerektiği, programda izleyenlerin okumaya teşvik edilmelerinin yanı sıra basının haber ve fikir iletme görevi ile kamuoyunun haber alma hakkının da sağlanmasının söz konusu olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ….’UN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKÎ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un Geçici 8. maddesi uyarınca, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 30/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.