Danıştay Kararı 13. Daire 2015/3311 E. 2020/3685 K. 16.12.2020 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2015/3311 E.  ,  2020/3685 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2015/3311
Karar No:2020/3685

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı

(… Kurumu)

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … İçecek Dağıtım Pazarlama Tur. Otel. İnş. Tic. San. A.Ş.

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirket tarafından, aromatize şarap kokteyli kapasitesinin artırılması ve aromatize şarap bazlı içki üretimine ilişkin proje tadilat izni verilmesi talebinin reddine ilişkin 03/09/2014 tarih ve 8186 sayılı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen kararda; davacı şirketin, aromatize şarap kokteyli üretimini de kapsayacak şekilde 05/01/2011 tarihli üretim izninin bulunduğu, bu ürüne ilişkin herhangi bir ithalat sınırlamasının olmadığı, kapasite artırılması ve aromatize şarap bazlı içki üretimine ilişkin proje tadilat izni verilmesi şartlarını davacı şirketin taşımadığı yolunda taraflar arasında bir ihtilaf olmadığı, aromatize şarap kokteyli üretimini de kapsayacak şekilde üretim izni bulunan ve aromatize şarap kokteyli kapasitesinin artırılması ile aromatize şarap bazlı içki üretimine ilişkin proje tadilat izni verilmesi hususunda gerekli şartları taşıdığı açık olan davacı şirket için sırf söz konusu içkinin özendirici ve alkol alışkanlığını artırıcı özelliğinden bahisle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı;
Kaldı ki, işlemin gerekçesini oluşturan sakınca için ilgili idarelerce farklı tedbirler alınması ve uygulanması gerekirken, yasal şartları taşıyan ve ithalatında bir kısıtlama bulunmayan konuyla ilgili olarak üretim kapasitesinin arttırılması talebinin reddi yolundaki işlemde bu yönüyle de hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle hukuka aykırı bulunan dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, Anayasa’nın Devlete gençleri alkol ve uyuşturucu maddelerden korumak için gerekli tedbirleri alma görevi verdiği, davacıya üretim yetkisi verilmesinin kapasite artırımı hakkı kazandığı anlamına gelmediği, davacının talebinin mutlak olarak reddedilmediği, söz konusu içecekler hususunda genel politikanın oluşturulmasına bağlandığı, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NIN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin iptali yolundaki … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un Geçici 8. maddesi uyarınca, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 16/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.